Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na tapeti brežiških svetnikov tokrat kadrovski problemi ZD Brežice

Objavljeno: Petek, 12.05.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
18_seja_os_brezice07

Brežiški svetniki so se na 18. seji najdlje zadržali pri točki dnevnega reda o programu podeljevanja koncesij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti v občini Brežice, ki je bila na koncu tudi prekinjena.

Če je šla na včerajšnji skoraj štiri ure in pol trajajoči 18. seji Občinskega sveta občine Brežice točka dnevnega reda o rebalansu proračuna za leto 2017 presenetljivo zelo gladko čez, saj ni bilo nikakršne razprave in so jo s 27 glasovi (od 30) tudi potrdili, pa se je ustavilo pri točki o programu podeljevanja koncesij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti v občini Brežice. Točko je župan Ivan Molan po kar dolgotrajni razpravi naposled le prekinil, tako da jo bodo (kot tudi še tri, ki so ostale) do konca izpeljali verjetno enkrat v kratkem na nadaljevanju seje.

18_seja_os_brezice03

Celostno prometno strategijo je predstavil Dušan Blatnik iz krškega Savaprojekta.

Kot je dejala uvodničarka Patricia Čular, ki vodi oddelek za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, je v občini Brežice zdravstvena mreža na primarni ravni organizirana v dveh javnih zavodih, in sicer Zdravstvenem domu Brežice in Lekarni Brežice, ter z izvajalci, ki na primarni ravni zdravstveno dejavnost izvajajo na podlagi podeljenih koncesij. Občina je koncesije podeljevala do leta 2009, ko je občinski svet sprejel sklep o zadržanju podeljevanja koncesij na primarni ravni javne zdravstvene službe do sprejema nove zakonodaje na tem področju. Kot je omenila Čularjeva, je bilo izvajanje zdravstvene dejavnosti na primarni ravni s strani koncesionarjev stabilno, vse do lani, ko so se soočili z upokojitvijo nosilca koncesije v splošni ambulanti in smrtjo nosilca koncesije v zobozdravstveni ambulanti. Zaradi sklepa o zadržanju podeljevanja koncesij so lahko ti dve koncesiji samo prenesli nazaj v mrežo izvajalcu zdravstvene dejavnosti, tj. ZD Brežice, in sicer program enega tima zobozdravstva za odrasle in 0,6 tima splošne ambulante. Kmalu je bila občina s strani ZZZS OE Krško opozorjena, da mora kot ustanoviteljica javnega zavoda in kot odgovorna za podeljevanje koncesij na primarni ravni razmisliti o prihodnjem razvoju zdravstvene mreže zaradi dveh zadev – občina je nosilcem zdravstvene dejavnosti v zdravstvenem domu nalagala nove obsege programa, istočasno pa je prišlo do odliva teh nosilcev, kot drugo pa zaradi starostne strukture izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki jim je bila podeljena koncesija, saj starostna struktura kaže, da se ti izvajalci zaradi zakonodaje ne vključujejo več v dežuranja (tisti, ki so starejši od 55 let, niso več dolžni dežurati) in lahko posledično pričakujejo nadaljnje upokojitve glede na zakonska določila. V dogovoru z ZZZS OE Krško in ZD Brežice je občina pristopila k pripravi novega programa podeljevanja koncesij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, saj veljavni program ne odraža več dejanskega stanja na tem področju.

18_seja_os_brezice05

Direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič

Do konca leta bo ZD Brežice ostal kar brez sedmih zdravnikov
Nov program med drugim predlaga, da se lahko koncesije v primeru upokojitev (ali smrti) zdravnikov ponovno razpišejo in podeljujejo. Za konec letošnjega leta sta namreč med koncesionarji v splošni ambulanti napovedani dve upokojitvi, prav tako pa se ZD Brežice sooča z odlivom kadra, saj ima trenutno samo pri dejavnosti splošne ambulante pomanjkanje dveh zdravnikov. Občina razpis koncesij vidi kot eno od orodij, s katerimi lahko v občino pritegne nov, dodaten kader. Čularjeva je poudarila, da je problematika pomanjkanja zdravnikov v ZD Brežice zaskrbljujoča, saj že danes manjkata dva zdravnika v splošni ambulanti, ravno tako sta razpisani dve delovni mesti za enoto za hitre preglede, konec leta se obetajo najmanj dve upokojitvi med nosilci splošne ambulante in ena upokojitev pediatra, kar pomeni, da je za konec tega leta v ZD Brežice predvideno pomanjkanje sedmih zdravnikov. »Pred objavo javnega razpisa za podelitev koncesij bomo pripravili analizo finančnih in drugih posledic podelitve koncesije na samo poslovanje javnega zavoda ZD Brežice, ker nam nikakor ni v interesu, da bi s podeljevanjem koncesij slabili javni zavod,« je še povedala Čularjeva.

18_seja_os_brezice01

Dosedanja direktorica ZPTM Brežice mag. Mateja Gerjevič je s strani občinskih svetnikov dobila nov petletni mandat.

Svetniki niso za koncesije
Razpravo je začel Anton Zorko (DeSUS), ki je dejal, da ta zadeva ni tako enostavna, kot zgleda na prvi pogled. Poudaril je, da javni zdravstveni zavodi niso nosilci kadrovske politike, ampak kadrovanje zdravnikov kreira zdravniška zbornica. »Specializanti lahko po končani specializaciji odidejo drugam, kar ni prav,« je izpostavil in dodal, da bi od zdravstvenega doma pričakoval, da naredi izračun, za koliko bi se mu s podelitvijo koncesij zmanjšali prihodki na eni strani in stroški na drugi. »Prihodki se mu bodo zagotovo zmanjšali za veliko več kot pa stroški, to pa pomeni tudi možnost izgube za sam javni zavod, za kar pa je odgovoren ustanovitelj, ki je podelil koncesijo, ne pa direktor,« je dejal in nadaljeval: »Ravno zato, ker se koncesionarju prihodki bolj povečujejo kot pa stroški, je tak naval na koncesije v Sloveniji.« Zorko je na koncu še pristavil, da bo glasoval proti sprejetju programa podeljevanja koncesij, ker po njegovem povečuje obseg podeljevanja koncesij v primerjavi z letom 2009. Igor Zorčič (SMC) je izrazil bojazen, da bodo k zasebnikom odšli še tisti, ki so zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu, »v zvezi s tem pa se lahko resno sprašujemo, kaj bo z ZD Brežice – bo na koncu samo še stavba z direktorjem, ki bo dajal prostore v najem zasebnikom?«. Proti koncesijam so se izrekli tudi Aljoša Rovan (IDS), mag. Jožef Piltaver (Lista Sonce) in dr. Stanka Preskar (SMC). Župan Molan je na koncu odločil, da bodo najprej preučili, kaj bi ponovno razpisovanje in podeljevanje koncesij pomenilo za ZD Brežice predvsem s finančnega vidika, nato pa bodo lahko to točko izpeljali do konca.

18_seja_os_brezice04

OPPN za stanovanjsko gradnjo Gornji Lenart je predstavila izdelovalka akta Ivanka Kraljić iz podjetja Proplan.

Z novim rebalansom proračuna bo OŠ Cerklje lahko opremljena pravočasno
Svetniki so poleg tega, kot že omenjeno, potrdili drugi rebalans proračuna za leto 2017. Po besedah vodje oddelka za finance in računovodstvo mag. Aleksandra Denžiča bodo po novem skupni prihodki občine nekoliko nižji (22,1 milijona evrov), odhodki pa se bodo povečali za 1,8 milijona na slabih 28,5 milijona evrov. Za dober milijon in pol se bodo povečali investicijski transferji zaradi vključitve namenskega presežka iz preteklih let ter povečanja sredstev za nakup opreme za učilnice OŠ Cerklje, obnove Dobovske-Prešernove ceste ter obnove železnega mostu preko Save in Krke. Med drugim se bodo proračunske postavke povečale tudi zaradi dviga plač javnim uslužbencem, nove cene programov predšolske vzgoje, ki je posledica uskladitve cene stroškov predšolske vzgoje, ureditve recepcije in sanitarij za obiskovalce v brežiškem gradu ter obnove omrežja na vodovodu Bizeljsko. Na drugi strani se bodo zmanjšale postavke v zvezi z ureditvijo bivalnih enot in energetsko sanacijo objektov, ker občina ni pridobila lastništva na objektu bivalnih enot (gre za bivši dom upokojencev), Vodnim centrom Brežice, ker občina ni imela možnosti prijave na razpis, ter sofinanciranjem izgradnje MKČN, ker lani za to ni bilo velikega interesa. Na novo pa je na strani odhodkov uvrščena postavka o sanaciji cest v Dobovi po begunski krizi, ker je občina pridobila sredstva za sanacijo.

CPS in poročili komunale sprejeti
Brežiški svetniki so sprejeli tudi Celostno prometno strategijo (CPS) občine Brežice, ki jo je predstavil Dušan Blatnik iz družbe Savaprojekt d.d. Krško, vodja strokovne skupine pri pripravi tega dokumenta, ter letno poročilo JP Komunala Brežice d.o.o. za leto 2016 in poročilo o izvajanju gospodarskih javnih služb v lanskem letu, ki ju je predstavil direktor brežiške komunale Aleksander Zupančič. Občinski svet je še podal soglasje k imenovanju mag. Mateje Gerjevič za direktorico ZPTM Brežice še za naslednjih pet let in sprejel odlok o OPPN za stanovanjsko gradnjo Gornji Lenart, del območja GOL-06, ki predvideva zapolnitev nepozidanih površin znotraj naselja.

R. R.
« Nazaj na seznam