Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na slavnostni seji ostro nad oskrunitvijo dveh spomenikov NOB v Sevnici

Objavljeno: Nedelja, 19.11.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
polaganje vencev 2023_-03

Uvod v slavnostno sejo ZB za vrednote NOB Sevnica je bila položitev venca k spominski plošči na stavbi sodišča in k spomeniku padlim.

Pred slavnostno sejo ZB za vrednote NOB Sevnica, ki je potekala v Albert Felicijanovi dvorani na sevniškem gradu 12. novembra, je potekala slovesna položitev venca k spomeniku padlih žrtev NOB na Trgu svobode in k spominski plošči na stavbi sodišča v Sevnici.

Letošnja položitev vencev je minila pod močnim vtisom nesprejemljivih dejanj vandalizma, ko sta bila v noči na prvi november poškodovana spomenika NOB na Trgu svobode in pri OŠ Sava Kladnika Sevnica. Oba spomenika sta bila ob usmeritvah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije očiščena.

VPLIV PRETEKLOSTI NA SEDANJOST

ZB za vrednote NOB Sevnica, svecana seja (59)

Prejemnice bronastih plaket ZB za vrednote NOB Sevnica, Jolanda Lenič Krošelj, Marjana Derstvenšek in Jožefa Mirt, s predsednico sevniškega združenja Vladko Blas in županom Srečkom Ocvirkom

Predsednica ZB za vrednote NOB Sevnica Vladka Blas se je dotaknila tega nesprejemljivega dejanja v svojem nagovoru na slavnostni seji in ostro obsodila oskrunitev obeh spomenik ter poudarila pomen svobode, ki so jo v narodnem osvobodilnem boju priborili partizani. Neodgovorno dejanja vandalizma, ki ne povzroča zgolj materialne, ampak tudi moralno škodo, je v svojem govoru obsodil tudi župan Srečko Ocvirk ter poudaril, da bi se morali svoje preteklosti spominjati skozi vse leto, ne zgolj ob občinskem prazniku. Temu so namenjeni številni pomniki v lokalnem okolju, posvečeni različnim zgodovinskim dogodkom, ki so oblikovali lokalno skupnost, kot jo poznamo danes.

SPOMINSKA OBELEŽJA SO SPOMIN NARODA 

Slavnostni govornik, član Občinskega sveta Občine Sevnica in zgodovinar Rado Kostrevc je orisal ključne zgodovinske dogodke ter izpostavil, da v letošnjem letu obeležujemo tudi 70. obletnico postavitve spominske plošče na stavbi okrajnega sodišča v Sevnici. Občino Sevnica je opredelil kot skupnost, ki svoj praznik praznuje na temelju zavedanja vrednot, kot so svobodoljubje, domoljubje, narodno zavedanje in kulturno jezikovno izročilo. »Dogodkov, ki so pomembni za skupnost se spominjamo zato, da stalno utrjujemo zahvalo za dober zgled tistih, ki so se odločili, da si kljub majhnosti in krhkosti naroda sami izborijo prostor pod soncem in s tem dokažejo, da so enakopravni člani široke združbe in skupnosti. Zato, da se skupaj navdihujemo za oblikovanje prihodnosti, ki jo gradimo na temeljih enotnosti in spoštovanja človekovega dostojanstva,« je poudaril.

PODELJENE TRI BRONASTE PLAKETE

Na slavnostni seji sta predsednica ZB za vrednote NOB Sevnica in župan Srečko Ocbirk podelila tri bronaste plakete prizadevnim članicam, ki jo jih prejele Jolanda Lenič Krošelj, Marjana Derstvenšek in Jožefa Mirt.

Kulturni program so sooblikovali učenke in učenci Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica in Glasbene šole Sevnica, svojo pesem, posvečeno partizanu, borcu in kurirju, pa je zbranim odrecitiral Jože Žnidarič.

Vir: Občina Sevnica, foto: S. R., N. N.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»