Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novoletna pravljica v brežiški porodnišnici

Objavljeno: Četrtek, 02.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
bprvi (14)

Prva novorojenka s svojo mamico

Z enim najpogostejših pravljičnih števil, z dvojno triado, se je zaključilo in začelo porodno leto v brežiški porodnišnici. Zadnji dan leta 2019 so se rodili trije dečki, prvi dan leta 2020 pa tri deklice. Tako sta se udejanjili dinamični in ustvarjalni polarni energiji, se med seboj prepletli ter s simbolnim pomenom zaprli poglavje minulega in v popotno torbo prestopnega leta naložili mnogo prijetnih obetov. Celo prva novorojenka je sledila simbolistiki ter prestopnim korakom in se je odločila, da bo svoj prvi pomežik svetu naredila 12 minut pred tretjo uro popoldan. S svojim časovnim urnim rojstvom je zabeležila novo pravljično številko, z minutnim pa zaznamovala prihod vseh letošnjih mesecev. Rodila jo je mamica Tanja, ime pa ji je Lucija. Zadnjega dečka je rodila mamica Mateja, ime so mu dali Lan. Ne le o takšnih, sicer primernih prazničnih razmišljanjih, ampak tudi o podrobnejših statističnih podatkih, uporabnih napotkih za bodoče mamice, smo se v današnje dopoldne pogovarjali z dr. Natašo Kočnar, z babico Sanelo Lukavica in pediatrinjo Sanjo Radić Lugarić.

ezadnji  (14)

Zadnji novorojenček s svojo mamico

Prva Lucija, zadnji Lan

Gotovo je nekje lebdela simbolna moč obeh imen z isto začetno črko L, ki zapira statistično porodno leto in ga tudi odpira. Obe mamici sta v pogovoru intuitivno povezali simboliko, prva številčno, druga črkovno.

28-letna Tanja Weixl iz Krškega je rodila 1. januarja ob 14.48 hčerko Lucijo, ki je tehtala 3670 g in je bila velika 52 cm. S 30-letnim očkom Gašperjem Jarcem že imata 3-letnega sina. Prva črka imena ga povezuje tudi s sestrico, ime mu je Liam. »Zanimivo je, da se je Lucija rodila 1. 1., Liam pa 11. 11.,« je dejala mamica Tanja, ki ima v avstrijskem Gradcu brata Mateja in mamo Miro. Očkova mama je Darja, oče Tomo, oba pa stanujeta v Krškem. Porodnica je imela rok na silvestrovo. »A je hčerkica nekoliko počakala,« je povedala mamica, ki je prišla v porodnišnico na novega leta dan ob 8. uri. »Pomagali so mi z umetnimi popadki, ki so bili precej močni, porod pa je bil hiter, saj sem rodila v dobrih dveh urah po naravni poti. Tudi prvič sem rodila po naravni poti. V nosečnosti nisem imela težav, dobro sem se počutila, le prve mesece sem imela nosečniško slabost.« Imena obeh otrok sta s partnerjem izbrala skupaj. Zadovoljna sta, ker imata par, in ne razmišljata, da bi imela še kaj otrok. »V porodnišnici se počutim v redu, sem zadovoljna, osebje je zelo prijazno. Super je bila tudi pomoč pri porodu in srečna sem, ker je z nama vse v redu,« je še povedala.

27-letna Mateja Gričar iz Veniš je 31. decembra ob 18.52 rodila sina, ki je bil težak 3750 g, velik pa 55 cm. Očka je 25-letni Alen Resnik. Sinek Lan je njun drugi otrok, prvorojenka je 4,5-letna Maša. Mlada mamica ima brata Denisa, ki je očka hčerki Mii in sinu Anžetu, babica je Zdenka, dedek Marjan, stanujejo pa na Zdolah. Očka Alen ima sestro Niko, mamo Marjano in očeta Francija. Novega prirastka pa sta se razveselila po očkovi strani tudi prababica Marija in pradedek Lojze. Vse tri generacije stanujejo v Venišah. V pogovoru je sogovornica dejala, da je imela že prvi porod prezgodaj, druga nosečnost pa je bila rizična. Tudi tokrat je imela rok poroda 14. januarja. »Zaradi lege ploda je bila nosečnost rizična. Bila sem pod večjo zdravniško kontrolo, morala sem več počivati. Drugače pa sem se počutila ves čas v redu. Le mirovati je bilo treba,« je dejala in dodala, da je bil porod presenečenje. »Prišla sem na kontrolo in bila sem dovolj odprta, tako so me zadržali. Pa nas je prej razveselil novi družinski član. Sem vesela, da sem rodila kot zadnja,« se je nasmehnila in še povedala, da sta ime za oba otroka s partnerjem izbirala skupaj. »Danes pa lahko rečem, da ima ime sedaj simbolni pomen in nakazuje, da se je rodil Lan-i,« je še z nasmehom pripomnila.

V letu 2019 so v porodnišnici zabeležili 474 porodov in 479 rojstev, saj je bilo pet dvojčkov. Deklic je bilo 242, dečkov pa 237. Največ porodnic je iz brežiške in krške občine, letos so imeli eno porodnico iz Sirije in štiri s Hrvaške, ki so prišle samoplačniško, saj so si želele roditi pri njih zaradi prijaznih odnosov in dobrega počutja ter skrbne nege po porodu. Opravili so nekaj carskih rezov, pri porodih so sodelovali tudi očetje. Najtežji deček, ki se je rodil, je imel 4400 g, isto težo je imela najtežja deklica. Najlažji deček, ki se je rodil je imel 1300 g, najlažja deklica pa 2000 g. Medicinska ekipa 31. 12. 2019 je bila v sestavi dr. Mateje Vukmanič Pohar, babice Petre Pristavec, pediatra Gorana Žarkoviča in otroške sestre Jerneje Pavlič. V medicinski ekipi 1. 1. 2020 sta bila zdravnica in pediater ista kot prejšnji dan, babica je bila Tea Orožen, otroška sestra pa Manca Brilej. Na praznični 2. januar pa smo ujeli medicinsko ekipo z dr. Natašo Kočnar, babico Sanelo Lukavica, pediatrinjo Sanjo Radić Lugarić, otroška sestra pa je bila ista kot zadnji decembrski dan.  

c (2)

Del medicinske ekipe današnjega dne: (z leve) Jerneja Pavlič, Nataša Kočnar, Sanela Lukavica

Življenjski stil in modni porodni trendi

Današnje obdobje je čas življenjskega standarda na visoki ravni in temu primerno se prehranjujejo bodoče mamice, ki imajo vsaka svoj življenjski stil. Ni dovolj gibanja, vnaša se preveč kalorične hrane, ženske se vedno starejše odločajo za prvega otroka, temu lahko botruje prisotnost t. i. bolezni moderne dobe, npr. nosečniška sladkorna, povišan tlak. Zato je toliko bolj nujna kontrola nosečnice.

V lanskem letu je bil zabeležen en porod doma, ki se je srečno končal. Stroka spodbuja porode v varnem okolju, da so le-ti kontrolirani, kar omogoča porodnišnica. Trend rojevanja doma, kar ni priporočljivo, lahko celo nevarno, če ni usposobljenega osebja. Takšni porodi so lahko celo usodni za otroka. To se pojavlja v zadnjem času povsod po Sloveniji. Obstajajo sicer babice s posebno licenco, ki pomagajo doma roditi. Ta storitev je plačljiva. Če ima porodnica babico pri sebi, potem ona uredi nadaljnji postopek, saj je potrebno otroka prijaviti v matično evidenco. Če pa porod poteka brez babice, je procedura zapletena, ker sledljivost novorojenčka ni preverjena, lahko je izvor otroka vprašljiv. Sploh v današnjih migracijskih časih.

Trend doula ali dula, obporodna spremljevalka, je izzvenel. Verjetno zaradi večjega izobraževanja parov v materinski šoli, kjer pridobijo razširjeno znanje o nosečnosti, porodu, negi novorojenca, kakor tudi že večjo osveščenost preživljanja nosečniške dobe.

»Naj poudarimo, da je materinstvo naravni pojav, vendar ni enostavno, saj se s prihodom otroka predrugači dnevni ritual. Otroci so zahtevni, lahko ponoči ne spijo, imajo krče, jokajo, vendar se zaradi tega ni potrebno pretirano vznemirjati. To je naravni proces rasti otroka. Mamice naj dovolijo, da jim kdo pomaga. Ni potrebno imeti slabe vesti, če vsega v hipu ne zmorejo. Potrebno se je naspati, odpočiti, kajti psihično razpoloženje matere je zelo pomembno. Po porodu je lahko nihajoče, kar za otroka ni dobro, ker to čuti. Če je mati izčrpana, nemirna, razdražljiva, ker je nenaspana, to prenaša na otroka in so lahko zaradi tega vsi nesrečni. Zadovoljna in umirjena mati je najboljši pogoj, da je otročiček srečen,« so poudarile sogovornice in izpostavile še pomembnost dojenja. »V porodnišnici svetujemo glede dojenja. Ko pridejo v domače okolje, imajo pri nas 24-urno možnost, da nas pokličejo, smo jim na razpolago za svetovanje. Lahko se tudi osebno oglasijo po nasvet, če potrebujejo kakšno besedo glede uspešnosti dojenja. Po prihodu domov jih obiskujejo tudi patronažne sestre, ki dajejo napotke. Dojenje ni le hrana, to je tudi izkaz ljubezni, navezanosti in imunološka zaščita,« je bilo še povedano.

Prihodnost medicine je odvzem matičnih celic, ki jih hranijo posebne banke za sorojence ali rojence sorodnega razmerja, če je kompatibilna krvna skupina. Nekoliko je v upadu, ker je postopek plačljiv. Je pa izredno koristno pri obremenjeni družinski anamnezi. Postopek odvzema so v brežiški porodnišnici v letu 2019 opravili v šestih primerih.

V začetku minulega leta so svojemu namenu predali dve nadstandardni sobi, kjer je prisoten lahko tudi partner, ki bivanje dodatno plača. Zanimanje za nastanitev je precejšnje in če bi imeli še kakšno na razpolago, bi jim prišlo prav. Pred zaključkom leta pa so investirali v nova vhodna vrata v porodni oddelek, ki so avtomatska. Tako je omogočena še večja varnost in zasebnost njihovih pacientk.

Več v prvi številki tiskane izdaje Posavskega obzornika, ki izide 9. januarja 2020.

M. H.
« Nazaj na seznam