Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob 70-letnici Lovske družine Globoko razvili nov prapor

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Ob 70-letnici Lovske družine Globoko razvili nov prapor

Pri lovskem domu na Piršenbregu je v soboto Lovska družina Globoko s prireditvijo počastila sedem desetletij svojega delovanja. Ob visokem jubileju so stari prapor, ki je svojemu namenu služil 40 let, pospravili, boter Vinko Kranjčič pa je razvil novega in ga predal novemu praporščaku Dominiku Kosiju.

Starešina LD Globoko Franc Kranjc je v nagovoru med drugim dejal, da je bil ustanovni zbor LD 10. maja 1946 v prostorih takratnega Krajevnega ljudskega odbora Globoko. Lovišče je poleg površine izpred vojne dobilo še rajon Dobrava, kjer so pred vojno lovili državniki grofa Attemsa. Leta 1949 se je morala LD Globoko zaradi takratnih političnih odločitev priključiti LD Pišece. Toda delovanje pod skupno streho ni nikoli zaživelo, saj so še naprej delovali vsak v svojem delu lovišča, povezani pa so bili zgolj organizacijsko in administrativno. Čez pet let so se dogovorili o razdružitvi, tako so imeli tisto leto ponovni ustanovitveni občni zbor LD Globoko. Istočasno so dobili tudi del lovišča in nekaj članov iz ukinjene LD Sromlje. Leta 1958 so organizirali prve tekme v streljanju na glinaste golobe. Leta 1968 je ekipa LD Globoko zastopala Zvezo LD Posavja na državnem prvenstvu v streljanju na glinaste golobe. Globoški lovci-strelci tudi danes vsako leto dopolnijo bogato zbirko pokalov. Kranjc je omenil, da je s časom dozorela ideja o lastnih prostorih. V 60-ih letih so izvedli nakup zemljišča na današnji lokaciji na Piršenbregu. Z lastnimi sredstvi so najprej pristopili k izgradnji strelišča, takoj zatem pa še lovskega doma. Prostovoljno delo, zavest in pripadnost društvu je člane združevalo. Leta 1971 je dozorela ideja o ustanovitvi Lovskega pevskega zbora. 12 članov je pod vodstvom zborovodje Mihe Halerja pričelo z javnimi nastopi. Lovski pevski zbor je bil čez tri leta organizator prvega, pozneje pa še 10., 20., 30. in 40. srečanja lovskih pevskih zborov v Globokem. Čeprav zbor deluje v okviru kulturnega društva, ga lovci še vedno štejejo za svojega.

Leta 1976 so slavnostno odprli lovski dom in razvili prapor. Sledila je izgradnja strelišča na tarčo bežečega merjasca, posodobitev strelišča na glinaste golobe, izgradnja gostinske ute in asfaltiranje dovozne ceste. »Pred leti smo bili prav lovci pobudniki čistilnih akcij in smo iz narave izvzeli na tone odpadkov. Takrat smo bili začetniki ozaveščanja pomena varstva narave in pobudniki trajne sanacije divjih odlagališč. Z zavedanjem, da smo del okolja, s katerim živimo, in poslanstvom trajne rabe naravnih virov, ohranjanja življenjskih okolij in s tem pogojev za življenje divjadi lov in lovsko udejstvovanje ni več šport ali hobi, ampak je odgovorno, družbeno koristno udejstvovanje, kar potrjuje tudi pridobljen status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu. LD Globoko šteje 47 članov, njihova povprečna starost je visoka, zato si prizadevajo pridobiti lovski podmladek. Lani je bil prav tu na Piršenbregu organiziran posavski lovski tabor mladih.

Posameznim članom LD Globoko sta starešina Kranjc in predstavnik Zveze lovskih družin Posavja Krško Robi Deržič podelila odlikovanja. Znak za lovske zasluge so prejeli Dominik Kosi, Vinko Krajnčič, Stanko Radivojević, Slavko Slak in Jože Zorko. Zlati znak za lovske zasluge je šel v roke Ivanu Hriberšku, Jožetu Kocjanu in Stanku Krošlju. Lovska zveza Slovenije pa je z redom za lovske zasluge II. stopnje odlikovala Marjana Maričiča. LD Globoko se je zahvalila vsem, ki so prispevali donacije za nov prapor. Zdaj že bivšega praporščaka Stanka Krošlja je nasledil Dominik Kosi, ki je ob novem praporu zaprisegel, da bo z njim ravnal dostojno in ga ponosno držal na vseh lovskih dogodkih. LD Globoko so ob jubileju čestitali tudi predstavniki sosednjih lovskih družin.

Program, ki ga je povezoval član LD Globoko Dušan Lepšina, so s pesmijo popestrili člani Lovskega pevskega zbora Globoko pod vodstvom Franca Keneta; učenke OŠ Globoko so pod mentorstvom Nataše Plevnik in Andreje Šiško odigrale prizor o tem, kako je, če moraš za nalogo v šoli napisati nekaj o lovcih, in imaš očeta, ki je lovec; na rogove so zatrobili Dobovski rogisti, kot gostje pa so nastopili rogisti LD Selca, s katero globoški lovci že leta uspešno sodelujejo, in mlada pevka Blažka Pogačnik.

R. R.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte