Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na eni strani kostanjeviškega otoka gradbiše, na drugi kopališče

Objavljeno: Petek, 05.08.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4133

Starega mostu ni več, pripravljen je delovni plato za gradnjo novega oz. za zabijanje pilotov.

Podjetje Rafael Sevnica, ki ga je Občina Kostanjevica na Krki na javnem razpisu izbrala za izvajalca del, 8. aprila pa z njim podpisala pogodbo, je v minulih tednih porušilo t. i. južni leseni most čez reko Krko, do jeseni pa bodo zgradili novega. 

Po porušitvi dotrajanega mostu so začeli s sanacijo temeljev na obeh bregovih reke in pripravo delovnega platoja, predvidoma okoli 10. avgusta pa bodo začeli z zabijanjem novih pilotov, za kar bodo na gradbišče pripeljali posebno dvigalo. To bo trajalo približno 14 dni, nato pa se bo nadaljevala nadgradnja lesenega dela mostu in hkrati odstranjevanje delovnega platoja. Rok za dokončanje novega mostu je 15. oktober, a izvajalec upa, da bo, če bodo vremenske razmere ugodne, z gradnjo končal že prej, na kar seveda upajo tudi domačini.
Kostanjevica-južni most-obnova (8)

V prejšnjih dneh so delavci sanirali temelje mostu na obeh bregovih reke.


Pogodbena vrednost za obnovo mostu znaša 516 tisoč evrov, celotna vrednost projekta (vključno s projektno dokumentacijo, sečnjo lesa, geološko-geomehanskimi in arheološkimi raziskavami, ki jih je opravilo podjetje Irgo Consulting d.o.o. iz Ljubljane in so posledica kulturnovarstvenih pogojev) pa znaša 588 tisoč evrov, od tega bo 200 tisočakov prispevalo Ministrstvo za kulturo. Les za nov most so posekali v gozdovih v lasti Meščanske korporacije, še uporaben odpadni les od porušenega mostu pa bo občina odstopila v javno korist (brodišče ob reki Krki, brvi na potokih ipd.).

DSC_4139

Na kopališčih v okolici t. i. severnega mostu se številni zatečejo po ohladitev v Krko.

Medtem ko je bilo na gradbišču pri južnem mostu ob današnjem obisku precej mirno oz. tam ni bilo nikogar, je precej bolj živahno na drugi strani mesta oz. pri severnem mostu, kjer se v dodobra segreti (po podatkih ARSO ima na merilni postaji Podbočje voda skoraj 26 stopinj Celzija), a dokaj čisti Krki hladijo številni tako domačini kot turisti, zlasti avtodomarji, ki so parkirani na tamkajšnjem postajališču za avtodome.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte