Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova številka Posavskega obzornika posvečena tudi alternativni medicini

Objavljeno: Četrtek, 23.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO02-2020

Naslovnica druge številke Posavskega obzornika v letu 2020

23. dan leta 2020 prinaša drugo številko Posavskega obzornika, ki ima tudi tematske strani Zdravi in vitalni. Tokrat pozornost posvečamo skrbi za zdravje in vitalnosti, vendar ne telesni, ampak duhovni in energijski. Pogovarjali smo se z bioterapevtom in zdravilcem Marjanom Ogorevcem, ki mu je bila narava od nekdaj blizu in narava je tista, v kateri pogosto išče odgovore na številna vprašanja in med njimi so tudi, kako ostati zdrav ter vitalen na telesni, umski in čustveni ravni ter kako duhovno rasti. Poleg tega skušamo odgovoriti na vprašanje, kako nam lahko pomaga nekonvencionalna oz. alternativna medicina. Tudi v Posavju imamo kar nekaj terapevtov, ponudnikov alternativnega zdravljenja, nekateri med njimi so se odzvali našemu povabilu in predstavili svoj pogled.

Poglobili smo se v tematiko stanovanjskih novogradenj in ugotovili, da je Posavje bolj pri repu, kar se tiče gradnje novih stanovanj. Podatki Geodetske uprave RS kažejo, da je bilo v zadnjih sedmih letih v naši regiji zgrajenih relativno malo novih stanovanj oz. jih je bilo manj zgrajenih le v Zasavju in na Koroškem. Kljub temu je po ocenah posavskih občin stanovanjska problematika zadovoljivo rešena. Razveseljiva novica je pretekli teden prišla iz Ljubljane oz. ministrstva za izobraževanje, ki je po 14 letih prizadevanj in več zavrnitvah Ekonomski in trgovski šoli Brežice vendarle odobrilo nova šolska programa zdravstvena nega in bolničar – negovalec. V Posavju se namreč kažejo čedalje večje potrebe po tovrstnem kadru, so izpostavili tudi na novinarski konferenci, ki je verjetno tudi pripomogla k temu, da je država le prižgala zeleno luč.

Objavljamo tudi poročilo z okrogle mize o lesenih mostovih, ki so v zadnjem obdobju še posebej na tapeti. Do izraza so prišla nasprotujoča si stališča, na eni strani za ohranitev mostov kot dragocene dediščine in na drugi strani njihove zamenjave s sodobnejšimi objekti. Pišemo tudi o povezovanju posavskih čebelarjev, saj je Anton Urek, ki od marca lani predseduje Čebelarski zvezi Krško, dal pobudo za resnejše in organizacijsko podprto povezovanje čebelarskih društev v Posavju.

V tej številki velja izpostaviti še glavni pogovor s poslancem v DZ Igorjem Zorčičem, da jeTončkov dom na Lisci izgubil najemnika, 14. pohod k spomeniku slovenskega tolarja, da so s koncertom obeležili 20 let delovanja Društva rejcev in ljubiteljev konj Šentjanž, načrte v Kostanjevici na Krki, s katerimi bi radi starim zidovom dali novo življenje, predstavitev poslovnih rezultatov in načrtov skupine GEN, družinsko podjetje Rudolfa Deržiča na Velikem Obrežu, za katero je značilna simbioza tehnike in narave, kulinarični prireditvi v Kostanjevici na Krki in Velikem Trnu, božično-novoletne koncerte po Posavju, dvojni praznik v Nemški vasi, da je brežiška strelka Pia Srpčič postala kadetinja leta 2019, plesni predstavi PD Imani in PK Lukec, ponovoletno srečanje predstavnikov kulturnih društev iz občine Krško ter šahistko Pio Marie Ružič, ki v šahu išče estetsko popolnost.

Zanimivega branja torej več kot dovolj za naslednjih 14 dni do izida tretje številke našega časopisa v tem letu. Prijetno branje želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam