Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na internem oddelku SB Brežice namenu predali nov ultrazvok

Objavljeno: Ponedeljek, 04.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
sb_brezice_predaja_ultrazvoka_v_namen (28)

Z leve: Mojca Savnik Iskra, Anica Hribar, Jože Colarič in Mojca Prah Klemenčič ob novem ultrazvoku

V Splošni bolnišnici Brežice so danes predali namenu nov ultrazvok za diagnostične preglede. Internemu oddelku bolnišnice je na pomoč priskočila Tovarna zdravil Krka iz Novega mesta in omogočila nakup naprave z donacijo v višini dobrih 30 tisoč evrov. Z novim, sodobnim ultrazvokom bodo po besedah direktorice SB Brežice Anice Hribar zagotovili še boljšo zdravstveno oskrbo za približno 70 tisoč Posavk in Posavcev ter turiste, ki obiskujejo našo regijo.

ULTRAZVOK PO POTREBI TUDI V SOBO DO PACIENTA

sb_brezice_predaja_ultrazvoka_v_namen (18)

Predajo namenu so popestrili učenci OŠ Brežice.

SB Brežice poleg nujne medicinske pomoči in bolnišnične obravnave nudi tudi specialistične preglede. V letu 2018 so nadaljevali z nakupi nove opreme tudi na internem oddelku SB Brežice, tako so konec leta pridobili nov ultrazvočni aparat, katerega nakup je v celoti omogočila družba Krka iz Novega mesta, ki je bolnišnici zagotovila sredstva v višini 31.167 evrov. S tem so na največjem oddelku bolnišnice nadaljevali s posodabljanjem opreme, ki so ga pričeli v letu 2017 z nakupom ultrazvoka za kardiološke preiskave, lani so posodobili tudi endoskop za opravljanje kolonoskopije in gastroskopije ter kupili ultrazvok za ginekološko-porodni oddelek, v prihodnjem letu jih čaka še nakup ultrazvoka za rentgenološki oddelek, podpisali pa so tudi že pogodbo za nakup daleč največje investicije – nove CT-naprave za računalniško tomografijo. Po besedah direktorice bolnišnice Hribarjeve so v zadnjih dveh letih zamenjali tri dotrajane in amortizirane naprave. Kot je še omenila, je nov ultrazvok, s katerim bodo opravljali preglede srca, vratnih arterij, ožilja in trebušnih organov, dragocen tudi zato, ker je mobilen in ga lahko po potrebi odpeljejo v sobo k pacientu.

Strokovna direktorica bolnišnice Mojca Savnik Iskra, ki je tudi zdravnica na internem oddelku, je dejala: »Minili so časi, ko smo bolnike zdravili le z dobrim znanjem medicinske propedevtike in slušalkami, danes je treba imeti aparature.«

Savnik Iskra je postregla še z nekaj številkami. Prvi ultrazvok so na internem oddelku dobili leta 1997, ko so naredili 33 preiskav srca in leto pozneje še 31 preiskav vratnih arterij. Za primerjavo so lani opravili več kot 4000 ultrazvokov srca in skoraj 1300 ultrazvokov vratnih žil, tako da je napredek več kot očiten.

Poleg Hribarjeve in Savnik Iskre sta novo pridobitev namenu predala tudi predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič in Mojca Prah Klemenčič, direktorica Regije Slovenija in ključnega trga Slovenija. Za krajši kulturni prispevek so z igranjem na Orffove instrumente poskrbeli učenci OŠ Brežice pod mentorstvom Mileve Kralj Buzeti. Vezno besedilo je brala Bojana Zevnik.

R. R.
« Nazaj na seznam
»