Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naslednji teden se obnova lesenega mostu v Cerkljah še ne začne, tako da popolne zapore še ne bo

Objavljeno: Četrtek, 07.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
leseni_most_cerklje (2)

Lesenega mostu v Cerkljah ob Krki naslednji teden še ne bodo zaprli za ves promet (foto: arhiv PO).

Potem ko je družba CGP, d.d., v četrtek poslala obvestilo o popolni zapori lokalne ceste LC 024051 Cerklje ob Krki–Dolenja Pirošica (most čez Krko), ki naj bi trajala od ponedeljka, 11. 1. 2021, do 30. 6. 2021, 24 ur na dan, je naslednji dan obvestilo preklicala. Most namreč do nadaljnjega še naprej ostaja odprt za promet, saj z načrtovanimi deli zaradi slabih vremenskih razmer in visokega nivoja vode ne morejo pričeti.

Ko pa bo popolna zapora v prihodnosti postavljena, bo obvoz urejen po državni cesti R2-419/1206 Križaj–Čatež ob Savi ter po lokalni cesti Krška vas–Velike Malence–Boršt–Gorenja Pirošica–Dolenja Pirošica in obratno.

Naslednji teden se torej celovita obnova lesenega mostu čez Krko v Cerkljah ob Krki še ne začne. Podpis pogodbe za to investicijo je bil že junija lani, dela bi se morala nato tudi začeti (prvoten rok za dokončanje obnove je bil 30. november 2020), a so se zaradi težav pri dobavi materiala zamaknila za nekaj mesecev, tako da bodo stekla v letu 2021. Vrednost celovite obnove mostu je skoraj 658 tisoč evrov z DDV, od tega približno 200 tisoč evrov sofinancerskih sredstev Ministrstva za obrambo, izvajalec del pa bo sevniško podjetje Rafael d.o.o. V fazi obnove mostu se bodo zamenjali vsi glavni konstrukcijski elementi: leseni piloti, horizontalne povezave pilotov, prečniki, mostnice ter povozni parket in ograja, predvidena je zamenjava lesenih vzdolžnikov, ki povezujejo pilote, z jeklenimi nosilci, kar bo omogočilo povečano nosilnost s sedanjih 3,5 tone na 15 ton. Občina Brežice bo ob tem izvedla tudi podvrtavanje reke Krke za prestavitev vodovoda, ki je zdaj nameščen na most. Predvidena je tudi izdelava nasipa na reki Krki, s katerega se bodo postavljali piloti in lesena konstrukcija mosta. Nasip bodo izvedli v dveh fazah – najprej z leve strani do polovice Krke, nato bodo le-tega odstranili in nasipali še z desne strani do polovice Krke. Glede na rok trajanja popolne zapore se predvideva, da bo leseni most v Cerkljah, od postavitve katerega bo drugo leto minilo sto let, v novi podobi zaživel na začetku letošnjega poletja.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam