Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novica iz ZD Brežice: en vzorec je bil v četrtek pozitiven, oseba je trenutno v samoizolaciji!

Objavljeno: Četrtek, 12.03.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
sb_brezice_tiskovna_konferenca (16)

Vstopna točka za Posavje pri UC Brežice (foto: R. R.)

Kot so nam danes zjutraj sporočili iz ZD Brežice, je bilo do včeraj do 20. ure zvečer na njihovi vstopni točki pred UC Brežice odvzetih skupno 63 brisov, samo včeraj od 7. do 20. ure 25. "Nimamo še vseh rezultatov, lahko pa sporočimo, da je en vzorec, odvzet v dopoldanskih urah, pozitiven. Epidemiolog in pacient sta obveščena," so še dodali. Kot kaže, imamo torej tudi v Posavju prvi primer okužbe s koronavirusom.

Kot smo uspeli izvedeti od direktorja ZD Brežice Dražena Levojevića, je oseba, okužena s koronavirusom, doma iz Posavja in trenutno v samoizolaciji. Več informacij nam ni izdal.

Trenutno konkretnejši podatki o prvi oboleli osebi v Posavju še niso znani. Vseeno velja dodati, da je epidemiolog neprestano v kontaktu z osebo z boleznijo Covid-19, ki mu je tudi morala povedati, s kom je bila v zadnjem času neposredno v stikih, tako da je epidemiolog zagotovo že vzpostavil kontakt z bližnjimi in ostalimi potencialno ogroženimi.
zemljevid okuzenih 1303

Na zemljevidu NIJZ je zdaj tudi uradno zabeležen primer okužbe v Posavju (vir: NIJZ).V petek do 14. ure potrjenih 141 okužb

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 141 primerov okužb z novim koronavirusom, vseh opravljenih testiranj pa je bilo 4346, je na novinarski konferenci povedala poudarila direktorica NIJZ-a Nina Pirnat. Največji porast števila je v ljubljanski regiji, natančnih informacij še ni.

Do sinoči so v Brežicah vzeli 63 vzorcev

Iz Splošne bolnišnice Brežice so sporočili, da je bilo na vstopni točki pred UC Brežice do včeraj, 12. marca, do 20. ure odvzetih skupno 63 vzorcev, en vzorec pa je bil včeraj pozitiven. Dodajajo še, da v tej fazi v brežiški bolnišnici niso nameščeni pacienti, okuženi s COVID-19.

Bolnišnica je vzpostavila tudi posebne ukrepe za zasposlene, za katere velja prepoved potovanja v tujino (razen za zaposlene, ki prihajajo na delo s Hrvaške). Zaposleni, ki so se v tem tednu vrnili s potovanja v tujini, morajo biti 14 dni v samoizolaciji doma.

V četrtek je bilo v državi že 96 primerov

Kot je v četrtek na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Aleš Šabeder, smo imeli v Sloveniji do 18. ure 96 potrjenih primerov koronavirusa. Medtem ko so prve primere okuženih zabeležili še v zdravstvenih regijah Nova Gorica in Kranj, je bilo Posavje (kljub nekaterim govoricam na terenu) ena redkih regij (poleg Zasavja, Koroške in notranjsko-kraške regije), kjer okužba še ni bila potrjena.

Odhajajoči premier Marjan Šarec je napovedal, da bodo zaradi izbruha novega koronavirusa s ponedeljkom zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove, aktivirana bo civilna zaščita in razglašena epidemija. Po navodilih slovenskih škofov so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja. 

V sredo ZD Krško in njegove postaje obiskalo 795 pacientov

Na triaži Zdravstvenega doma Krško in njegovih enotah so v sredo, 11. marca, evidentirali in obravnavali skupno 795 pacientov, in sicer 609 v ZD Krško, 125 v ZP Senovo in 61 v ZP Kostanjevica na Krki. Poklicalo je 15 pacientov, nasvet epidemiologa so prejeli trije. 11. marca ni bil s strani ZD Krško in njegovih enot na odvzem brisa napoten noben pacient. Iz Zdravstvenega doma Krško so nas še obvestili, da na podlagi Odredbe o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), v ZD Krško, ZP Senovo in ZP Kostanjevica do preklica prekinjajo izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, z izjemo preventivnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta.
DSC_0024

Vrsta pred vstopom v ZD Krško ...Vstop omejen tudi v lekarne

Vstop omejujejo tudi lekarne. Paciente oz. stranke opozarjajo, naj v njihove prostore vstopajo posamično oz. po največ trije hkrati, si ob vstopu razkužijo roke in ohranjajo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 metra. Predvsem pa še naprej velja, naj osebe, ki kažejo znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni, naj ostanejo doma, po zdravila v lekarno pa naj pošljejo zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
DSC_0036

... in Lekarno KrškoV ZD Sevnica brez potrjene okužbe s koronavirusom

Na spletni strani Zdravstvenega doma Sevnica je posebno obvestilo, v katerem vodstvo doma sporoča, da med vsemi zaposlenimi aktivno izvajajo preventivne ukrepe preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom. V primeru pojava znakov kakršnih koli respiratornih obolenj ukrepajo po protokolu NIJZ. V kolikor se bo med zaposlenimi pojavila okužba z novim koronavirusom, bodo postopali v skladu s protokoli NIJZ in pristojnega ministrstva ter obvestili javnost.

Do današnjega dne med zaposlenimi nimajo potrjene okužbe z novim koronavirusom. »Cilj ukrepov je: samo zdrav zdravnik, medicinska sestra in ostali zdravstveni delavci bodo zdravili obolele ter omejili širjenje okužb,« pojasnjuje direktorica Vladimira Tomšič in dodaja, da je bilo danes do 14. ure na odvzem brisa napotenih 15 oseb (5 v vstopno točko Brežice in 10 v vstopno točko Celje). »Do tega trenutka nimamo potrjenih pozitivnih rezultatov na okužbo,« še pove in nadaljuje, da ima ZD Sevnica na vstopni točki, ki je vzpostavljena od 2. marca, epidemiološki nadzor, ki ga izvajata dve zaposleni. Epidemiološki nadzor se od 6. marca izvaja tudi v Zdravstveni postaji Krmelj. »Delo poteka tako, da se ob vstopu in izstopu vsak obiskovalec razkuži roke in odgovori na tri vprašanja: ali ima vročino, kašelj in/ali težko dihanje; ali je v zadnjih 14 dneh potovali izven slovenije in ali je bil v stiku s koronavirusom oz. z osebo, ki bi lahko bila okužena s koronavirusom,« opiše t. i. triažni postopek in doda, da želijo s tem načinom preprečiti kakršen koli odklon v smislu kritičnih vstopov. »Paciente prosimo, da pred prihodom v zdravstevni dom pokličejo izbranega osebnega zdravnika ali njegovega nadomestnega zdravnika oz. v nujnih primerih nujno medicinsko pomoč,« izrazi prošnjo in pove, da so se v današnjem dopoldnevu že tretjič sestali predstavniki ZD Sevnica, Občine Sevnica, Gasilske zveze Sevnica, Policijske postaje Sevnica, Upravne enote Sevnica, štaba Civilne zaščite in pregledali aktualno stanje v občini ter določili naloge posameznih deležnikov. Naslednje srečanje bo v ponedeljek, 16. marca, ob 8. uri v predavalnici ZD Sevnica. Na vseh srečanjih je bil prisoten tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk.

»Zdravstveni dom Sevnica namenja vse svoje napore in kadrovske vire za opolnomočenje ter izobraževanje vseh zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ki so v tem trenutku relevanten vir podatkov. Vljudno prosimo medije in vse občane, da spremljajo vse aktualne objave v zvezi s SARS-CoV-2 na naši spletni strani https://www.zd-sevnica.si/,« zaključi direktorica sevniškega zdravstvenega doma pogovor o trenutno aktualnem zdravstvenem dogajanju v želji, da bi se širjenje virusa čim prej ustavilo.

Okrnjene tudi športne prireditve in treningi

Širjenje okužbe s koronavirusom vpliva tudi na športnike. Do nadaljnjega oziroma najmanj do 4. 4. so odpovedane vse tekme v okviru MNZ-ja in NZS-ja (vse mladinske selekcije, 2. SNL, 1. SNL). "Zaradi stanja, ki je trenutno v državi in zaradi preprečevanja okužbe z novim virusom z današnjim dnem prekinjamo treninge za vse selekcije. O nadaljnjega poteku in začetku treningov boste obveščeni s strani trenerjev kakor tudi preko družabnih omrežij v četrtek,19.3., so na FB strani sporočili v NK Brežice. "V NK Posavje Krško pozorno spremljamo vsa navodila, ukrepe in napotke odgovornih ter nadrejenih institucij v zvezi s prisotnostjo koronavirusa (COVID-19) v Sloveniji. Zato zaenkrat odpovedujemo vse aktivnosti NK Posavje Krško, do srede, 18. 3., ko bomo podali nadaljnja navodila za vse naše člane," pa sporočajo iz NK Posavje Krško.

B. M., P. P., S. R., foto: P. P.
« Nazaj na seznam
»