Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na svetovni dan duševnega zdravja o depresiji, v mesecu požarne varnosti pa o PGE Krško

Objavljeno: Četrtek, 10.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO21-2019

Jesensko obarvana naslovnica 21. številke Posavskega obzornika v letu 2019

Dva tedna sta spet naokoli in z vami je že 21. številka Posavskega obzornika v tem letu, ki vsebuje tematske strani Varnost na prvem mestu. Smo namreč v oktobru, mesecu požarne varnosti, zato smo tokrat izpostavili osrednjo gasilsko enoto v Posavju – Poklicno gasilsko enoto Krško, ki bo v naslednjem letu praznovala 40-letnico ustanovitve. Posvetili smo se še tematiki pravilne izbire pnevmatik, zlasti zimskih, saj se približuje čas, ko bomo morali preobuti naše 'jeklene konjičke'.

Glavno temo tokratne številke smo posvetili depresiji in njenim razsežnostim, ravno danes, 10. oktobra, namreč obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Pogovarjali smo se s tremi Posavci, ki se poklicno ukvarjajo s tem področjem in nudijo strokovno pomoč za tiste, ki stiske ne morejo prebroditi sami, in sicer s klinično psihologinjo iz ZD Krško Alenko Kunej, psihologom Maticem Cizlom iz ZD Brežice in koordinatorico Centra za duševo zdravje odraslih Posavje Jacinto Doberšek Mlakar. Opisali smo tudi najpogostejše duševne motnje in predstavili javnozdravstvene službe na lokalnem nivoju, ki nudijo pomoč in zdravljenje. Pod drobnogled smo vzeli tudi, kako dejavni so poslanci s svojimi vprašanji, in ugotovili, da sta med najdejavnejšimi Dušan Šiško in Tomaž Lisec iz Posavja.

K pogovoru smo povabili letošnjega dobitnika oktobrske nagrade Občine Brežice Marijana Žiberta, ki je že četrti mandat občinski svetnik in peti mandat na čelu KS Velika Dolina. Spregovoril je o svojih izkušnjah v lokalni politiki, ki mu jih seveda ne manjka. Med drugim je izpostavil, da se prebivalci obmejnih vasi na trenutke počutijo, kot da nekdo nanje pozablja in jih zanemarja. Glede na to da so imeli včasih v teh vaseh kar sedem bankomatov, danes pa nobenega več, zaradi česar so tamkajšnji prebivalci zagotovo prikrajšani, njegovim besedam res ne gre oporekati.

Zagotovo bodo vašo pozornost pritegnili komentar našega novinarja o zaprtju mostu na Brodu pri Podbočju ter kolumni Franca Černeliča in Natje Jenko Sunčič. Prvi razglablja o tem, da je življenje izven velikih mest dražje, druga pa se sprašuje, ali smo varni in kje ta varnost je, če sploh je. Ne spreglejte tudi prispevkov s sej občinskih svetov v Krškem, Sevnici in Bistrici ob Sotli, o podnebnem protestu mladih, ki so odšli na ulice tudi v Brežicah in Krškem, otvoritvi Poti suverenosti v Pišecah, desetletnici Rotary kluba Sevnica, tiskovni konferenci Nuklearne elektrarne Krško ob začetku remonta, stoletniku Gvidu Grabarju iz Krškega, 60-letnici Knjižnice Sevnica, pogumnem redarju Mihi Tomšetu, po rodu Sevničanu, ki je poleti v Piranu iz gorečega stanovanja rešil otroka, na zadnji časopisni strani pa objavljamo zanimiv zapis Božidarja Veljkovića o medčloveških odnosih, ki pravi, da prave sreče ne doživimo z nečim, ampak z nekom ...

Tu so še nekateri drugi prispevki in stalne rubrike, ki jih ne smete zamuditi, zato le vzemite v roke novo številko našega časopisa in se prepustite, da vas vodijo nove posavske zgodbe, ki smo jih pripravili za vas.

Uredništvo
« Nazaj na seznam