Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na sevniški občinski seji razpravljali tudi o merjenju hitrosti vozil, o vandalizmu in parkirnih mestih ...

Objavljeno: Sreda, 15.03.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
3. redna seja občinskega sveta 23-01

Sevniški občinski svet je med prvimi točkami dnevnega reda prisluhnil poročilu ...

Med obravnavanimi 13 točkami dnevnega reda tretje redne seje sevniškega občinskega sveta, ki je potekala 8. marca v Kulturni dvorani Sevnica, so prisotni med drugim prisluhnili poročilu Medobčinskega inšpektorata – skupnega prekrškovnega organa za leto 2022 ter po predstavitvi razvili živahno razpravo.

3. redna seja občinskega sveta 23-03

... vodje Medobčinskega inšpektorata - skupnega prekrškovnega organa občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica za leto 2022 (foto: Občina Sevnica).

Vodja Medobčinskega inšpektorata – skupnega prekrškovnega organa Martin Cerjak je predstavil delo inšpektorata v lanskem letu in oceno izvajanja občinskega programa varnosti. Redarstvo je v letu 2022 med drugim izvajalo stalne nadzore mirujočega prometa in tudi meritve hitrosti vozil. Pri nadzoru mirujočega prometa je bilo ponovno ugotovljenih največ kršitev zaradi napačnega parkiranja v okolici zdravstvenega doma in drugih javnih ustanov ter ob lokalih na Trgu svobode in Glavnem trgu v Sevnici. Pri izmerjenih hitrostih 963 vozil je bilo ugotovljenih 51 prekrškov, vendar ni bilo nobenega odvzema vozniškega dovoljenja. V lanskem letu je bilo izdanih osem odredb za odstranitev neregistriranih vozil z javnih površin, leto pred tem samo ena. Eden izmed načrtov za letošnje leto je povečanje števila nadzorov, tudi v popoldanskem času in med vikendi.

VANDALIZEM IN OKOLJE

3. redna seja občinskega sveta 23-10

V razpravo se je vključilo večje število svetnikov in dve svetnici (foto: Občina Sevnica).

V razpravi je Tanja Novšak (SDS) izpostavila povečan porast vandalizma na javnih površinah – trganje panojev, pisanje grafitov, poškodbe objektov. Zanimalo jo je, kako se v preprečevanje poškodovanja javne lastnine vključuje prekrškovni organ. Cerjak je pojasnil, da se vandalizem v večini primerov odvija v nočnem času in med vikendi. Ivana Orešnika (SDS) je zanimalo, kako bo potekal nadzor nad nezahtevnimi objekti ter kolikšen je strošek delovanja medobčinskega inšpektorata. Odgovor je bil, da bo nadzor potekal v skladu s prostorskimi načrti. Janez Kukec (SLS) se je zahvalil v imenu krajank in krajanov vasi Telčice, kjer je prišlo s pomočjo redarske službe do odstranitve smetišča. Vodjo medobčinskega inšpektorata je nato še vprašal, kako je z izvajanjem nadzora lastnikov psov, ki omogočajo štirinožcem prosto gibanje. »Psi morajo biti na javnih površinah na povodcu, lastnik pa mora poskrbeti tudi za odstranjevanje pasjih iztrebkov,« je pojasnjeval Cerjak ter dodal, da redarstvo na zasebnih površinah nima pristojnosti izvajanja ukrepov. Vincenc Knez (SLS) je spraševal: »Ali ste se pri svojem delu srečali s problemom vegetacije v profilu ceste? Ali lahko ocenite vodenje postopkov glede na prijave in samoinciativno?« Rok Petančič (Gibanje Svoboda) je opozoril na že dalj časa parkirano neregistrirano vozilo na košarkarskem igrišču v Naselju heroja Maroka v Sevnici, v katerem so se začele nabirati smeti. Zanimalo ga je še izvajanje nadzora nad objekti javne razsvetljave.

MERITVE HITROSTI ZMANJŠUJEJO PREKORAČITVE

Gregor Korene (SDS) se je dotaknil merjenja hitrosti vozil v kraju Križišče v KS Krmelj, ki je bila opravljena v lanskem letu in je pokazala v povprečju presežene hitrosti za 50 % pri omejitvi 40/h. Menil je, da je to je zaskrbljujoč podatek, medtem ko se Ivan Orešnik s takšno oceno ni strinjal. Omenil je še, da bi morala omejitev hitrosti nadzorovati policija. Gorazd Zupanc (Gibanje Svoboda) je omenil, da je bila lokacija meritve hitrosti v naselju Račica neprimerna – če bi merilnik hitrosti postavili drugje in ob drugih urah, bi bilo število prekoračitev hitrosti višje. Marka Kotarja (SDS) je zanimal izbor lokacij za merjenje hitrosti ter predlagal postavitev merilnika na lokalni cesti od zdravstvenega doma do bazena. Ob tem je postavil še vprašanje: »Ali drži, da medobčinski inšpektorat Občino Sevnica stane 70 tisoč evrov na leto, na račun glob pa dobimo 30 do 31 tisoč evrov?« Cerjak je pojasnil, da so lokacije merjenja hitrosti dogovorjene z Občino Sevnica in določenimi krajevnimi skupnostmi in da se je število prekrškov na mestih, kjer se meritve hitrosti redno izvajajo, v povprečju zmanjšalo za 80 %. Župan Srečko Ocvirk pa je odgovoril: »Občina Sevnica je pristopila k skupnemu prekrškovnemu organu iz več vzgibov. Eno je, da z globami pridobi nekaj sredstev, vendar prvi vzgib ni tak. Zelo pomembna so okoljska vprašanja in pri odlaganju odpadkov je bilo v preteklosti izvedenih veliko nadzorov, kjer je prišlo do zelo malega števila izrečenih glob. Pri merjenju hitrosti naš izključni cilj niso kazni, temveč varnost v prometu.«

POMANJKANJE PARKIRNIH MEST

Božidar Beci (SLS) je izpostavil pomanjkanje prostih parkirnih mest pri ZD Sevnica in lekarni, kjer marsikdo krši pravila parkiranja samo za to, da lahko opravi obisk v lekarni ter ob tem pride tudi do situacije, ko bi ne bilo treba takoj napisati kazni. Stanka Žičkar (Neodvisna lista za razvoj krajevnih skupnosti v Občini Sevnica) je izpostavila parkirna mesta za invalidne osebe, kjer so še vedno težave, ker nimajo vsi ustreznega dokazila o invalidnosti. 

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte