Časopis za pokrajino Posavje
21.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najlepše je domače priznanje

Objavljeno: Sobota, 11.11.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_1390

Letošnji občinski nagrajenci so pred podelitvijo priznanj z zanimanjem sledili kulturnemu programu.

Včeraj je v sevniškem športnem domu (pri bazenu) potekala osrednja slovesnost ob občinskem prazniku občine Sevnica, na kateri je v uvodu slavnostne prireditve pregled opravljenega dela v občini oz. v posameznih krajevnih skupnostih od lanskega do letošnjega praznika podal kratek dokumentaren film. Pri njegovem slikovnem in besednem nastajanju so sodelovali snemalec izjemnih posnetkov in montažer slikovnega zapisa Bojan Kostevc, z vezno besedo pa Jelka Tršinar in Tanja Žibert (posnetek je na voljo tudi na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=zpoomeEMRYU&feature=em-upload_owner).

DSC_1411

Slavnostni govornik mag. Jože Andolšek, po rodu iz Boštanja, je opozoril na lačne in bolne otroke v Etiopiji, kjer deluje kot humanitarec.

Obiskovalke in obiskovalce ter goste iz sosednjih občin je pozdravil župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, slavnostni govornik pa je bil mag. Jože Andolšek, profesor verouka na Slovenski gimnaziji v Celovcu in humanitarec, ki pomaga revnim otrokom in mladim v Etiopiji. Pred njegovim govorom so si navzoči v dvorani najprej ogledali kratek dokumentaren film o etiopskih otrocih, ki so premnogokrat srečni, če lahko jedo enkrat na dan, mnogi med njimi pa so sirote, ki so prepuščene življenju na prašni cesti. »Nekega večera me je otrok v Etiopiji vprašal, ali je res, da v deželi, iz katere prihajam, otroci vsak dan dobijo nekaj za pod zob, zvečer pa tudi čaj. Otroci in mladi, ki zastavljajo takšna vprašanja, živijo na cesti, prebedijo noči v kanalih, ne obiskujejo šol in so povečini hudo bolni. Sramota je, da vsakih pet sekund zaradi lakote umre otrok. Vsakih pet sekund. Na našem planetu, pravijo, pa je hrane za več kot dvanajst milijard ljudi. Krivično je, da na dan zaradi lakote umre trideset tisoč ljudi, povečini otrok,« so »zarezale« besede salezijanca in humanitarca. Osrednji govornik, katerega korenine so boštanjske, je poudaril tudi vrednote, ki so v razvitem vse manj cenjene, saj sodobni svet najbolj ceni le materialne dobrine, z aplavzom pa je bil nagrajen za podatek, da živi v Sloveniji 1570 botrov, ki sodelujejo v projektu »Botrstvo za Etiopijo« in največ jih prihaja iz sevniške občine.

DSC_1497

V imenu nagrajenk in nagrajencev se je zahvalila ravnateljica OŠ Sava Kladnika Sevnica Mirjana Jelančič.

Tako kot pretekla leta je tudi na letošnji slovesnosti, ki sta jo povezovala Tanja Žibert in Ciril Dolinšek, župan podelil priznanja. Listino Občine Sevnica sta prejela Vidko Močivnik za nesebičen prispevek k razvoju krajev pod Lisco ter ugledno delovanje na področju gostinstva in Božidar Možic za dolgoletno predano delo v gasilski organizaciji in dejavno krajevno povezovanje. Srebrno plaketa Občine Sevnica so prejeli Srednja šola Sevnica, ki deluje v okviru ŠS Krško-Sevnica, za dolgoletni razvoj poklicnega izobraževanja na temeljih tradicije in povezovanja z lokalno skupnostjo; Turistično društvu Tržišče za 15-letnico delovanja in bogatitve življenja v krajevni skupnoti Tržišče ter župnik Anton Bobič za srčno opravljanje življenjskega poslanstva ter družbenega povezovanja krajank in krajanov KS Studenec. Zlato plaketo Občine Sevnica sta prejela Štefan Teraž za uspešno delo in napredek na gospodarskem, gasilskem in širšem družbenem področju ter Marijana (Marija) Kralj za predano društveno delovanje in višanje kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Grb Občine Sevnica, najvišje občinsko priznanje, je prejela Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica za uspešno uvajanje inovativnih izobraževalnih pristopov in povezovanje s širšo loklano skupnostjo. V imenu vseh prejemnikov priznanj se je zahvalila ravnateljica sevniške osnovne šole Mirjana Jelančič, ki je svojo zahvalo zaključila: »Prijetno je sprejeti priznanje v prestolnici države, a najlepše je prejeti priznanje doma.«

Slavnostni dogodek so obogatili članice in člani KD Godba Sevnica, mažorete Društva TRG Sevnica, simfonični in pihalni orkester Glasbene šole Sevnica pod vodstvom Francija Lipovška ter združeni pevski zbor OŠ Blanca, OŠ Boštanj in OŠ Tržišče pod vodstvom Jelke Gregorčič Pintar, Antonije Germ in mag. Mateje Repovž Lisec. Nastopajoči so večeru dodali nekaj, čemur radi rečemo, da je bilo »nekaj več«.

S. R.
« Nazaj na seznam
»