Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na pročelju Mestne hiše Brežice po novem plošča v spomin dr. Radoslavu Razlagu

Objavljeno: Petek, 05.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
brezice_odkritje_plosce_radoslavu_razlagu (10)

Odkritje spominske plošče Radoslavu J. Razlagu na pročelju Mestne hiše Brežice; z leve: župan Ivan Molan, Silvo Klemenčič in Alenka Černelič Krošelj

V petek dopoldne je bila na pročelju Mestne hiše Brežice odkrita spominska plošča dr. Radoslavu Jakobu Razlagu, ki je zaznamoval življenje Brežic in Posavja v drugi polovici 19. stoletja. Ravno 5. junija namreč obeležujemo 140-letnico smrti slovenskega domoljuba, narodnega buditelja, pisatelja in odvetnika, ki mu Krajevna skupnost Brežice v tem letu posveča posebno pozornost.

brezice_odkritje_plosce_radoslavu_razlagu (16)

Razlag je umrl 5. junija 1880 v Brežicah.

»Danes odkrivamo ploščo na eni najpomembnejših hiš v našem mestu, na Mestni hiši, ki je še vedno simbol širšega delovanja, pomembnosti našega mesta in zdaj dobiva tudi pomnik o človeku, ki je močno zaznamoval 19. stoletje, ko so nastali tudi temelji, na katerih gradimo sodobno Slovenijo,« je uvodoma dejala predsednica sveta KS Brežice Alenka Černelič Krošelj in omenila, da KS Brežice od leta 2017 na različne načine skuša postaviti določene pomnike po mestu, tako so se v lanskem letu na tak način že spomnili Franja in Ive Stiplovšek, katerih spominsko obeležje se nahaja v podhodu na brežiško grajsko dvorišče.

Plošča je postavljena na pobudo brežiških domoljubov ter v sodelovanju KS Brežice in Občine Brežice. Eden od pobudnikov postavitve plošče, Silvo Klemenčič, Brežičan, ki že dolgo živi v Ljubljani, je nanizal nekaj svojih spominov v povezavi z Razlagom. Kot mu je bilo rečeno, se je na dan njegovega pokopa pogrebni sprevod vil vse od gradu do sedanjega nogometnega stadiona v Brežicah, kjer je bilo prej pokopališče, na pogrebu so bili prisotni zelo pomembni govorniki, saj je bil Razlag krajši čas tudi prvi slovenski glavar dežele Kranjske. Klemenčič je še povedal, da imajo v Brežicah Razlagovo ulico, a le redko kateri Brežičan ve kaj povedati o tem človeku. Na Čatežu ob Savi pa je Razlagov breg, kjer se je nahajal sadovnjak, saj se je ukvarjal tudi s sadjarstvom. Razlag je v Brežicah živel deset let, najprej sedem let kot odvetnik, pozneje pa se je vrnil v ta kraj in zadnja tri leta življenja bival v grajskih prostorih, saj je bil skrbnik gradu. »V tem pogledu je nastala vrzel, zato sem bil med pobudniki postavitve spominske plošče, da si bomo Razlaga spet priklicali v naše življenje in predvsem njegovo pomembnost – znan je bil tudi kot pesnik, napisal je pesem Bodi zdrava, domovina, ki jo je potem spesnil Benjamin Ipavec,« je še omenil Klemenčič.

Župan občine Brežice Ivan Molan, ki je skupaj s Klemenčičem spominsko ploščo tudi odkril, je ob tej priložnosti poudaril, da so vedno veseli vsakršne pobude aktivnih občanov oz. tistih, ki so z Brežicami kakor koli povezani, naj bo to za postavitev spominskih plošč ali česa drugega. Upajo, da bo plošča o Razlagu – ornament na njej je vzet iz njegove pesmarice – zbudila zanimanje vseh tistih, ki bodo prihajali v mesto. Zraven so nalepili tudi QR-kodo, s pomočjo katere bodo lahko mimoidoči izvedeli več o njegovem življenju.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam