Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Fakulteti za turizem podpisali Pismo o nameri investicije v nove prostore fakultete

Objavljeno: Sreda, 26.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
fakulteta_za_turizem_podpis_pisma_o_nameri (4)

Podpis Pisma o nameri v avli Fakultete za turizem

Na brežiški Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru so danes v sklopu vladnega obiska podpisali Pismo o nameri investicije za potrebe Fakultete za turizem. Podpisniki, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Marjan Dolinšek, dekan fakultete izr. prof. dr. Boštjan Brumen in rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič, so izrazili skupno podporo in prizadevanja, da se na lokaciji nekdanjega dijaškega doma v Brežicah realizira načrtovana investicija za potrebe fakultete. Podpisu sta prisostvovala tudi predsednik vlade Janez Janša in brežiški župan Ivan Molan.

Investicija pomembna tako za Brežice kot širšo regijo

fakulteta_za_turizem_podpis_pisma_o_nameri (11)

Stisk rok predsednika vlade Janeza Janše in brežiškega župana Ivana Molana

Po besedah rektorja Kačiča gre za investicijo v nove prostore Fakultete za turizem v višini približno 5 milijonov evrov, pri čemer že imajo gradbeno dovoljenje, tako da se bo lahko projekt že kmalu začel izvajati. "Seveda upamo, da bo to Pismo o nameri rezultiralo v dodelitvi sredstev, s katerimi bomo lahko tudi realizirali projekt, ki je pomemben tako za Univerzo v Mariboru kot tudi za samo mesto Brežice in širšo regijo, še posebej na področju turizma, ki je zagotovo ena od razvojnih priložnosti," je izjavil. Dekan fakultete Brumen je dodal, da bodo novi prostori nastali na lokaciji bivšega dijaškega doma v Brežicah, pri čemer načrtujejo, da bo projekt zaključen v roku dveh let oz. konec leta 2023 ali na začetku 2024. "Tukaj gre predvsem za trenutno prostorsko stisko in posledično kakovostno izvedbo študijskega procesa, saj smo zdaj na več lokacijah v Brežicah. Z novogradnjo, svojimi lastnimi prostori bomo lahko še veliko bolje opravljali naše poslanstvo, bolj kakovostno in bolj prijazno študentom," je dejal in navedel, da se bodo v dogovoru z Občino Brežice še dogovorili, kaj bo z objektom na glavni brežiški ulici, kjer so trenutno prostori fakultete. Omenil je še, da imajo na fakulteti trenutno nekaj manj kot 300 študentov na dveh stopnjah in treh študijskih programih (univerzitetnem, visokošolskem strokovnem in magistrskem), med njimi jih veliko prihaja iz tujine, na kar so po njegovih besedah še posebej ponosni, ker to pomeni, da privabljajo mlade, ki pri njih pridobijo univerzitetno izobrazbo in v večini primerov tudi potem ostanejo v Sloveniji, "torej dobimo več ali manj zagotovljen kader, ki pomembno prispeva k razvoju slovenskega turizma in slovenske družbe v celoti". Omenjena investicija bo več kot dobrodošla tudi zaradi tega, ker letos že odpirajo tudi doktorski študij, je ob tem še povedal Brumen.
fakulteta_za_turizem_podpis_pisma_o_nameri (17)

Premier Janez Janša je po obisku Fakultete za turizem podal izjavo za medije.


Janša: Posavje ima zelo zanimive razvojne priložnosti

Premier Janez Janša je po delovnem posvetu in obisku na Fakulteti za turizem podal izjavo za medije, v kateri je poudaril, da je Posavje regija z veliko značilnostmi, ki se je prebila na slovensko povprečje. "Posavje je še dobrih deset let nazaj zaostajalo za slovenskim povprečjem po razvitosti za 12 odstotnih točk, danes pa je na ravni slovenskega povprečja, kar je velik uspeh," je ocenil Janša. Dodal je, da ima regija še nekaj pomembnih izzivov, ključni pa so vezani na energetiko. Po njegovih besedah celotnega razvoja seveda ni mogoče graditi samo na energetiki. "Iz tega vidika me veseli, da smo na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru bili prisotni pri podpisu Pisma o nameri, ki obeta, da se bodo kapacitete te fakultete razširile. Turizem je ena tistih dejavnosti v Posavju, ki ima veliko perspektivo, nadgrajuje vse te razvojne priložnosti, ki jih prinaša energetika, in nekatere druge gospodarske panoge. Ne nazadnje tu ni le slovensko zaledje, temveč tudi zaledje milijonskega mesta v sosednji državi. Če potegnemo črto pod vsem tem, kar smo danes slišali na seji vlade, ki je ocenjevala razvojne potenciale Posavja, gre za regijo z zelo zanimivimi razvojnimi priložnostmi v prihodnje in tudi zato se zelo veselim razprave z nosilci razvoja v regiji na večerni javni tribuni v Krškem," je še dejal.

Predsednik vlade tudi o Robertu Golobu

Na novinarsko vprašanje, zakaj v okviru vladnega obiska ne bo obiskal nobenega energetskega podjetja, je odgovoril, da je energetske družbe obiskal ob svojem zadnjem obisku v regiji. Ob tem je poudaril, da perspektiva regije ni le v energetiki, da pa bodo zagotovo na tem področju v prihodnosti velike naložbe. "Ne moremo se vsi ukvarjati samo z energetiko, treba je misliti na celoto," je ob tem dodal. Na novinarsko vprašanje glede vstopa Roberta Goloba v politiko je Janša odgovoril, da "kdorkoli bo dobil zaupanje volivcev in bo parlamentarna stranka v naslednjem sklicu Državnega zbora, smo z njim ali z njo pripravljeni sodelovati za skupno dobro." "Kar se tiče konkretnega kandidata pa gre, po mojem mnenju, bolj za popravni izpit Zorana Jankovića. Ali če uporabim besede, ki jih je izrekel gospod Golob, po tem, ko jim ni uspelo s kraljico, poskušajo s skakačem in očitno jim zmanjkuje figur na šahovnici. Vse pa bodo povedali volivci," je še poudaril predsednik vlade. "Kot kaže, pa je tisti, ki upravlja s šahovnico, dal navodilo," je še povedal pred vhodom v Fakulteto za turizem v Brežicah.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte