Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Načrti za leto 2023 v občini Brežice – aktivni občani in nadaljevanje investicij

Objavljeno: Nedelja, 22.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
molan1

Ivan Molan ima najdaljši staž med posavskimi župani, saj je na čelu Občine Brežice že vse od leta 2005.

Brežiški župan Ivan Molan je na novinarski konferenci vseh posavskih županov pred nekaj dnevi na začetku poudaril, da bodo v tem letu nadaljevali že začrtano delo iz prejšnjih let, tako želijo še naprej razvijati mesto in občino kot turistično, trgovsko in malogospodarsko središče.

Kot je v nadaljevanju navedel, so lansko leto zaključili zelo aktivno, s prireditvama na ulici, ki sta bili zelo dobro obiskani. Na roko jim gre ukinitev schengenske meje in uvedba evra na Hrvaškem, kar pomeni, da so brežiške trgovine v teh dneh polne hrvaških kupcev, prav tako je po Molanovih besedah to dodatna priložnost za razvoj turizma, ki mu v občini dajejo velik poudarek. Omenil je tudi, da se lanski naziv Evropsko mesto športa precej pozna tudi pri investicijah na tem področju, zato bodo v letu 2023 uredili oz. prenovili atletski stadion, v preteklih letih so investirali tudi že v nogometnega.
radece_srecanje_zupanov_in_predstavnikov_medijev (42)

Med dajanjem izjave za STA po skupni novinarski konferenci posavskih občin


Župan je še povedal, da so največji projekti v občini tisti, ki so financirani tudi z evropskimi sredstvi. Tako se nadaljuje in se bo v tem letu tudi zaključila gradnja kolesarske poti proti Krški vasi z obnovo državne ceste, medtem ko je kolesarska povezava proti Dobovi tako rekoč že končana, do konca projekta bodo sanirali še državno cesto. Letos se bodo zaključile tudi hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, ki potekajo v sodelovanju s sosednjo bistriško občino. V dogovoru s Telekomom in GVO je predvidena tudi gradnja optičnega omrežja v tistih delih občine, kjer doslej še nimajo širokopasovne povezave. Naštel je še projekt gradnje prizidka zdravstvenega doma in lekarne, ki bo večinoma narejena v letošnjem letu in na začetku naslednjega ter je ena večjih investicij, skoraj 7-milijonska, zaključek ureditve Černelčeve ceste v Brežicah z izgradnjo krožišča ter dokončanje obnove lokalne ceste Cerklje ob Krki–Črešnjice in izgradnje pločnika v Cerkljah, kar sofinancira MORS. Občina v 2023 načrtuje tudi gradnjo novega mostu na Borštu, pri čemer so v letošnjem proračunu rezervirana sredstva, občina pa bo na podlagi dogovora o sofinanciranju lokalne infrastrukture z MORS skušala čim hitreje skleniti sporazum, ki bo vseboval tudi nov lesen most. Načrtovana je tudi gradnja kanalizacije v Krški vasi in vodovoda Križe. V tem letu proračunska sredstva zajemajo izdelavo projektne dokumentacije za dostopni vodni center, konec lanskega leta pa je občina pridobila tudi projektno dokumentacijo za izvedbo rekreativno-učne poti na območju Vrbine in ureditve se bodo izvedle v tem letu.
most na borštu

Občina Brežice v letu 2023 načrtuje tudi gradnjo novega mostu na Borštu, ki se je na sredini začel sesuvati (foto: S. B.).


»Občina še naprej sledi temu, da bomo v vsaki od 20 krajevnih skupnosti skušali izvesti določeno investicijo in v letošnjem proračunu imamo že predvidena sredstva, da se v vseh KS izvedejo kakšne manjše, a za krajane pomembne investicije, kot so modernizacije in obnove krajših odsekov lokalnih cest in javnih poti, in mislim, da nam bo to tudi uspelo,« je izpostavil Molan in dodal, da si za letošnje leto želijo, da se ponovno izvedejo množične prireditve na prostem, kot je Brežice, moje mesto, ki se je nazadnje odvijala leta 2019, Mestna promenada in praznični decembrski dogodki. Predvidoma do meseca maja naj bi se poleg vodovodnega stolpa zgradil še paviljon, kjer bodo v sodelovanju z upravljavcem stolpa Posavskim muzejem Brežice info točka, prostor za obiskovalce, trgovinica spominkov in kavarna.
otvoritev_vodovodnega_stolpa_brezice (42)

Predvidoma do maja bo zgrajen še paviljon poleg vodovodnega stolpa.


Tudi na področju gospodarstva bodo po njegovih zagotovilih nadaljevali z vsemi aktivnostmi, katerih cilj bo v industrijske cone še naprej pridobivati podjetja, ki bodo ustvarjala nova delovna mesta in s tem tudi bolj kvalitetno življenje v občini Brežice. Ne nazadnje pa občina v tem letu začenja tudi z načrtnim povečevanjem števila stanovanj v svoji lasti, ki jih bo namenila za reševanje stanovanjskega problema mladih, zato bo pristopila k nakupu stanovanj, ki bodo na voljo na trgu.

Molan je še izrazil pričakovanje, da bo nova sestava občinskega sveta vse načrtovane zadeve tudi podpirala, »čeprav je treba vedeti, da sta v svetu praktično dve tretjini novih obrazov, a verjamem, da bomo glede na prvo sejo stvari dobro zastavili in nadaljevali z dosedanjim uspešnim delom«. Sklenil je, da bo v občini Brežice tudi v tem letu aktivno, kar se tiče investicij, in živahno, kar se tiče dogajanja, predvsem pa bodo imeli še naprej pomembno vlogo občanke in občani, ki občinski upravi v sodelovanju z občinskim svetom in javnimi zavodi aktivno pomagajo v okviru društev ali kot posamezniki s svojimi predlogi, znanjem in delom.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»