Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Vihrah praznovali jubilej gasilskega društva

Objavljeno: Ponedeljek, 09.07.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
_DSC7347

Postroj gasilcev ob začetku praznične prireditve

Prostovoljno gasilsko društvo Vihre, ki združuje okoli 50 aktivnih gasilcev z Viher in Mrtvic, je v soboto, 7. julija, z zborom gasilcev, proslavo, blagoslovom prenovljenega gasilskega doma in družabnim srečanjem obeležilo 70-letnico delovanja.

V postroju gasilcev so poleg domačih sodelovali tudi predstavniki sosednjih gasilskih društev, prireditve pa so se udeležili tudi predstavnik Gasilske zveze Slovenije Martin Lužar, krški župan mag. Miran Stanko, poveljnik Gasilske zveze Krško Borut Arh in predsednik sveta KS Krško polje Franc Žibert. Kot je dejal Lužar, so gasilski domovi namenjeni ne le gasilcem, pač pa tudi vse ostalim krajanom za kulturne in druge prireditve, zato je skrb zanje še toliko bolj pomembna.
_DSC7394

Zahvale družinam, ki so podarile zemljišče za gasilski dom in okolico

Stanko je izpostavil pomen društev, med katerimi so najštevilčnejša ravno gasilska, ki so »kamenčki, ki sestavljajo krajevne skupnosti in občino«, zato je treba spodbujati njihovo delovanje. Društvu je ob jubileju podaril simbolično darilo – občinsko zastavo. Arh je članom društva dejal, naj »delajo s srcem in veseljem« ter jim predal praktično darilo – gasilsko cev. Žibert je poudaril posluh za gasilstvo v krajevni skupnosti, v kateri delujejo kar tri gasilska društva, in občini ter društvu ob jubileju podelil plaketo. Vsem gostom so podarili hlebce kruha, ki ga je spekla domačinka Tonica Jankovič, za udeležbo in lepe želje pa se jim je zahvalil predsednik PGD Vihre Franc Drenik.
 
_DSC7435

Podelitev odlikovanja Gasilske zveze Slovenije

Zgodovino društva, ustanovljenega leta 1948, je obširno predstavil dolgoletni član društva, prizadevni vaščan, gasilski častnik in veteran Janez Lopatič. Kot je povedal, so člani društva z lastnimi sredstvi in delom zgradili gasilski dom, ki je bil odprt leta 1970, in ga dogradili ob 50-letnici društva, lani pa je objekt dobil še novo fasado. Investicija, za katero so varčevali sedem let, je društvo stala 12 tisoč evrov, ki so jih večinoma zagotovili iz lastnih virov, dva tisočaka pa je dodala še Gasilska zveza Krško. Ob tem so uredili tudi dokumentacijo okoli zemljišč, ki so bila društvu podarjena za gradnjo doma. Obnovljen dom je blagoslovil leskovški župnik Ludvik Žagar. Društvo ne skrbi le za požarno in drugo varnost, ampak pomembno prispeva k življenju v vaseh Vihre in Mrtvice, saj je v večini družin vsaj en član tudi gasilec, skrbijo tudi za podružnično cerkev sv. Urha in praznovanje urhovega, ki je bilo naslednji dan.
 
Prireditev je bila tudi priložnost za podelitev številnih zahval in priznanj. Posebne zahvale so predsednik Drenik, poveljnik Simon Škoda ter blagajničarka in članica upravnega odbora Tanja Netahly podelili družinam Lekše, Račič/Mandl in Pirc, ki so nesebično podarile zemljišče, na katerem stoji gasilski dom, igrišče in okolica. Čeprav dokumentacija dolgo let ni bila urejena, so današnji lastniki to spoštovali in sodelovali pri ureditvi dokumentacije. Za požrtvovalno dolgoletno delo, nesebično pomoč, prostovoljstvo in pripadnost društvu so podelili priznanja Milanu Račiču st., Francu Beribaku, Francu Jankoviču, Tonici Jankovič, Angeli Margetič, Mariji Urbanč, Francu Urbanču, Antonu Murnu st. in Vinku Pircu. Posebno zahvalo so namenili še Sandiju Lekšetu za ideje in pomoč pri oblikovanju znaka PGD Vihre. Podelili so še več priznanj za spodbudo in delo v društvu. Borut Arh je podelil priznanja Gasilske zveze Krško III. in II. stopnje, slednja so prejeli Josip Netahly, Rajmond Andrejaš in Janez Lopatič. Martin Lužar je društvu oz. njegovemu predsedniku Dreniku izročil odlikovanje Gasilske zveze Slovenije – plamenico II. stopnje. Društvu so čestitali tudi predstavniki sosednjih gasilskih društev.
 
V kulturnem programu prireditve, ki jo je povezovala Kristina Ogorevc Račič, so s pevskimi, glasbenimi in plesnimi nastopi sodelovali pionirji in pionirke društva, mlada citrarka Timeja Račič Ogorevc in pevec Krištof Račič, za zabavo ob hrani in pijači pa je poskrbel ansambel Slavček.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»