Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na turistični kmetiji Zevnik uradno odprli pokrito jahalnico

Objavljeno: Sobota, 23.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
kmetija_zevnik_otvoritev_pokrite_jahalnice35

Pokrito jahalnico so simbolično odprli člani družine Zevnik Anton, Elka, Vid in Jana ter mag. Emil Zakonjšek.

Pri Zevnikovih na Čatežu ob Savi so oktobra letos začeli izvajati projekt Pegas – inkluzija otrok in odraslih, v okviru katerega v njihove dejavnosti na kmetiji vključujejo in združujejo redne jahače, malčke in ostale obiskovalce ter tudi tiste z različnimi motnjami v razvoju. Glavna investicija je bila izgradnja pokrite jahalnice, ki so jo minuli petek pozno popoldne tudi uradno predali v uporabo.

kmetija_zevnik_otvoritev_pokrite_jahalnice08

Vid Zevnik s svojo ženo Jano vodi konjeniško dejavnost na kmetiji.

Na otvoritev so Zevnikovi povabili tako predstavnike sodelujočih v projektu kot tudi svoje podpornike, prijatelje in znance. Projekt Pegas poteka v partnerstvu z Društvom Sonček Posavje, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, VDC Krško – Leskovec in vrtca pri OŠ Globoko. Po besedah Vida Zevnika, ki skupaj s svojo ženo Jano vodi dejavnost jahanja konjev na kmetiji, želijo v svoje delovanje vključiti vse tiste otroke s posebnimi potrebami in jim dati vedeti, da so sprejeti v družbi, ter pokazati, da jim je omogočeno jahanje konjev, ki ni enostavna zadeva, zato jo izvajajo na njim prilagojen način. »Našim otrokom, ki nas obiskujejo na rednih jahalnih urah, bi radi pokazali, da je vse mogoče in lahko tudi tisti, ki se v vsakodnevnem življenju srečujejo z določenimi ovirami, ravno tako zmorejo kot tisti, ki so zdravi. Slednjim želimo pokazati, naj cenijo življenje in vse, kar jim je dano, ter naj bodo prijatelji tudi s tistimi, ki so mogoče drugačni,« je poudaril in navedel, da gre v primeru pokrite jahalnice za precej veliko naložbo, vredno 150 tisoč evrov. Zgrajena je po standardih, ki zadostujejo potrebam za normalno izvajanje njihovih dejavnosti, velika je 20 x 40 metrov. V njej so sicer že začeli z aktivnostmi, naprej so morali konje, ki so znani kot plašne živali, pripraviti na nov prostor, zato so jih začeli jahati izkušenejši jahači, ki znajo odreagirati na nepredvidljive reakcije konjev, kasneje pa bodo začeli z izvajanjem hipoterapij (terapij s konji), kar pa je pri tem razveseljivo, je to, da jih bodo odslej lahko izvajali v vseh vremenskih pogojih in skozi vse leto, do zdaj so bili namreč primorani v primeru slabega vremena večkrat svoje dejavnosti odpovedati, je pojasnil. V sklopu projekta Pegas, ki je v 80 % sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, so pridobili tudi dve novi delovni mesti, eno za polni delovni čas v trajanju petih let in eno za polovični delovni čas v trajanju dveh let, kar je po Zevnikovih besedah za samo kmetijo velika pridobitev. Na kmetiji Zevnik imajo sicer skupno 25 konjev, nekaj od teh imajo v oskrbi od tujih lastnikov. Poleti organizirajo tudi jahalne tabore, ki se jih udeleži prek 100 otrok. Zevnikovi poleg tega obdelujejo tudi 80 hektarjev zemlje in nudijo prenočitve v apartmajih.

kmetija_zevnik_otvoritev_pokrite_jahalnice02

Najnovejša pridobitev pri Zevnikovih je pokrita jahalnica.

Na otvoritvi nove pridobitve je bila prisotna tudi predsednica Društva Sonček Posavje Nataša Solomun, ki nam je povedala, da s kmetijo Zevnik sodelujejo že tretje leto, saj dvakrat tedensko izvajajo hipoterapije, poleg tega pa enkrat letno tudi sedemdnevne zdravstveno-terapevtske kolonije na kmetiji za otroke in odrasle, ki jih privajajo na osamosvajanje, skrb zase, orientacijo, stik z živalmi itd. »Hipoterapija je ena najboljših terapij za naše otroke s cerebralno paralizo in ostalimi motnjami v razvoju. Konj ima tridimenzionalno hojo in je eno stopinjo toplejši kot človek, kar ima blagodejen vpliv. Pri hipoterapiji prihaja do ravnovesja mišic, tiste, ki so preveč napete, se sproščajo, tiste, ki so preveč sproščene, pa napenjajo. Velik poudarek je predvsem ta, da so naši otroci v naravi, v stiku z živalmi,« je izpostavila in dodala, da ima tudi sama 24-letno hči s cerebralno paralizo, tako da že od njenega tretjega leta starosti hodijo na hipoterapije, ki po njenem resnično pomagajo, saj so npr. z njimi preprečili operacijo zaradi izpahov kolkov. Solomunova še pravi, da so ljudje na kmetiji Zevnik topli in odprti, zato jih otroci zelo dobro sprejemajo in so zadovoljni z njimi. Veseli jo tudi dejstvo, da se jih vsako leto več odloča za hipoterapije. »Dejstvo je, da nihče od naših otrok s cerebralno paralizo ne bo shodil, naši koraki so zelo majhni, otroci počasi napredujejo, a bistveno je, da njihovo stanje vzdržujemo, kajti cerebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje, poškodba enega dela možganov, večinoma gre za center za ravnotežje. S konjem se vzpostavljajo pravilni vzorci in več kot jih je, bolj si možgani zapomnijo ter je telo v boljši funkciji in kondiciji,« je še dejala. V Društvo Sonček Posavje je sicer včlanjenih približno 320 ljudi, od tega je 110 otrok in odraslih s cerebralno paralizo ter ostalimi motnjami v razvoju. Skozi celo leto na hipoterapijo na kmetijo Zevnik hodi okrog 35 članov, kar je za društvo precejšen finančni zalogaj, zato v Sončku seveda pozdravljajo projekt Pegas, v okviru katerega je nekaj hipoterapij tudi brezplačnih.

kmetija_zevnik_otvoritev_pokrite_jahalnice04

Predsednica Društva Sonček Posavje Nataša Solomun s hčerko Dorotejo

Ob uradni predaji v uporabo je trak skupaj še z nekaterimi člani sicer osemčlanske družine Zevnik prerezal dolgoletni odvetnik mag. Emil Zakonjšek, sicer tudi dolgoletni družinski prijatelj, ki že 30 let dobesedno diha z Zevnikovimi in se veseli vsake njihove nove pridobitve. Pokrito jahalnico je še pred simbolično otvoritvijo blagoslovil čateški župnik Jože Pacek, ki je ob tem poudaril, da je ravno v družini Zevnik našel oporo pri svojem delu, zato se vedno veseli vseh uspehov te družine. Nekaj besed sta spregovorili še Carmen Rajer iz Centra za socialno delo Posavje in že prej omenjena Solomunova. Po uradni otvoritvi je pod pokrito jahalnico sledilo še neformalno druženje navzočih ob pijači in prigrizkih.

R. R.
« Nazaj na seznam