Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Natova vojaška vaja v Posavju: prihajalo bo do povečane obremenitve okolja

Objavljeno: Četrtek, 07.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
vjm_cerklje_otvoritev_vaje_jadranski_udar70

V času vojaške vaje bodo potekali premiki vojaških enot predvsem po zraku (pretežno preleti in pristanki helikopterjev, v manjšem obsegu tudi letal; foto: arhiv PO).

V teh dneh na cestah v okolici Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki na trenutke že srečujemo vojaška vozila, ki napovedujejo vojaško vajo pod okriljem vojaškega Zavezništva oz. organizacije Nato, v aktivnosti katere bo vključeno tudi Posavje. Njene začetne aktivnosti se s premiki vojaških vozil iz smeri avtoceste proti vojašnici in v njeni okolici torej že izvajajo, ključne aktivnosti pa bodo potekale v več terminih od marca do junija v občinah Brežice in Krško (območja letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Gorice, Gazic in Breg).

GLAVNE AKTIVNOSTI SE ZAČNEJO 22. MARCA

vjm_cerklje_otvoritev_vaje_jadranski_udar01

V vseh terminih vaje naj bi sodelovalo kar 900 pretežno tujih vojakov (foto: arhiv PO).

Kot v sporočilu za javnost navaja poveljnik sil Slovenske vojske (SV) brigadir Miha Škerbinc, bo vojaška vaja potekala v terminih od 22. marca do 3. aprila, 10. do 22. maja in 2. do 10. junija (v vmesnem času bodo vojaške aktivnosti na letališču in v okolici izvajane v minimalnem obsegu), ko bodo na omenjenih območjih potekali premiki vojaških enot predvsem po zraku (pretežno preleti in pristanki helikopterjev, v manjšem obsegu tudi letal) in peš po utrjenih javnih poteh na relaciji Gaj–Gorica–Gazice–Cirnik ter občasno ob izvajanju taktičnih postopkov tudi na terenu na zemljiščih, ki jih je vpoklicalo Ministrstvo za obrambo (MORS) in zaradi česar so lastniki zemljišč prejeli tudi pošto, ki jih vabi na podpis, da se strinjajo z uporabo njihovih zemljišč za namene vojaške vaje.

VAJA PODNEVI IN PONOČI

Aktivnosti bodo potekale tako podnevi kot ponoči, načrtujejo tudi uporabo vadbenega streliva, pretežno na območju Cirnika. Večina aktivnosti, ki bo potekala v Posavju, bo zračno-desantne in letalske narave. Nekatere aktivnosti, kot je junijska mednarodna vaja Jadranski udar (Adriatic Strike), so že tradicionalne, več kot do zdaj pa bo letos padalskih skokov in manevrskih aktivnosti.

IZKLOPILI BODO TUDI ELEKTRIKO

Za potrebe doskoka padalcev načrtujejo 21. in 22. marca ter 13. in 14. maja kratke izklope električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic, pri čemer Škrbinc pravi, da se skupaj z distributerji elektrike trudijo, da bodo motnje za prebivalce čim manjše, saj bodo elektriko zagotavljali z agregati.

SODELUJOČIH KAR 900

V vaji bo po naših podatkih sodelovalo kar 900 pripadnikov zavezniških vojsk, med katerimi bodo najštevilnejši iz ZDA, Poljske in Italije, sodelovali bodo še vojaki iz Makedonije, Črne gore, Nemčije, Nizozemske in Španije. Pripadniki in enote bodo v večini primerov nastanjeni v vojaških objektih na in v okolici letališča, verjetno pa se bodo prebivalci z njimi srečevali tudi v mestih, ko bodo na prostočasnih aktivnostih.

POVEČANA OBREMENITEV OKOLJA

»Vaje, čeprav po obsegu ne bodo velike in ne bodo na nacionalni ravni nad večletnim povprečjem, so za Slovensko vojsko zelo pomembne. Brez vaj SV ne bi bila usposobljena in pripravljena za izvajanje ustavno določene naloge obrambe države,« je zapisal Škrbinc in dodal, da se zavedajo, da bo v tem času prihajalo do povečane obremenitve okolja in se že vnaprej zahvaljujejo za strpnost, razumevanje in podporo.

DANES V VOJAŠNICI SESTANEK NA TEMO VOJAŠKE VAJE

obvoznica_drnovo_odsek_cresnjice (5)

Odsek na lokalni cesti Drnovo–Črešnjice že nekaj časa stoji pripravljen, da po njem steče promet ...

Kot so povedali na brežiški občini, bo ravno danes, 7. marca, v cerkljanski vojašnici potekal sestanek predstavnikov poveljstva sil SV s predstavniki Občine Brežice in predsedniki krajevnih skupnosti, na področju katerih bodo potekale aktivnosti vojaške vaje. Župan Ivan Molan se je namreč na februarskem srečanju z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem pogovarjal tudi o vojaški vaji in dal ministru pobudo, da se prebivalce območij, kjer bodo potekale aktivnosti v sklopu vaje, podrobneje seznani z načinom in potekom vaje. 27. februarja se je župan že sestal z državnim sekretarjem dr. Klemnom Grošljem in poveljnikom sil SV brigadirjem Škerbincem, ki sta predstavila okvirni potek vojaške vaje. Na podlagi sprejetega dogovora na sestanku je Občina Brežice prejela Škerbinčevo obvestilo prebivalkam in prebivalcem posavske regije o aktivnostih SV v sklopu vojaških vaj v letu 2019, ki ga v tem prispevku povzemamo.

V PONEDELJEK PREUSMERITEV PROMETA PRI ČREŠNJICAH OZ. ZASAPU

obvoznica_drnovo_odsek_cresnjice (9)

... in to se bo po obvestilu MORS (končno) zgodilo v ponedeljek, 11. marca, še prej bodo morali odstraniti betonski robnik.

Dodajmo še, da je MORS 23. januarja pri UE Brežice pridobil uporabno dovoljenje za objekt Deviacija ceste Drnovo–Črešnjice – 1. faza, 3. etapa, ki obsega novogradnjo manjkajočega vmesnega odseka na povezovalni cesti s pripadajočimi poljskimi potmi, TK kabelsko kanalizacijo in meteorno kanalizacijo, v dolžini 53 metrov. MORS zato obvešča, da bo pogodbeni vzdrževalec ceste CGP d.d. v ponedeljek, 11. marca, spremenil prometno ureditev na lokalni cesti Drnovo–Črešnjice (pri Zasapu) in promet preusmeril preko novozgrajenega dela deviacije.

R. R.
« Nazaj na seznam
»