Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Gimnazijo Brežice so se po dveh mesecih vrnili maturanti

Objavljeno: Ponedeljek, 18.05.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
gimnazija_brezice_vrnitev_maturantov_v_casu_korone (8)

Dijaki 4. letnikov so se danes vrnili v gimnazijske prostore, na fotografiji dijaki 4. a oddelka s profesorico Bernardko Ravnikar začenjajo priprave na maturo pri slovenščini.

Prazni šolski hodniki in učilnice so z današnjim dnem vsaj nekaj življenja dobili tudi na Gimnaziji Brežice, saj so se na šolo po dvomesečnem izobraževanju na daljavo zaradi vseh ukrepov, ki so bili določeni za preprečitev širjenja novega koronavirusa, lahko vrnili dijaki 4. letnikov oz. maturanti. Slednje ta in naslednji teden čakajo še (sicer neobvezne) zadnje priprave na "zrelostni izpit", maturo, ki se s testom iz angleščine začne 30. maja.

Dijaki na hodnikih z masko, v razredih brez

gimnazija_brezice_vrnitev_maturantov_v_casu_korone (14)

Ravnatelj Uroš Škof

Današnjega prvega dneva priprav na maturo - na sporedu so bili predmeti slovenščina, matematika, sociologija in psihologija - se je udeležila približno polovica vseh letošnjih maturantov. Pri tistih brežiških gimnazijcih, ki so po dolgem času spet zasedli šolske klopi, se je na prvi pogled videlo, da so še malce bolj zadržani in previdni, saj se morajo odslej v šolskih prostorih držati določenih navodil, s katerimi se preprečuje morebitno širjenje okužbe virusa. Med drugim morajo ob vstopu v šolo imeti na sebi zaščitno masko, si razkužiti roke in povsod ohranjati varno razdaljo 1,5 do 2 metrov. Kot nam je dejal ravnatelj Uroš Škof, so v skladu s priporočili pristojnega ministrstva in NIJZ prilagodili hišni red za ta čas, ki je objavljen na spletni strani šole. Dijakom so poslali navodila, kako se vstopa v šolo, da ohranjajo primerno razdaljo, imajo ob vstopu v šolsko stavbo in po hodnikih vedno zaščitno masko in si večkrat razkužujejo oz. umivajo roke, da si lahko ob prihodu v učilnico masko snamejo, saj jim je ni treba imeti med poukom, prav tako so v vsaki učilnici na voljo razkužila, topla voda in milo ter na vidnem mestu tudi infografike z navodili in priporočili, kako si pravilno umiti roke, kašljati ter si nadeti oz. sneti masko. Učitelji oz. profesorji, ki morajo v učilnicah nositi masko, so tudi dolžni opozarjati dijake, da se držijo vseh navodil, ki so trenutno predpisana. Sicer pa so priprave na maturo načrtovali tako, da profesorjem ni treba vsak dan prihajati v šolo in da je istočasno čim manj zaposlenih na delovnem mestu.

Prvi dan prišla približno polovica vseh maturantov

"Glede na to, da je danes prišlo nekje 50 % vseh dijakov 4. letnikov, je te ukrepe veliko lažje izvesti. Verjamem, da bo dnevni obisk odvisen tudi od urnika, ki ga bomo sproti objavljali. Dijaki se namreč za vsak dan, za vsako uro sproti prijavljajo, da lahko v miru pripravimo prostore in izvedemo vse tisto, kar v tem času od nas zahteva protokol," je poudaril Škof in dodal, da so se seveda tudi zaposleni prilagodili drugačnemu načinu dela - novost je predvsem ta, da morajo med tem ko izvajajo pouk, ves čas nositi masko. "Smo pa izbrali takšne prostore oz. učilnice, ki so prostorne in imajo dovolj oken, da se lahko ob vsaki priložnosti zračijo. Dijakom smo dali tudi navodilo, naj se primerno oblečejo, kajti če se bo veliko prezračevalo, bo v učilnicah hladneje," tako Škof. Dijaki morajo v šolo prinesti tudi podpisano izjavo, ali so zdravi, da lahko pristopijo delu v šoli. Ravnatelj je še omenil, da so lahko vsi dijaki, ki so danes prišli v šolo, koristili tudi javni prevoz, saj so vse redne linije spet sproščene in avtobusi oz. vlaki vozijo po ustaljenem redu kot pred začetkom epidemije.

Matura ne bo bistveno drugačna

Že čez 12 dni se začne matura, ki pa v teh razmerah razen tega, da bodo morali maturanti upoštevati vsa navodila pristojnih institucij, ne bo kaj drugačna od prejšnjih, vsaj kar se tiče obsega predmetov in načina izvajanja. Kot meni Škof, nekih večjih težav ne gre pričakovati, še posebej ko so dijaki izvedeli, da jim v času pisanja ne bo treba imeti maske in so posledično pogoji pravzaprav enaki kot že pri prejšnjih maturah. "Osebno si težko predstavljam, da bi morali dijaki maturo pisati z masko, kajti sami maturitetni testi so kar dolgi, po navadi uro in pol, in verjamem, da bi bili v tem primeru v slabšem položaju kot pretekla leta. Zato je dobro, da lahko ta dva tedna pred maturo spet prihajajo v šolo in se postopno prilagajajo na protokol, ki bo veljal tudi v času mature," je izjavil. Maturo bo na Gimnaziji Brežice v spomladanskem roku opravljalo 84 dijakinj in dijakov.

Vrnitev v šolske klopi "zelo čudna"

gimnazija_brezice_vrnitev_maturantov_v_casu_korone (11)

Maturantka Jedert Jevševar

Za mnenje o trenutni situaciji, v katero so pahnjeni maturanti in seveda tudi ostali šolarji, smo povprašali dijakinjo 4. a oddelka na brežiški gimnaziji Jedert Jevševar, ki nam je povedala, da je bila vrnitev v šolske klopi po približno dveh mesecih dela od doma "zelo čudna, saj je bilo zdaj dva meseca vse drugače". Po eni strani je komaj čakala, da spet vidi sošolce v živo, po drugi pa malce "strašno, saj ne vem, kako bo zdaj potekalo z vsemi temi navodili, samega virusa se, po mojem mnenju, nihče ravno ne boji". Glede nošenja mask meni: "Pridemo v šolo in moramo na hodniku, za teh nekaj deset metrov do razreda, nositi maske, v razredu pa nam jih ni treba, ne vem, kakšna je to logika. Prav tako moramo v razredu ohranjati distanco, a ko bomo prišli iz šole, se bomo seveda družili, saj se nismo videli dva meseca - in to brez mask." Nekoliko jo skrbi tudi, kako bo na maturi. "Sem pod stresom, ker bom morala biti obremenjena ne samo s tem, da dobro pišem, ampak tudi, da sem pravilno oddaljena od ostalih, da si spet pravi čas nadenem masko itd. Ravno tega me je najbolj strah, ker ne vem točno, kako bo," nam je pojasnila in še dodala, da se je danes ob prihodu v šolo najprej objela s prijateljico, ki jo je res že zelo pogrešala. "Mislim, da so nekateri naredili podobno. Če se z nekom tako dolgo ne vidiš, res ne moreš storiti drugega, tu ni nobene debate," je še sklenila.

Stik med učiteljem in dijakom se ni ustvaril

Sicer pa Škof pouk na daljavo, ki ga na šoli izvajajo že od 16. marca dalje, vidi kot nek poskus in z evalvacijo do zdaj opravljenega dela se da ugotoviti, kaj so prednosti in slabosti takšnega načina dela. "Mogoče so bila pričakovanja posameznikov drugačna, kot se je potem to izkazalo. Menim, da izobraževanje na daljavo ne more nadomestiti pouka v učilnicah, in sicer iz dveh preprostih razlogov - šola je še vedno v prvi vrsti vzgojna institucija, ne samo izobraževalna, prav tako pa se stik med učiteljem in dijakom z izobraževanjem na daljavo ni ustvaril, saj je ta način izobraževanja potekal preko nekega orodja. Pri nekaterih predmetih je izobraževanje na daljavo lažje, pri nekaterih težje. Na osnovi ugotovitev se učimo, katere stvari so dobre in jih bomo uporabili še naprej, na tistih področjih dela, kjer nismo dosegli vseh zastavljenih ciljev, pa bomo poskusili nadoknaditi v septembru in oktobru, da bi imeli naši dijaki čim manj primanjkljaja," je poudaril in še omenil, da so nekaterim dijakom zagotovili prenosne računalnike in modeme, da so imeli vsaj približno enake možnosti za učenje na daljavo. Tisti dijaki, ki imajo pri določenih predmetih primanjkljaj, se pravi, da morajo še popraviti negativno oceno, bodo imeli možnost, da že s prihodnjim tednom pridejo v šolo, kjer bodo utrjevali znanje in nato tudi opravili pisno ocenjevanje znanja.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte