Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Namenu predana videmski kolopark in senovska kolesarska steza

Objavljeno: Torek, 22.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
otvoritev kolo park - kolesarskega poligona na vidmu (146)

Kolopark na Vidmu

Ob letošnjem tednu mobilnosti, ki poteka pod sloganom »Izberi čistejši način prevoza«, so bile v včerajšnjem in današnjem dnevu predane namenu dve pridobitvi na območju občine Krško, in sicer so z vožnjo s kolesi in skirojem učenci OŠ Jurija Dalmatina včeraj uradno otvorili kolesarski poligon na Vidmu, v današnjem dopoldnevu pa kolesarji OŠ 14. divizije Senovo kolesarsko pot.

Kolesarski poligon ali kolopark, ki je bil v nekaj mesecih urejen na območju nekdanjega doma upokojencev, že služi namenu vse od zaključka del spomladi letos. Na 720 m2 skupne površine je urejenih 320 m valovite proge, ki omogoča spretnostno in adrenalinsko vožnjo tako kolesarjem kot rolkarjem, uporabnikom skirojev in rolerjev. Uporaba kolesarskega parka je dostopna vsem, vožnja po poligonu pa enostavna in varna, seveda ob uporabi zaščitne opreme in ob upoštevanju priporočil, da se na pedale kolesa pritisne, v primeru rolke pa odrine z nogo le ob vstopu na progo, nakar je mogoče hitrost zniževati, povečevati ali ohranjati z nagibanjem telesa in izbiro proge. Investicija v ureditev kolo parka je znašala nekaj prek 45.000 evrov.

745 METROV KOLESARSKE POTI NA SENOVEM

otvoritev kolesarske poti senovo (1)

Otvoritev kolesarske steze na Senovem

Dež v današnjih dopoldanskih urah je resda nekoliko orosil, nikakor pa zmanjšal pomena uradne otvoritve in pridobitve 745 m dolgega odseka kolesarske poti na Senovem, saj je novo urejen odsek v celoti povezal že do sedaj urejene kolesarke poti od Krškega, skozi Brestanico do Senovega. Investicija je znašala 285.000 evrov, od tega je bila v višini dobrih 100.000 evrov sofinancirana iz kohezijskega sklada Evropske unije. Kolesarska pot na Senovem je od zaključka investicije pri odcepu k podjetju Požun d.o.o., gradbeništvo, inženiring, Senovo, opremljena tudi z elektronskim kolesarskim števcem, ki omogoča spremljanje dnevnega in letnega števila kolesarjev na tem odseku.

Župan mag. Miran Stanko je ob otvoritvi kolesarskega poligona, kakor tudi v današnjem dopoldnevu kolesarske steze na Senovem, izrazil prepričanje, da bodo uspehi slovenskih kolesarjev na Dirki po Franciji le še dodatno spodbudili tako mlajše kot starejše generacije, da se še številčnejše poslužujejo vožnje s čistejšimi načini prevoza, med katerimi vsekakor prevladuje kolo. Obe pridobitvi sta z navdušenjem pozdravili tudi predsednici KS mesta Krško in KS Senovo, mag. Nataša Šerbec ter Vlasta Moškon, tako simbolične otvoritve kot spremljajoči priložnostni program pa so izvedli učenci krške in senovske osnovne šole.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam