Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Raki predan namenu poslovilni objekt

Objavljeno: Sreda, 16.05.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
raka - mrliska vezica - otvoritev (3)

Pri poslovilnem objektu so urejeni dostopi, parkirne površine in obnovljen pokopališki zid.

Včeraj sta na Raki župan občine Krško mag. Miran Stanko in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Raka Silvo Krošelj predala namenu novozgrajen poslovilni objekt pri tamkajšnjem pokopališču, namenjen obredu zadnjega slovesa od pokojnikov. Gre za naložbo Občine Krško in KS Raka v vrednosti 373.000 evrov.

Predsednik KS Silvo Krošelj je ob tem dejal, da je ob zavedanju krhkosti življenja pomembno, da smo skromni in da v času tega delamo dobro in se zavedamo, »da se bomo povrnili v prah, tja, od koder, ne glede na to, kako si predstavljamo velikega graditelja vseh svetov, tudi prihajamo. Od tu, iz te mrliške vežice, se bomo Račani pravzaprav vrnili domov.« Izpostavil je še, da je mrliška vežica v kraju ena največjih pridobitev zadnjih let, v njej pa se prepletata arhitektura raških krajev in pridih sodobnosti. Pročelje objekta krasi slika slikarja Lojzeta Čemažarja z naslovom Slovo in snidenje, ki je narejena v tehniki rezanja stenske površine z različnimi barvnimi plastmi ometa. Poslovilni objekt, ki stoji na prostoru predhodnega, je projektirala arhitektka Nataša Filipčič iz projektivnega biroja Region Brežice, glavni izvajalec devet mesecev izvajajočih gradbenih del pa je bilo podjetje Kostak Krško s podizvajalci.

raka - mrliska vezica - otvoritev (27)

Namenu sta jo predala krški župan in raški predsednik KS

Župan je ob tej priložnosti povedal, da občina poleg ostalih investicij postopno vlaga sredstva tudi v obnovo poslovilnih objektov. Tako je bila pred dvema letoma zgrajena mrliška vežica v Podbočju, v minulem letu v Brestanici, letos pa zaključena izgradnja poslovilnega objekta s pripadajočo infrastrukturo in ureditvijo okolice na Raki: »Investicija je znašala skupno 373.000 evrov, od tega je 283.000 evrov prispevala Občina, 90.000 evrov pa Krajevna skupnost.« Župan je še povedal, da bodo po krškem poslovilnem projektu, izgradnja katerega je v teku, sledili še gradbeni posegi na poslovilnem objektu na pokopališču Stranje, vsi z namenom dostojnega slovesa od pokojnikov, ne nazadnje pa novi ali obnovljeni objekti prispevajo tudi k lepši urejenosti in podobi posameznega kraja.

Ob spremljajočem kulturnem programu, ki so ga izvedli glasbena moška zasedba Koledniki z Rake, učenka tamkajšnje šole Veronika Pacek in učiteljica Sabina Božič, je novo pridobitev blagoslovil raški župnik Franc Levičar. Slednji je sicer izrazil zadovoljstvo spričo dokončanja objekta in njegove predaje namenu, v zaključku pa vendarle pripomnil, da bi bila po njegovem mnenju umestitev objekta primernejša na drugi strani pokopališkega zidu na območju župnijske njive, saj bi bil s tem odmaknjen od s prometom pretočne glavne ceste skozi naselje, kakor je za prostorsko premajhni ocenil vežici za slovo od pokojnikov v objektu, saj naj bi te ob prostoru za žaro ali krsto sprejele največ po pet svojcev.

B. M.
« Nazaj na seznam