Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na OŠ Brežice obeležili drugo obletnico Rastoče knjige

Objavljeno: Četrtek, 04.10.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
osnovna_sola_brezice_rastoca_knjiga46

Na eHrast so dodali nove pisane obeske, ki predstavljajo dosežke šole oz. učencev v prejšnjem šolskem letu.

Na Osnovni šoli Brežice so v četrtek obeležili drugo obletnico pridružitve vseslovenskemu gibanju Rastoča knjiga. Svečana akademija ob pridružitvi je potekala 1. oktobra 2016, o čemer smo tudi poročali. Pred šolsko stavbo so takrat v ta namen postavili skulpturo, poimenovano eHrast.

osnovna_sola_brezice_rastoca_knjiga31

Častni gost je bil mladinski pisatelj Slavko Pregl.

Na slovesnem kulturnem dogodku ob drugi obletnici, ki je potekal pri eHrastu, so poleg kulturnega programa učencev in učiteljev na omenjeno skulpturo dodali tudi nove pisane obeske, ki predstavljajo dosežke šole v preteklem šolskem letu. Kot je omenila ravnateljica OŠ Brežice mag. Marija Lubšina Novak, bodo odslej vsako leto ob tednu otroka obeležili praznik šole, v okviru katerega bodo pogledali, kaj so dosegli v prejšnjem šolskem letu, in si zastavili načrte za tekoče leto. Skulpturo so poimenovali eHrast zato, ker stoji na območju, ki se je nekoč imenovalo Hrastinca, nekaj pravih hrastov je še ostalo, mnoge pa je bilo treba požagati, ker so dozoreli. Na to območje jih po novem spominja prej omenjeni virtualni hrast.

Učence, zaposlene na šoli in povabljene goste, med katerimi so bili predstavniki drugih šol in javnih zavodov v občini, je pozdravil tudi župan Ivan Molan. V goste so ob tej priložnosti povabili mladinskega pisatelja Slavka Pregla, ki je tudi član vseslovenskega društva Rastoča knjiga, bil je tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenije. Omenil je, da je prejšnji dan slišal zelo pomemben podatek: »Šolarji, ki berejo, so že v drugem razredu za 15 % pametnejši od tistih, ki ne berejo. Tisti, ki pridno berejo celotno obdobje devetletke, pa so pametnejši celo za 30 %. Pri vas v Brežicah boste zagotovo pametnejši vsaj za 40 %,« je dejal in dodal, da Rastoča knjiga zajema iz domačih okolij, išče svoje korenine in pomembne ljudi, ki so ustvarjali zgodovino šole, in po njegovem je sijajno, da to učenci povedo v knjigah, ki ostanejo za vselej in pričajo tudi vsem tistim, ki pridejo za sedanjimi generacijami. Zaželel je še, da bi se omenjeno gibanje na OŠ Brežice razvijalo še naprej in da bi brali knjige od rosnih let pa vse do najstarejše starosti.

Učencem so dopoldne v razredih podrobneje predstavili pomen Rastoče knjige, imeli so tudi delavnice na temo vrednot, še posebej pa jim je teknil ribji zajtrk, ki je vključeval tudi ribji namaz, ki ga je prispevalo ribogojstvo Goričar iz Slivja. Ta dan so imeli namreč po posavskih šolah posavski ribji zajtrk v okviru projekta Najboljša riba je posavska riba.

R. R., foto: R. R. in Hedvika Lopatič
« Nazaj na seznam
»