Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova številka Posavskega obzornika spet nabito polna zanimivih zgodb iz Posavja

Objavljeno: Četrtek, 12.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
1022

Naslovnica današnje desete številke Posavskega obzornika v letu 2022

Današnja nova številka Posavskega obzornika izpostavlja kar nekaj zelo zanimivih vsebin, ki smo jih spet pripravili za vas, drage Posavke in Posavci. 

V aktualni temi pišemo o zakloniščih v Posavju, pri čemer smo ugotovili da so le-ta nezadostno vzdrževana. Pod drobnogled smo vzeli razpoložljive kapacitete v zakloniščih in njihovo uporabnost. V naši regiji je sicer okoli 80 zaklonišč, ki zadostujejo za 9000 Posavcev oz. 12 % prebivalstva v regiji. Pogovor smo opravili z direktorjem Avtohiše Radanovič Brežice Mihaelom Radanovičem, ki je med drugim nosilec stoletne družinske podjetniške zgodbe ter ima ob svojih relativno mladih letih zelo jasne in modre poglede na gospodarstvo in razvoj družinskega podjetništva.

Izpostavljamo tudi zgodbo o načrtovanem zasebnem domu za starejše v Stari vasi na Vidmu, a njegovi umestitvi na navedeno lokacijo nasprotujejo okoliški krajani. Nedavno je bilo podpisano pismo o nameri za Gospodarsko logistično središče Feniks v občini Brežice, ki bi bilo locirano med letališčem Cerklje ob Krki in avtocesto. Ali po tako dolgem "spanju" projekta to pomeni dokončen dvig Feniksa iz pepela? 

V rubriki Od našega včeraj do našega danes smo se odpravili po sledeh fotografske dediščine, predstavili smo namreč fotografsko družino Rožman iz Brežic. Med drugim pišemo tudi o ponovno oživelih prvomajskih srečanjih po tradicionalnih lokacijah v Posavju, nekaterih ocenjevanjih vin in domačih dobrot, živi verigi prostovoljcev, ki je povezala staro in novo Valvasorjevo knjižnico Krško, občnih zborih nekaterih posavskih društev, zlati olimpijki Leji Glojnarič, ki je bila najboljša v mnogoboju na olimpijadi gluhih v Braziliji, dobrodelnem kolesarskem projektu Krčana Damija Zupija, gorskem teku na Lisco, teku za podnebno solidarnost v Cerkljah ob Krki, krški premieri novega celovečernega mladinskega filma Vesolje nad nami režiserke Leskovčanke Rahele Jagrič Pirc in še marsičem drugem.

Na tematskih straneh Zdravi in vitalni boste izvedeli, da moramo skrbeti tudi za naše oči, na strani Vrtovi Posavja pa tokrat o tem, da biodinamična metoda daje v živi zemlji zdrav pridelek, kar nam je zaupala Cveta Jazbec.

Vse to in še več v novi številki Posavskega obzornika! Prijetno branje vam želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam
»