Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na letališču ne obstajajo samo piloti; vaja Jadranski udar 2023 že poteka

Objavljeno: Četrtek, 01.06.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
20230419 SLO LJCE Predstavitev poklicev 040 Foto Goran Kroselj

V sklopu seznanitve z vojaško obveznostjo dijakom ob dopolnjenem 18. letu starosti prikažejo statične in dinamične aktivnosti.

V Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki v zadnjih mesecih veliko delajo na promociji poklicev v Slovenski vojski, saj si zelo želijo novih zaposlenih. Na voljo je širok nabor poklicev, ki so že ali še bodo še kako iskani, saj se z vedno večjim tehnološkim napredkom pojavljajo različni poklicni profili. V vojašnico so v ta namen povabili tudi mlade iz Posavja.

15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske je letos z dnevom vojaškega letalstva 12. januarja pričel z intenzivnejšo medijsko kampanjo za pridobivanje poklicev v 15. polku, ki se nahaja v Vojašnici Jerneja Molana. Po besedah poveljnika 15. polka polkovnika Janeza Gaubeta sprejemajo različne poklicne profile in stopnje izobrazbe (od 4. do 7.). »Profilov poklicev je vse več, saj se z napredkom tehnologije odpirajo nova delovna mesta, novi profili kadra, ki bodo v prihodnosti nosilci vseh sistemov, ki jih 15. polk uporablja,« je povedal. Ob tem je poudaril, da vojašnica nikoli ni ’zaklenjena’, k njim se lahko pride vsak dan, na voljo so za vsakega posameznika, ki ga zanima zaposlitev oz. prihod v njihove vrste.
DSC_3302

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske polkovnik Janez Gaube

Po njegovih besedah tiste, ki niso navdušeni nad letalstvom, usmerijo v druge enote, ki jih imajo. Promocija vojaških poklicev sicer poteka po celi državi, pri čemer ne gre samo za pilota, ampak še za pestro paleto drugih poklicev, npr. vzdrževalec letaliških površin in objektov, različne letališke službe, ki skrbijo za prihod, sprejem, oskrbo ter odhod letal in helikopterjev, službe, ki skrbijo za prevoz, dotok, manipulacijo z gorivom (v prihodnosti bodo imeli na letališču kar veliko gorivno postajo z rezervoarji za milijon litrov), letalski mehanik, inženir, tehnik letalec, ’loadmaster’ oz. tisti, ki na letalu skrbi za pravilno nalaganje tovora, gasilec, reševalec, medicinski tehnik, varnostnik, vojaški policist itd. Gaube je še omenil, da je več kot 80 % zaposlenih v cerkljanski vojašnici licenciranih s strani civilnih agencij in drugih organizacij. »Tisto, kar nas dela še atraktivnejše, so tudi številna izobraževanja in usposabljanja doma in v tujini v času delovne dobe,« je dodal.

Idealno bi bilo 80 novih zaposlitev letno
DSC_3351

Dijaki SIC Brežice na aprilskem dnevu odprtih vrat vojašnice in letališča


Odkar so začeli s promocijo zaposlovanja v vojski, so po njegovih besedah zaposlili že kar nekaj ljudi, tako da so z odzivom zaenkrat zadovoljni. Ob dejstvu, da se je že in se še bo v naslednjih letih veliko zaposlenih v vojski upokojilo, mladih pa primanjkuje, bi bilo po njegovem idealno, če bi letno lahko zaposlili nekje 80 ljudi v obdobju štirih, petih let. Mlade seveda najbolj zanima, kako je s financami. »Povemo jim, da je začetek tak, kakršen pač je, z leti in pridobitvijo licenc pa delo postane še toliko bolj finančno ovrednoteno in naši zaposleni tudi niso zaustavljeni pri napredovanju. Velik del dohodka je namreč odvisen od strokovne usposobljenosti, ne le od poklica. Več daš vase, več dobiš,« je povedal poveljnik 15. polka in obenem opozoril na to, da novih delovnih mest ne iščejo samo v Cerkljah, ampak tudi na Brniku, kjer je lociran 16. Center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, ter na dveh radarskih položajih.

Posavski srednješolci v vojašnici
DSC_3308

Del predstavitve na dnevu odprtih vrat imajo že nekaj let tudi veterani vojne za Slovenijo, ki mladim prikažejo zgodovino bojev v Posavju.


V aprilu so dva dneva organizirali tudi dan odprtih vrat vojašnice za srednješolce in posebej tudi za dijake, ki so ali še bodo letos dopolnili 18 let, saj so jih seznanili z vojaško obveznostjo. Kot je razložil podpolkovnik Aleš Zajc, skupaj z Upravo za obrambo Novo mesto, ki je nosilec teh aktivnosti, v vojašnici že vrsto let pripravljajo seznanitev mladih srednješolcev pri dopolnjenih 18 letih. V sklopu tega jim prikažejo statične (sredstva, oprema) in dinamične aktivnosti (razni poligoni). »V letošnjem letu je bilo v dveh dneh prisotnih 220 dijakov iz posavskih srednjih šol,« je navedel in dodal, da so pripravili tudi dan odprtih vrat za posavske srednje šole, ki se ga je udeležilo 46 srednješolk in srednješolcev, pretežno iz Brežic, malo manj iz Krškega, ker so po Zajčevih besedah v prvih mesecih leta nekajkrat obiskali ŠC Krško - Sevnica in izvedli promocijo zaposlitve v vojski. Del predstavitve na dnevu odprtih vrat imajo že nekaj let tudi veterani vojne za Slovenijo, ki mladim prikažejo zgodovino bojev v Posavju.
DSC_3323

Med letošnjimi pomembnimi pridobitvami za letališče je tudi novo napadalno gasilsko vozilo Panther.

29. maja se je začela 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Prvi teden vaje je namenjen prihodu udeležencev vaje, vzpostavitvi strukture vodenja in poveljevanja ter pogojev za izvedbo vaje, ki bo potekala na širšem območju Republike Slovenije in v njenem zračnem prostoru. Namen letošnje vaje, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, je združeno usposabljanje certificiranih kontrolorjev združenih ognjev, posadk različnih strelskih platform, poveljstev in štabih organov do ravni divizije, letalskih posadk in načrtovalcev združenih ognjev ter pripadnikov specialnih enot. Na vaji se pričakuje okoli 800 udeležencev, izmed teh približno 400 pripadnikov iz 29 zavezniških in partnerskih držav, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirali helikopterji, letala in brezpilotni letalniki iz devetih zavezniških držav. Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, madžarski JAS 39 Gripen, britanski Eurofighter EF 2000, nemški Tornado ter ameriški F-16 pa bodo vajo podpirali z matičnih letališč. Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, artilerija in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širših območjih Bohinja, Idrije in Bele krajine, kjer bodo letalniki simulirali letalsko podporo.

DSC_3376

Med različnimi poklicnimi profili, ki jih iščejo na letališču, so tudi upravljavci strojev za vzdrževanje letaliških površin.

4. junija uraden začetek vaje in dan odprtih vrat vojašnice

V tem letu 15. polk čaka še kar nekaj vojaških vaj, največji zalogaj je vsekakor vaja Jadranski udar (angl. Adriatic Strike). Ta teden že potekajo priprave na vajo, osrednji del vaje in njena izvedba pa bo med 4. in 9. junijem. »Pričakujemo med 250 in 400 tujih pripadnikov ter okoli 400 domačih udeležencev, prav tako kar veliko letal, ki bodo večinoma delovala z domicilnih letališč v tujini, nekaj pa jih bo tudi v Cerkljah. Vse vabimo na dan odprtih vrat vojašnice in letališča, ki bo v nedeljo, 4. junija, med 10. in 17. uro z uradno otvoritvijo vaje ob 11. uri in predstavitvijo letalske tehnike,« je poveljnik Gaube še povabil na dogodek, ki bo na voljo vsem obiskovalcem. Kot je še omenil, jih v naslednjih mesecih čaka tudi še obnova letalske steze in nadaljevanje postopkov za sprejem letala Spartan, katerega prihod v Cerklje načrtujejo 30. septembra. Med letošnjimi novimi pridobitvami na letališču je naštel poveljniško gasilsko vozilo in napadalno gasilsko vozilo, avgusta ali septembra pa pričakujejo še veliko gasilsko cisterno. »S temi vozili nam bo omogočeno, da sami vzdržujemo gasilsko kategorijo 6, skupaj še z dvema voziloma, ki jih imamo od prej, pa lahko to kategorijo za določen čas dvignemo tudi na 9,« je pojasnil in izpostavil, da je vse to velika pridobitev tako za letališče kot tudi Slovensko vojsko, pri čemer imajo gasilska vozila domicil za gašenje tudi štiri kilometre izven letališča. Nadaljujejo tudi s posodobitvami helikopterjev in letal, »tako da bomo pripravljeni na vse tiste izzive, ki jih pričakujemo«. Ves čas imajo v pripravljenosti štiri helikopterske in dve letalski posadki (Falcon in Turbolet za prevoz človeških organov). Po besedah poveljnika 107. letalske baze podpolkovnika Janeza Kraševca so v gasilsko-reševalnem vodu, kamor spadajo tudi letališki poklicni gasilci (trenutno jih imajo 16), zelo veseli novega napadalnega vozila Panther, ki zanje pomeni bistveno pridobitev in zagotavljanje kategorij gasilsko-reševalne službe.

Rok Retelj, foto: R. R. in Goran Krošelj

Prispevek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam