Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nove okužbe s koronavirusom v Trubarjevem domu in Domu upokojencev Brežice

Objavljeno: Nedelja, 18.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Trubarjev dom upokojencev (3)

V Trubarjevem domu so uredili t. i. rdečo cono, v njej je trenutno 88 stanovalk in stanovalcev, okuženih s koronavirusom.

V petek in soboto so v Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem Mostu ponovno izvedli obsežno testiranje stanovalcev in zaposlenih. Pri odvzetih 196 brisih so rezultati potrdili okužbo pri 48 stanovalcih in s tem je število okuženih stanovalcev naraslo na 93, pri zaposlenih pa na 26. Okužene stanovalce so takoj premestili v t. i. rdečo cono, ki jo je bilo treba zaradi povečanega števila okuženih razširiti še za eno nadstropje. V njej je nameščenih 88 stanovalcev, 5 jih je na bolnišničnem zdravljenju.

»Stanje okuženih stanovalcev je različno, pri nekaterih so se pojavili znaki okužbe v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, medtem ko velika večina okuženih še vedno nima nobenih zdravstvenih težav in se počutijo dobro. Za krajšanje časa jim je med drugim na voljo televizor, trudimo pa se, da jim omogočimo še priboljške, kavo in podobno. Tudi vzdušje med okuženimi stanovalci je optimistično,« sporoča direktor doma mag. Robert Potočnik in dodaja, da so danes skladno z novonastalim položajem skupaj z ekspertno skupino na novo postavili protokole in režim dela za obvladovanje in preprečevanje širjenja okužbe v ustanovi.
 
Ob tem se v Trubarjevem domu soočajo tudi s tem, da jim boj proti širjenju virusa otežuje asimptomatski začetni potek bolezni pri praktično vseh doslej testiranih z izjemo prvega primera.

»Čaka nas še veliko dela in dolga pot, ki pa je dobro začrtana in se je dosledno držimo, zato verjamemo, da bo kmalu nastopil čas umirjanja razmer in naposled tudi dan, ko bomo virus izkoreninili iz naše sredine,« nadaljuje in zaključi z zahvalo za podporo in dobre misli, ki v danem trenutku predstavlja zelo pomemben prispevek na poti k okrevanju in povratku v običajne tirnice življenja v domu. »Velika hvala vsem in ostanite zdravi!« še zaželi.

V DU Brežice skupno 35 okuženih

96102205_104441334601985_7675841444036214784_o

V Domu upokojencev Brežice je bilo v nedeljo okuženih 24 stanovalk in stanovalcev ter 11 zaposlenih (foto: FB profil DU Brežice).

V nedeljo so na spletni strani Doma upokojencev Brežice posredovali nove podatke o številu okuženih. Kot sta sporočili vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk in direktorica Darja Cizelj, imajo na dan 18. oktober 2020 potrjenih 24 okužb pri stanovalcih in 11 okužb pri zaposlenih. V ponedeljek se bo nadaljevalo drugo testiranje zaposlenih, v torek pa še testiranje stanovalcev. "Upamo, da smo z dosedanjim ukrepanjem le uspeli zajeziti širjenje virusa. To se bo pokazalo zelo kmalu. Vsi si izredno prizadevamo, da bi nam uspelo in v to tudi verjamemo!" sta zapisali in dodali, da so vsakodnevno v stiku s koordinatorji, epidemiologi, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za zdravje in se organizirajo ter delujejo v skladu z njihovimi priporočili in navodili. Koordinatorke so prisotne tudi v domu in nudijo konkretno pomoč.

Kot še pravita, bodo težave, ki jih občutijo zaradi kadrovskega izpada sodelavk, ki so v karanteni, reševali tudi s pomočjo zdravstvenega kadra iz Splošne bolnišnice Brežice. Primanjkljaj sodelavk in sodelavcev rešujejo tudi s prerazporeditvami zaposlenih iz njihovih dveh enot, DU Sevnica in DUO Impoljca. "Lahko ste brez skrbi, da bodo informacije do vas prišle nemudoma, če se bo kaj posebnega dogajalo z vašim sorodnikom. V tem tednu vas bo kontaktirala socialna delavka in vam podala ključne informacije o počutju, dogajanju z vašim sorodnikom, da bo lažje prebroditi te dneve. Zavedamo se, da so informacije zelo pomemben dejavnik, da se zmanjšajo skrbi in stiska," pojasnjujeta Vukova in Cizljeva.

Že dan prej pa je bilo v sporočilu svojcem zapisano, da so vzpostavili rdečo cono, v katero so preseljeni vsi stanovalci z okužbo, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. "Naši zaposleni so organizirani in opravljajo vso potrebno delo v sodelovanju z domsko zdravnico gospo Zdenko Marinček, dr. med, spec. spl. med., ki spremlja zdravstveno stanje stanovalcev. Strokovno spremljanje in podporo nam nudijo tudi koordinatorji in epidemiologi," sta zapisali.

S. R., R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam