Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Gimnaziji Brežice maturanti 94-odstotno uspešni, tudi štirje zlati

Objavljeno: Ponedeljek, 13.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
gimnazija_brezice_podelitev_maturitetnih_spriceval (41)

Maturanti 4. c z razrednikom Gregorjem Avscem

Današnji dan je poseben tudi za letošnje maturante Gimnazije Brežice, ki si že zgodaj zjutraj izvedeli, kako so se odrezali na spomladanskem roku splošne mature. Štirje med njimi so bili še toliko bolj veseli, saj so postali zlati maturanti, štirim je samo ena točka zmanjkala do zlate mature, medtem ko je bilo uspešnih 94 % od skupno 83, ki so opravljali maturo, letos zaznamovano s koronavirusom in določenimi omejitvami.

zlati_maturanti (2)

Zlati maturanti (z leve) Lina Buršič, Tinkara Jene, Jedert Jevševar in Urban Učanjšek z ravnateljem Urošem Škofom in razrednikom Pavlom Šetom

Zaradi omejitev, ki veljajo v tem času, podelitev maturitetnih spričeval ni bila tako svečana in s toliko udeležbe kot pretekla leta. Maturanti 4. a, 4. b in 4. c so po spričevala prišli na gimnazijo, kjer je vsak razred posebej v veliki predavalnici po odigrani himni Gaudeamus Igitur in ob prisotnosti razrednikov (Pavel Šet, Nina Harapin in Gregor Avsec) ter nekaterih drugih profesorjev nagovoril ravnatelj Uroš Škof, ki je nato vsakemu maturantu podelil spričevalo. Seveda so vsi morali upoštevati primerno razdaljo in nositi zaščitne maske.

Zlati so Lina, Jedert, Tinkara in Urban

gimnazija_brezice_podelitev_maturitetnih_spriceval (35)

Maturo je uspešno opravil tudi perspektivni posavski nogometaš Mark Španring.

Zlati maturanti - osvojili so 30 ali več točk od možnih 34 - so postali Lina Buršič, Jedert Jevševar, Tinkara Jene in Urban Učanjšek, vsi iz 4. a. Odličen uspeh po šolskih kriterijih so z 29 točkami dosegle Sara Conta, Nina Krejan, Hana Suša in Maša Suša. Lina Buršič in Eneja Lipej pa sta dosegli najvišje število točk med vsemi kandidati pri tem predmetu psihologija na splošni maturi. "Danes se zadnjič srečujemo z vami, generacijo maturantov, ki ste se vpisali v gimnazijo v šolskem letu 2016/17," je uvodoma dejal Škof in nadaljeval, da se je letošnje šolsko leto zaključevalo v okoliščinah, ki so narekovale nekoliko drugačno pripravo na maturo – zrelostni izpit. Najuspešnejšim na maturi je namenil naslednje besede: "Uspeh, zlata matura, ni samo enkraten dosežek, je tudi začetek vaše nadaljnje poti v študiju. Želim vam, da bi bile vaše prihodnje poti usmerjene k ciljem, ki vam jih narekujejo srce, vest in razum."

Povprečje točk eno najvišjih doslej

Škof je dejal, da so rezultati letošnje mature zelo dobri, saj je povprečno število točk eno izmed najvišjih do sedaj. Matura je potekala podobno kot prejšnja leta, ob upoštevanju higienskih priporočil za pripravo na maturo. Po njegovem je škoda, da razmere niso dovoljevale, da bi dijaki prišli v šolo kakšen teden prej. Ob tej priložnosti je izrekel zahvalo celotnemu učiteljskemu zboru, ki je uspešno pripravil dijake za maturo, ostalim delavcem šole, brez katerih mature ne bi bilo mogoče izvesti, posebej pa tajniku šolske maturitetne komisije prof. Sandiju Rašoviću.

Po podelitvi spričeval se je vsak razred še nekaj časa zadržal na šolskem igrišču, kjer ni manjkalo spominskih fotografij pa tudi pozdravov v slovo, saj se je zanje končala štiriletna "dogodivščina", pred njimi pa je sedaj čas najdaljših počitnic, preden se bodo oktobra podali na novo življenjsko pot - kot študenti.

R. R., foto: R. R. in GiB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam