Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nekdanja podružnična šola v novi preobleki predana namenu

Objavljeno: Četrtek, 19.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Stara sola na Jagnjenici (113)

S prerezom traku so obnovljeno stavbo nekdanje šole na Jagnjenici predali namenu članica Društva Arnika Nada Bervar, predsednik KS Jagnjenica Rado Mrežar, v. d. direktorice KTRC Radeče Duška Kalin, radeški župan Tomaž Režun in predsednik Telesnokulturnega društva Jagnjenica Jernej Čeh.

V minulem sredinem popoldnevu so na Jagnjenici, v naselju v dolini Sopote skozi katerega vodi pot na Svibno, predali namenu lično obnovljeno nekdanjo šolsko zgradbo. Celotna vrednost obnove znaša 201.003,74 evrov in od tega bo 146.652,93 evrov prispeval Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP).

Stara sola na Jagnjenici (95)

Upokojena učiteljica razrednega pouka Ivanka Medved

»V podružnični šoli na Jagnjenici sem učila od 1964 do 1972 leta, potem so jo zaprli,« pove upokojena učiteljica razrednega pouka Ivanka Medved, ki se je po zaključenem učiteljišču najprej zaposlila v Brusnicah pri Novem mestu, nato je prišla na Jagnjenico, kjer je pred njenim prihodom poučevala učiteljica, ki je bila doma iz Novega mesta. »Sva naredili ’veksel’,« pove in nadaljuje, da je bila šola štirirazrednica, učenke in učenci pa zelo pridni. »Verjetno zaradi tega, ker sem bila zelo stroga učiteljica,« doda in se razgleduje po lično urejenih notranjih prostorih, ki bodo nudili boljše pogoje za delovanje članom MoPZ Papirničar z Jagnjenice, saj je njihova nekdanja pevska soba postala s prenovo primernejši prostor za pevske vaje. V obnovljeni stavbi bo tudi pisarna predsednika KS Jagnjenica in športnega društva ter večnamenski prostor za izvajanje različnih dejavnosti – tako Društva kmečkih žena Arnika iz Svibnega kot KTRC Radeče in ostalih.

OBNOVLJENI PROSTORI ZA NOVE IDEJE

Stara sola na Jagnjenici (117)

Zemljevid z lokalnimi značilnostmi in posebnosti, ki krasi večnamenski prostor, je oblikoval radeški umetnik Bojan Sumrak.

»V veliko boljših pogojih bodo delovali vsi dosedanji uporabniki, izvajali bomo tudi delavnice in različne krožke. Znotraj Stare šole, kot smo poimenovali obnovljeno stavbo na Jagnjenici, bo deloval tudi interpretacijski center. Gre za turistično ponudbo, v okviru katere si bodo obiskovalci lahko ogledali vse zanimivejše vsebine, ki jih ponuja okolica, in to kar z razstavo ter dokumentarnim filmom v večnamenskem prostoru nekdanje podružnične šole. S tem želimo zaščititi dejanske lokacije naših naravnih in ostalih zanimivosti ter tako poskrbeti, da bodo ostale našim zanamcem,« je med drugim dejala v. d. direktorice KTRC Radeče Duška Kalin, ki je zbrane nagovorila tudi na slovesnem odprtju, na katerem so mnogo dobrih in zanimivih zgodb v svojih nagovorih zaželeli še predsednik KS Jagnjenica Rado Mrežar, predsednik Telesnokulturnega društva Jagnjenica Jernej Čeh, inženir gozdarstva in pobudnik študijskih krožkov Jože Prah v imenu Zavoda za gozdove RS, Nada Bervar v imenu Društva kmečkih žena Arnika ter osrednji govornik, župan občine Radeče Tomaž Režun. Slednji se je za podporo pri obnovi zahvalil tudi poslancu v DZ RS Matjažu Hanu. Ob tej priložnosti so postavili v bližini obnovljenega objekta tudi model gozdne železnice za dovoz lesa iz okoliških gozdov.

Stara sola na Jagnjenici (9)

Razstavni eksponat na prostem – gozdna železnica

Slovesnemu odprtju zgradbe so prisostvovali številni domačini in domačinke ter gosti, glasbeni del programa pa so oblikovali pevci Moškega pevskega zbora Papirničar Jagnjenica pod vodstvom zborovodkinje Rosane Jakšič ter domači harmonikar Žan Bregar.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte