Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob 50-letnici Zveze delovnih invalidov Slovenije odličje prejel tudi Roman Novšak

Objavljeno: Petek, 07.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
50_let_zveze_delovnih_invalidov_slovenije (46)

Prejemniki odličij in zahvale ZDIS (Novšak je tretji z leve) s predsednikom Novakom

Dvorana hotela Toplice v Termah Čatež je bila v četrtek prizorišče slavnostne akademije Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS), ki v tem letu obeležuje 50 let svojega delovanja. Pod geslom "50 let ZDIS - Praznujemo preteklost - izboljšujemo prihodnost" so na prireditvi podelili tudi pet odličij, najvišjih priznanj ZDIS, med prejemniki pa je bil tudi Roman Novšak iz občine Sevnica.

50_let_zveze_delovnih_invalidov_slovenije (57)

Dogodka se je udeležil tudi paraolimpijski plavalec Darko Đurić, ki je pevki Rebeki Dremelj izročil šopek.

Po nagovorih predsednika ZDIS Draga Novaka, ki vodi organizacijo s skoraj 50 tisoč člani v 69 društvih invalidov, in državne sekretarke na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Brede Božnik je sledil najbolj svečan trenutek - podelitev odličij posameznikom, ki so s svojim delom prispevali pomemben delež k razvoju medsebojnega sodelovanja, pri ustvarjanju enakih možnosti pri uresničevanju pravic invalidov, ustvarjanju pogojev za njihovo kvalitetno življenje ter pogojev za vključevanje v življenje in delo, pri uresničevanju standardnih pravil za izenačevanje možnosti invalidov ter pri ustvarjanju pogojev za uspešno delovanje zveze.

Novak je odličja podelil Ani Pintar, Stanislavi Tamše, mag. Cvetu Uršiču, Janezu Sedušaku in Romanu Novšaku, za vseh 50 let podpore ZDIS pa je zahvalo prejel Alojz Špalir. Novšak, dolgoletni tajnik Društva invalidov Sevnica, svoje delo opravlja prostovoljno že 39 let. Njegovo življenje ga je usmerjalo v delo z invalidi, saj vedno išče najboljše možnosti za invalide, njihovo socialno vključevanje, zbliževanje, iskanje enakih možnosti z zdravimi ljudmi, v skrbi za zdravje in rekreacijo. Ker ima sam zaradi invalidnosti velike težave, svoje delo z invalidi opravlja z veliko empatije, sprejema različne vrste individualnosti in se trudi pri doseganju človekovih pravic za invalide. Novšak je v učenje in izobraževanje o delu v društvu veliko vlagal in nato dosegal lepe uspehe, s tem je spreminjal na bolje tako svoje življenje kot življenja vseh invalidov. Spodbuja k vključevanju invalidov v različne oblike izobraževanja in delavnic, saj je mnenja, da le opolnomočeni posameznik spreminja sebe in svet na bolje, kajti učenje pomembno vpliva na osebno in družbeno življenje posameznikov, na njegovo zdravje, zaposljivost in okolje. S svojimi prizadevanji spreminja sebe, svoje bližnje, svojo soseščino, skupnost in celotno družbo, smo lahko slišali v njegovi obrazložitvi.

Slavnostno akademijo, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je povezovala Alenka Kesar, z glasbenimi točkami pa so jo obogatili ljubljanska zasedba Kranjci in za konec kot presenečenje prireditve še Rebeka Dremelj.

R. R.
« Nazaj na seznam