Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nov predlog volilnih okrajev: Sevnica na pol, Radeče k Zagorju, Kostanjevica k Novemu mestu

Objavljeno: Četrtek, 05.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Volilni okraji-6 volilna enota

Predlagana razdelitev volilnih okrajev v 6. volilni enoti (vir: MJU)

Minister za javno upravo Rudi Medved je v torek poslanskim skupinam predstavil predlog preoblikovanja 88 volilnih okrajev, ki pošteno spreminja tudi dosedanjo sestavo posavskih volilnih okrajev.

Ustavno sodišče je namreč pred slabim letom odločilo, da trenutna ureditev volilnih okrajev ne ustreza zakonu o volitvah v Državni zbor, problematične so predvsem velike razlike v velikosti med 88 volilnimi okraji. Nov predlog, ki po ministrovih besedah »ni oživel aplavza« med poslanskimi skupinami oz. so imele nanj kar nekaj pripomb.
 
Predlagana ureditev, kot rečeno že uvodoma, predvideva precej sprememb tudi na območju posavskih občin, ki (razen Bistrice ob Sotli) sodijo v 6. volilno enoto s sedežem v Novem mestu. Slednji naj bi se pridružili tudi območji občin Litija in Šmartno pri Litiji, ki sta bili doslej del 4. volilne enote (Ljubljana Bežigrad), tako da bi se ta povečala z dobrih 202 tisoč na dobrih 219 tisoč prebivalcev, s čimer bi iz doslej najmanjše nastala največja volilna enota. Doslej smo imeli tri povsem posavske volilne okraje (Krško, Brežice in Sevnica), Radeče so bile del okraja Laško, Bistrica ob Sotli pa sel okraja Šmarje pri Jelšah.
 
Sevnica na pol po reki Savi
 
Najbolj bode v oči razdelitev občine Sevnica, ki je doslej tvorila enoten volilni okraj, na dva volilna okraja: naselja severno od reke Save naj bi sodila v volilni okraj Laško z 19.407 volivci, naselja južno od reke Save pa naj bi skupaj z občinami Mirna, Mokronog, Šentrupert, Škocjan in Šmarješke toplice tvorila volilni okraj Sevnica z 18.716 volivci.
 
Radeče po novem k Zagorju …
 
Občina Radeče, ki je doslej sodila v volilni okraj Laško, naj bi se priključila volilnemu okraju Zagorje ob Savi, ki bi imel 17.651 volivcev.
 
… Kostanjevica na Krki k Novemu mestu …
 
Občina Kostanjevica na Krki, doslej del volilnega okraja Krško, bi skupaj z občinama Šentjernej in Semič in delom občine Novo mesto sestavljala volilni okraj Novo mesto-vzhod z 21.788 volivci. V volilnem okraju Krško bi tako ostalo le območje občine Krško z 21.403 volivci. Nedotaknjen ostaja volilni okraj Brežice, v katerega sodi območje brežiške občine z 21.267 volivci.
 
… Bistrica ob Sotli pa k Rogaški Slatini
 
Občino Bistrica ob Sotli, doslej del volilnega okraja Šmarje pri Jelšah v 7. volilni enoti, naj bi skupaj z občinami Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina in Rogatec združili v volilnem okraju Rogaška Slatina z 19.108 volivci.
 
Odzive na predlagano delitev, predvsem na 'preživeto' razdelitev sevniške občine na 'štarejski' in 'kranjski'del, 'selitev' občine Radeče v Zasavje in priključitev Kostanjevice na Krki v dolenjski volilni okraj, bomo zbrali v naslednjem Posavskem obzorniku.

P. P.
 
« Nazaj na seznam