Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na SIC Brežice uspešno zaključila prva generacija programa zdravstvena nega, imajo dve zlati maturantki

Objavljeno: Petek, 05.07.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4753

Letošnji zlati maturantki SIC Brežice Anja Račič (levo) in Tjaša Prah

V četrtek, 4. julija, so v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice svečano podelili spričevala letošnje poklicne mature dijakom, ki so maturirali na Strokovno izobraževalnem centru (SIC) Brežice. Na šoli so veseli visokega odstotka uspešnih dijakov, še posebej dveh zlatih maturantk in trinajstih odličnjakov. Posebej so ponosni na prvo generacijo programa zdravstvena nega, saj so bili prav vsi uspešni tudi na maturi. Na podelitvi je Rok Beričnik prejel kristalno piramido SIC Brežice.

Izvedbo poklicne mature je vodila tajnica ŠMK za POM Nina Rupar, ki je poročala, da je spomladanski rok poklicne mature 2024 potekal med 29. majem in 21. junijem 2024. Opravljalo jo je 62 kandidatov, od tega 57 rednih dijakov in pet odraslih (samoizobraževalci). 58 dijakov je opravljalo poklicno maturo prvič (v celoti), dva dijaka sta opravljala popravni izpit iz matematike, dve dijakinji opravljata maturo v dveh delih (dva izpita v spomladanskem in dva v jesenskem izpitnem roku). Skupni uspeh vseh prijavljenih na spomladanski rok poklicne mature je 88,7 %. Pri rednih dijakih je odstotek višji (92,9 %) kot pri odraslih kandidatih (40 %). V 4-letnem programu predšolska vzgoja in zdravstvena nega je uspeh dijakov, ki so maturo opravljali v celoti, 100 %.
DSC_4754

Skupinska fotografija vseh prisotnih na podelitvi, ki so poklicno maturo opravili z odliko


Tjaša Prah in Anja Račič zlati maturantki ...

Med vsemi uspešnimi maturanti je kar 13 dijakov, ki so maturo opravili z odliko. Med njimi pa z izjemnim splošnim uspehom izstopata zlati maturantki. To sta Tjaša Prah (4. Ae – program ekonomski tehnik) in Anja Račič (4. Az – program zdravstvena nega (poklic tehnik/tehnica zdravstvene nege ali medicinska sestra).

Maturanti, ki so opravili poklicno maturo z odliko, so Rok Beričnik, Nika Mustar, Neja Pacek, Mai Petrič in Neža Zorič iz 4. Ae – program ekonomski tehnik, Neja Bibič, Hana Držanič, Martina Kelhar in Lara Švajger iz 4. Av – predšolska vzgoja, vzgojitelj/ica predšolskih otrok, ter Stella Cerjak in Patricia Mrkša iz 4. Az – program zdravstvena nega, tehnik/tehnica zdravstvene nege.
DSC_4764

Ravnateljica SIC Brežice dr. Mojca Tomažin in prejemnik kristalne piramide Rok Beričnik


Prva generacija programa zdravstvena nega uspešno utrla pot naslednjim generacijam

Šola je za vse uspešne maturante v Viteški dvorani pripravila svečano podelitev maturitetnih spričeval pod mentorstvom Alenke Pečnik Kranjec. Nastopili sta pevka Manca Mihelin, lanskoletna prejemnica kristalne piramide SIC Brežice, in Pavlina Urek v vlogi povezovalke. Zbrane je v imenu šole in učiteljskega zbora nagovorila ravnateljica dr. Mojca Tomažin, ki se je zahvalila kolektivu in vsem zbranim za uspešno opravljeno delo. »Letošnja podelitev maturitetnih spričeval je še malo bolj svečana kot običajno, ker smo letos pripeljali do mature prvo generacijo naših dijakinj in dijakov novega programa zdravstvena nega, ki se jim še posebej zahvaljujem, saj so zelo uspešno utrli pot vsem naslednjim generacijam dijakinj in dijakov ter kljub vsem začetniškim težavam prav vsi v prvem poskusu uspešno maturirali, bili so 100-odstotni,« je poudarila. Skoraj ne več dijakinjam in dijakom SIC Brežice je zaželela mnogo uspeha na njihovih poteh, ki se bodo zdaj, zdaj razšle. »Bodite prijazni in strpni ter srčni ljudje, tudi to so pomembne kvalitete, ki jim sledimo v kolektivu SIC Brežice,« je zaključila svoj nagovor. V imenu Občine Brežice je zbranim spregovorila in čestitala podžupanja Mojca Florjanič, ki je poudarila velik pomen družine in dobre šole pri odraščanju in osamosvajanju. Izpostavila je še, da naj se po zaključku nadaljnjega šolanja oz. izobraževanja mladi vrnejo domov v domače Brežice, saj si vsi želijo njih in njihovih znanj.
DSC_4712

Izvedbo poklicne mature je vodila tajnica ŠMK za POM Nina Rupar.


Novi zdravstveni tehniki dobili tudi spominsko značko

Maturitetna spričevala so skupaj z ravnateljico podelile razredničarke zaključnih letnikov Elena Mlakar (4. Ae), Ester Cerinski (4. Av), Vladka Lopatič (4. Az) in Katja Bogovič (2. Ap). Še posebej slovesna je bila podelitev spričeval novim zdravstvenim tehnikom, saj so poleg spričevala iz rok predstavnice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Jožice Rešetič prejeli tudi spominsko značko ob 100-letnici začetkov izobraževanja medicinskih sester na Slovenskem. Značka izhaja iz leta 1915, ko je v nekdanji Avstro-Ogrski Državna šola negovalk bolnikov na Dunaju že prvi generaciji diplomantk podelila sestrsko značko, ki so jo sestre morale po zakonu pripeti na uniformo. Kasneje, leta 1925, je Šola za sestre v Ljubljani svoji prvi generaciji podelila posrebreno značko, ki je ločevala izobraženo negovalno osebje od tistega brez izobrazbe.
DSC_4792

Novi zdravstveni tehnice in tehniki so poleg maturitetnega spričevala prejeli tudi spominsko značko ob 100-letnici začetkov izobraževanja medicinskih sester na Slovenskem.


Kristalna piramida Roku Beričniku

Profesorski zbor vsako leto izbere maturanta, ki je še posebej izstopal v času šolanja, in mu podeli posebno priznanje šole, kristalno piramido. Letos je to najvišje priznanje prejel Rok Beričnik, ki je z vstopom v razred dvignil vzdušje s svojim nasmehom, humorjem, prijazno besedo in pozitivnim pogledom na svet. Takoj je postal predsednik razredne skupnosti, po enem letu pa tudi predsednik dijaške skupnosti. Vedno je bil odprt za predloge učiteljev in dijakov ter iskal možnosti za njihovo pozitivno izvedbo. Je zelo samoiniciativen, realen in povezovalen, s čimer si je pridobil širok krog podpornikov. Sošolci so v njem našli vodjo, učitelji pa sogovornika, ki je vedno našel rešitev za nastale težave. Navdušen je sodeloval pri prostovoljnih projektih v šoli in zunaj nje. Je aktiven gasilec, rad zapoje v pevskih zborih in zaigra na citre. »S podelitvijo kristalne piramide, ki predstavlja osebnostno rast, želimo poudariti, da ne bomo nikoli pozabili njegovega prispevka na vseh področjih delovanja naše šole,« so še dodali v obrazložitvi.
DSC_4769

Nastopila je pevka Manca Mihelin, lanskoletna prejemnica kristalne piramide SIC Brežice.


Na SIC Brežice svojim uspešnim maturantom, ki zdaj vstopajo v svet, poln priložnosti, izzivov in odločitev, želijo, da bodo pogumni in srčni ter si bodo upali slediti svojim sanjam. Ne bo vedno enostavno, a z vero vase, trdim delom in vztrajnostjo bodo lahko premagali ovire in dosegli velike stvari ter ustvarili pozitiven vpliv na svet okoli sebe. Upajo, da se bodo z veseljem spominjali svojih srednješolskih let na SIC Brežice.

R. R./vir: Metka Galič, SIC Brežice, foto: R. R. in Foto Rožman

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»