Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova najvišja incidenca okuženih v Posavju; covid oddelek v Brežicah na zgornji meji zmogljivosti

Objavljeno: Četrtek, 25.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
korona_znak_uc_brezice (2)
V občini Brežice so včeraj že šestič v razmeroma kratkem obdobju potrdili sto ali več okužb v enem dnevu - 106, tako da se je število okuženih z novim koronavirusom v tej občini povečalo že na 975 (4 % vseh brežiških občanov). Posledično je ta občina skoraj povsem pri vrhu najbolj okuženih slovenskih občin v tem trenutku; glede na 7-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev je z vrednostjo 2314 celo na 1. mestu, glede na 14-dnevno incidenco pa je druga občina po številu okuženih na 100 tisoč prebivalcev z vrednostjo skoraj 4000.

V občini Krško je 712 okuženih (včeraj 65 novih), v občini Sevnica 412 (25 na novo), v občini Kostanjevica na Krki 66 (devet novih), v občini Radeče 65 (trije novi) in v občini Bistrica ob Sotli 46 (včeraj ena nova okužba). Visoko dvotedensko pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev ima tudi bistriška občina, najmanj temno obarvana pa je radeška občina, ki ima med posavskimi občinami torej najnižjo 14-dnevno incidenco (pribl. 1560). Skupno število okuženih v Posavju je na današnji dan 2276.

Predvsem zaradi tako visokih številk v občini Brežice so se tudi na ravni Posavja covid krivulje spet dvignile, in sicer je 7-dnevno povprečje zraslo spet na 222/100.000 prebivalcev, 14-dnevna incidenca pa je že skoraj 3000/100.000 prebivalcev. Seveda je naša regija v obeh primerih krepko na 1. mestu med regijami v Sloveniji. Za primerjavo: na vrhuncu 2. vala epidemije na začetku letošnjega leta je bilo Posavje ravno tako na vrhu z incidenco 2200, zdaj je torej le-ta še veliko višja.

Stanje na covid oddelku SB Brežice

IMG_20211123_195106

Prizor z brežiškega covid oddelka (foto: SB Brežice)

Visoke številke se seveda poznajo tudi na covid oddelku brežiške bolnišnice, kjer po nekajkratnem povečanju kapacitet prostora tako rekoč ni več. Kot nam je sporočila direktorica bolnišnice Anica Hribar, so na dan 23. 11. na njem zdravili 49 bolnikov, danes, 25. 11., jih je 48, od tega en na intenzivni terapiji (neinvazivna ventilacija), v zadnjih dneh je nekaj bolnikov tudi umrlo. Vodilno covid diagnozo je v torek imelo 25 bolnikov, ostali so bili zaradi drugih zdravstvenih težav, ki so hkrati covid pozitivni. Poleg tega so imeli enega pacienta s spremljevalcem tudi na otroškem oddelku in eno porodnico. Povprečna starost bolnikov na covid oddelku je bila dobrih 77 let, najmlajši je imel 43 let in najstarejši 99 let. Kot je še navedla, je bilo 22 bolnikov polno cepljenih, en nepopolno, 26 pa ni cepljenih. »Bolnike, ki potrebujejo invazivno ventilacijo, še naprej pošiljamo v druge bolnišnice v državi, v našo bolnišnico pa sprejemamo v intenzivno terapijo iz drugih bolnišnic tiste covidne bolnike, ki niso več kužni, ni pa jih še možno odpustiti iz intenzivne terapije,« pojasnjuje Hribar in dodaja, da je zgornja meja 50 bolnikov in sedaj so na tej meji. »To predstavlja 45 % vseh posteljnih zmogljivosti naše bolnišnice za zdravljenje akutno bolnih. Bolnike, ki pridejo po pomoč v Urgentni center, zato tudi premeščamo v druge bolnišnice, ki še imajo prostor na oddelkih za akutno bolnišnično obravnavo. Ko se število bolnikov na našem covid oddelku zmanjša, pa po potrebi sprejemamo od drugod. Vse bolnišnice s covid oddelki smo med sabo povezane in si medsebojno pomagamo, vsakodnevno imamo koordinacijske sestanke,« razlaga.

Na pomoč tudi upokojenke in študentke

Direktorica SB Brežice še pravi, da se kljub trenutni zaostreni situaciji trudijo, da obravnavajo vse nujne primere in tiste z napotnicami zelo hitro. Za delo na covid oddelku in urgenci so dobili kadrovsko pomoč iz ZD Brežice in Diagnostičnega centra Bled, pri čemer gre za dogovor, da se lahko posamezni zaposleni vključujejo izven njihovega razporeda v matični ustanovi tudi v delo v SB Brežice. Imajo tudi pogodbe z nekaj upokojenimi sestrami in študentkami zdravstvene nege. Hribar še navaja, da so trenutno obiski v njihovi ustanovi zmanjšani na enkrat tedensko – ob sredah, če je bolnik v bolnišnici več kot sedem dni. Tisti bolniki, ki so v bolnišnici manj kot teden dni, obiskov ne morejo sprejemati. Obisk je ob pogoju izpolnjevanja pogoja PCT in vseh priporočilih NIJZ ter traja največ 15 minut. Pri enem bolniku je možen v enem dnevu le obisk ene osebe. Iz pietetnih razlogov so možni obiski tudi na podlagi individualnega dogovora z zdravnikom, pri porodu pa lahko sodeluje partner oz. ena oseba.

Nekaj okužb tudi v domovih

V domovih za upokojence, ki so bili v lanskem letu osrednja žarišča okužb, se letos pojavljajo zelo redko, kar pripisujejo visoki stopnji precepljenosti stanovalcev in zaposlenih. V Domu starejših občanov Krško so ravno pred dnevi po enem letu ponovno potrdili dve okužbi pri stanovalcih, oba sta v bolnišnici, celoten dom pa preventivno ponovno testirali. V domu je sicer cepljenih 98 % stanovalcev in 66 % zaposlenih. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so minulo soboto iz bolnišnice sprejeli stanovalko, ki se je okužila tam, zato so morali vzpostaviti t. i. rdečo cono, novih okužb med stanovalci, med katerimi je večina cepljenih tudi s poživitvenim odmerkom, ne beležijo. Stopnja precepljenosti pri zaposlenih znaša okrog 80 %. V enotah DUO Impoljca imajo tri okužbe v enoti Impoljca ter dve v sevniškem domu upokojencev (vsi okuženi so nameščeni na Impoljci), nobene pa v brežiškem domu upokojencev. Precepljenost pri stanovalcih njihovih enot je skoraj 100-odstotna, pri zaposlenih pa 65-odstotna.

Cepljenje večinoma s 3. odmerki

Kljub povečanemu interesu za cepljenje proti covidu-19 je delež cepljenega prebivalstva v naši regiji še naprej dokaj nizek – z vsemi odmerki je cepljenih 50 %, z enim odmerkom pa 55 % Posavk in Posavcev. Večina se jih zdaj namreč cepi s tretjimi, t. i. poživitvenimi odmerki, le manjši delež pa s prvimi.

R. R., P. P.
« Nazaj na seznam
»