Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na žalni seji so se poklonili pokojnemu županu Ladku Petretiču

Objavljeno: Ponedeljek, 27.06.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3764

Žalna seja je potekala v nekdanji samostanski cerkvi.

V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki je v ponedeljek zvečer potekala žalna seja v poklon županu Ladku Petretiču, ki je konec prejšnjega tedna izgubil boj z boleznijo.

Poleg Petretičeve družine in sorodnikov so se na žalni seji zbrali še sedanji in nekdanji člani kostanjeviškega občinskega sveta, častni meščani, zaposleni v občinski upravi, župani, podžupani in drugi predstavniki posavskih, dolenjskih in belokranjskih občin, predstavniki podjetij, zavodov in društev ter druge občanke in občani. Pozdravil jih je povezovalec žalne seje Matej Drobnič, nato pa jih je nagovoril kostanjeviški podžupan Robert Zagorc, ki bo do izvolitve novega župana v funkciji župana. »Ni bil človek velikih besed, učenih citatov in praznih obljub. Bil in ostal je predvsem človek dejanj. Kot župan je delal in živel za občino in njene občane. Brez razlik in razslojevanj na višje in nižje. Kar je obljubil, je tudi izpolnil. Poznal je vse in vsakogar. Bil je ljudski župan, vedno zraven. Ob vsakem delu in projektu, pa tudi, ko se je bilo treba poveseliti.
DSC_3740

Zbrane so nagovorili podžupan v funkciji župana Robert Zagorc ...

Vsem in vsakemu je bil na razpolago 24 ur na dan, vse dni v tednu in letu. K vsakemu delu je pristopal s svojo znano podjetniško žilico, ki je težko tolerirala birokratske ovire javne uprave. Z mislijo na pomoč ljudem in občini je vedno iskal in našel rešitev po meri človeka. Bil je trd pogajalec, ki nikomur ni dopuščal okoriščanja na račun občine, 'kajti občina smo mi vsi', je večkrat poudaril,« je o Petretiču povedal podžupan in dodal še, da je bil »človek, za katerim bodo ostala in o njem pričala njegova dela«.

Melita Skušek: Čutil je potrebe svojih občanov

Osrednji govor je imela članica občinskega sveta Melita Skušek. »Od nas je odšel ne samo župan, ampak tudi človek z jasno vizijo, neizmerno življenjsko trmo in vztrajnostjo,« je poudarila med opisom njegovega političnega delovanja. »Ko je Ladko Petretič v tretjem mandatu občine postal župan, so bila njegova stališča o razvoju Kostanjevice že popolnoma izoblikovana, trdno je stal za svojimi volilnimi obljubami in vsak nov projekt je predstavil s takšnim žarom, da je pritegnil še takšne nejeverne Tomaže. Njegove ideje, da moramo vse vasi, vse zaselke in vsakega občana povezati z mestom tako, da se bodo vsi čutili enakovredne, so se udejanjale leto za letom,« je nadaljevala in naštela številne projekte, ki jih je uspešno izpeljal.
DSC_3747

... občinska svetnica Melita Skušek ...

Kot je dejala, je bil podjetnik in župan, »ki je z enako empatijo spremljal infrastrukturne projekte kot kulturno dogajanje v občini, vesel je bil vsake otroške prireditve, a je znal svojo vlogo ponosno odigrati tudi takrat, ko so nas obiskali tuji predsedniki ali veliki umetniki. Ladi Petretič pa je bil predvsem človek, ki je čutil potrebe svojih občanov, ki nikoli ni zavrnil nobene dejavnosti društev, ki so se izkazala s svojim delom, ki nikoli ni pozabil na socialo in zdravstvo, otroke, lokalno knjižnico in galerijo, ki jo je ponosno predstavljal povsod, kamor ga je zanesla pot.« In zaključila: »Če za koga, potem zanj veljajo misli pesnika Toneta Pavčka, ki pravi: Nisi se izgubil kot zven v tihoto, nisi odšel v nič in pozabo; po tebi merim stvarem pomen in tvojo pesem skušam peti za tabo.«  

Srečko Ocvirk: Županovanje je bilo njegovo poslanstvo

DSC_3750

... in sevniški župan Srečko Ocvirk.

V imenu sosednjih in prijateljskih občin je spregovoril sevniški župan Srečko Ocvirk. »Povezovalo nas je skupno prizadevanje za vsestranski napredek vsake posamezne občine ter celotnega posavskega in dolenjskega prostora. Delo v občini, vlaganje energije v vzpodbujanje napredka, se ni končalo na mejah vaše občine, temveč je tvoja zavzetost zapolnjevala tudi regijsko in širšo raven. Poznali smo te kot župana z jasnimi stališči in idejami za skupno dobro. Bil si zelo dober poslovni partner in sogovornik in dober sosed v našem prostoru. Svoje vsakdanje delo in odgovornost do skupnosti si nadgradil s podjetniško miselnostjo, ki je dajala temelj za sorazmerno obravnavo številnih vprašanj v občini, regiji in širše,« je povedal o svojem pokojnem kolegu in dodal še, da je bilo Petretiču županovanje več kot zgolj služba, ampak poslanstvo. »Globoko spoštujemo vse, kar si v svojem življenju ustvaril za družino, ožjo in širšo lokalno skupnost in cenimo rezultate in čas, ki smo ga delili s teboj. Še posebej smo ti hvaležni za strpno večletno sodelovanje na različnih nivojih, saj je to vrlina, ki ni samoumevna in dana vsakemu posamezniku. Neprecenljivo si bogatil domače, svoj kraj, občino in ljudi, s katerimi si se srečeval na vseh svojih poteh, zato bomo mnogi ohranjali spoštljiv in trajen spomin nate, spoštovani Ladko Petretič,« je še dejal sevniški župan.
DSC_3763

Toni Sotošek s sinovi je med drugim zaigral znamenitega Pastirčka.


Z glasbo so spoštljiv dogodek polepšali citrarka Jasmina Levičar ter Toni Sotošek s sinovi. Petretič je bil namreč velik ljubitelj glasbe. Številni so se vpisali tudi v žalno knjigo, ki je še odprta na sedežu kostanjeviške občine. Pokojnega župana bodo pokopali danes ob 17. uri na pokopališču v Kostanjevici na Krki, žara pa bo v poslovilni vežici od 11. ure dalje.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»