Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naj vam življenje v dneh izolacije lajša tudi Posavski obzornik

Objavljeno: Sreda, 08.04.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO07-2020

Naslovnica nove številke Posavskega obzornika

Verjamemo, da ste že kar malo naveličani vsakdanjih novic in izrazov koronavirus, covid-19, epidemija … Kljub temu da je glavna tema zadnjih tednov vse, kar je povezano z besedo korona, pa se da v tem najti tudi marsikaj pozitivnega. Veliko tega smo skušali zajeti tudi v novi številki našega časopisa, sedmi v tem letu. V njej smo namreč pozornost posvetili zgodbam, ki v tem obdobju, ko so naše delo in navade spremenjeni, prinašajo pomembno sporočilo – življenje kljub vsemu teče dalje.

Razveseljiv je podatek, da je regija Posavje do tega trenutka regija z najmanj potrjenimi primeri okužb, še posebej spodbudno pa je, da niso odkrili še nobene okužbe med oskrbovanci v domovih za starejše, ki so sicer najbolj kritična žarišča koronavirusne bolezni 19. Upamo, da tako čim dlje ostane. Da v teh časih naše življenje poteka karseda normalno, skrbijo med drugim tudi številni pripadniki civilne zaščite, o njihovi organiziranosti in pripravljenosti si lahko preberete tudi prispevek. Naš odgovorni urednik je v zvezi s trenutno situacijo napisal tudi komentar.

Čeprav na daljavo, smo uspeli tokrat dobiti kar tri sogovornike, ki so odgovorili na vprašanja o različnih področjih – vodja psihološke službe v ZD Krško Amir Tokić se je dotaknil psihološkega področja in našega duševnega zdravja, Milica Sitar je kot prostovoljka spregovorila o pomoči starejšim v tem času, videmski župnik Mitja Markovič pa je predstavil duhovni pogled na nastalo situacijo. Pozitiven učinek 'koronakrize' je zagotovo višja potrošniška osveščenost in zanimanje za nakup kvalitetne, zdrave in lokalno pridelane hrane pri domačih pridelovalcih, kjer v tem času beležijo povečan obisk kupcev. Da bi še spodbudili tovrstne nakupe, smo v tej številki časopisa zbrali podatke o lokalnih ponudnikih hrane na območju Posavja.

V ’koronanovicah’ navajamo različne ustanove in organizacije, ki v tem času brezplačno nudijo svoje storitve, predvsem za ranljivejše v naši družbi; med posavskimi ’koronajunaki’ izpostavljamo pediatrinjo Ksenijo Kozorog, prodajalko Martino Kuhar, vodjo nege in oskrbe Jano Starc, patronažno sestro Polono Radej, pismonošo Andreja Drmaža ter policista Draga Butaro. Pišemo o posavskih dobrodelnih organizacijah v času epidemije, (ne)delovanju posavskih obrtnikov in podjetnikov v času ukrepov za zajezitev epidemije, zgodbah družin Vilčnik in Rainer, v katerih so se soočili z okužbo novega koronavirusa, novem načinu izobraževanja – šolanju na daljavo, drugačnem praznovanju letošnjih velikonočnih praznikov, nasvetih treh mladih posavskih strokovnjakov Tjaše Krištofić, Klemna Beca in Severina Lipovška o gibanju, vadbi in prehranjevanju v času izolacije, posavskih kulturnih ustanovah, ki so kulturo preselile na splet, peki v času izrednih razmer s kuharskim mojstrom Francijem Planincem ter spodbudnih besedah, ki so jih vsem bralkam in bralcem namenili znani Posavke in Posavci.

Ne spreglejte tudi nekaterih prispevkov o dogodkih, ki so se odvili še pred razglašeno epidemijo, saj smo jih imeli še nekaj na zalogi. Sicer pa: veliko užitkov ob branju nove številke in ostanite zdravi!

Uredništvo
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte