Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ne zamudite vpisa v Register dejanskih lastnikov

Objavljeno: Četrtek, 11.01.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
Vpis v Register dejanskih lastnikov pri AJPES-u je obvezen tudi za nevladne organizacije, zagrožena kazen je od 6.000 € naprej, sporočajo iz Zavoda Dobra družba, stičišča nevladnih organizacij Posavja.

Novembra je pričel veljati nov Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki zahteva od evropskih članic, da vzpostavimo poseben register pravnih oseb kjer se evidentirajo njihovi tako imenovani dejanski lastniki.

Za društva in zavode velja, da se kot njihovi dejanski lastniki štejejo njihovi zastopniki: predsedniki društev in direktorji zavodov. Pri ustanovah se kot dejanski lastnik ustanove šteje njen ustanovitelj ali skrbnik.

Postopek:
Nevladne organizacije morajo dejanske lastnike, kot opredeljeno zgoraj, same vpisati v poseben register dejanskih lastnikov pri AJPES-u. Kljub temu da je zakonsko določeno, kdo dejanski lastniki so, morajo organizacije to tudi same aktivno potrditi in podatke vpisati.

Vpis podatkov poteka preko spleta. Nevladne organizacije, ki imajo digitalni certifikat, lahko podatke v register vpišejo same. Če certifikata nimajo, lahko za vpis podatkov pooblastijo drugo organizacijo, npr. računovodski servis, ki takšen certifikat ima. Najverjetneje bodo potrebna nova pooblastila, saj gre za novo, doslej še neobstoječo javno storitev.
 
P. P./vir: Zavod Dobra družba
« Nazaj na seznam
»