Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na širšem območju Posavja in Dolenjske se bodo usposabljali padalci Kraljevine Belgije

Objavljeno: Ponedeljek, 02.09.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
vojasnica_cerklje_vaja_sokol59

Belgijski padalci bodo z ekstremnih višin skakali v dnevnem in nočnem času (foto: arhiv PO).

Od torka, 3., do petka, 13. septembra, bo na letališču Cerklje ob Krki in v okolici potekalo usposabljanje belgijskih padalcev v skokih z ekstremnih višin. Gre za izjemno zahtevne skoke, ki se bodo izvajali v dnevnem in nočnem času z višin do 6000 metrov, za katere se uporablja posebna oprema in dodaten kisik.

Pri izvajanju skokov bodo uporabljali letalo belgijskih oboroženih sil C-130 hercules, ki bo vzletalo in pristajalo na letališču Cerklje ob Krki. Dnevni urnik aktivnosti se bo prilagajal trenutnim vremenskim razmeram, sicer pa bodo padalci skočili predvidoma dvakrat dnevno v popoldanskem in večernem času. Pristajalna mesta padalcev bodo v rajonu Cerklje ob Krki–Sevnica–Trebnje–Novo mesto–Šentjernej–Krško.

Koordinacijo letalskih aktivnosti v slovenskem zračnem prostoru bo v sodelovanju s Kontrolo zračnega prometa Slovenije izvajal 15. polk vojaškega letalstva, ki bo belgijski enoti v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki zagotavljal logistično podporo in nemoteno izvajanje letalskih operacij.

Vir: Vojašnica Jerneja Molana
« Nazaj na seznam