Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob zaključku leta v brežiški porodnišnici rojeni trije korenjaki

Objavljeno: Sobota, 01.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Porodnica Anica Prebejsek + Tjasa Bobnar + Marija Stanic (4)

Anica Prebejšek s sinom Jakobom, ki se je rodil v lanskem letu kot zadnji izmed treh korenjakov v brežiški porodnišnici. Družbo jima delata diplomirana babica Tjaša Bobnar in otroška sestra Marija Stanič.

Včerajšnji zadnji dan v lanskem letu je bil v brežiški porodnišnici pester, saj je zdravstveno osebje pomagalo prihodu na svet kar trem malčkom, medtem ko je silvestrska noč potekala mirno in v posavski porodnišnici na novorojenčka ali novorojenko še čakajo.

V LANSKEM LETU ZADNJI DEČEK 

Včeraj dve minuti pred 14. uro je v brežiški porodnišnici kot zadnji v lanskem letu prijokal deček, ki sta mu starša dala ime Jakob. Mladi korenjak je ob rojstvu tehtal 3360 gramov ter meril 52 centimetrov. Počutje matere in novorojenčka je odlično, saj zanju skrbi skrbno zdravstveno osebje. »Pri izbiri porodnišnice nisem imela težav, vedela sem, da bo brežiška,« pove 38-letna Anica Prebejšek z Brega pri Sevnici, ki je po udeležbi v resničnostni oddaji Ljubezen po domače pred tremi leti našla svojo resnično ljubezen po oddaji. »Za moj rojstni dan mi je napisal prijazno pismo, ki sem ga večkrat prebrala, nato sem se odločila za srečanje. Iskrica je preskočila in skupaj sva že več kot dve leti. V tem času se je Janko Lužar preselil z Velikega Kamna k meni in zadnji dan v lanskem letu naju je s svojim prihodom na svet osrečil sin, tako da si bolj popolnega zaključka leta ne bi mogla želeti,« obudi nekaj spominov nasmejana mlada mamica, ko k sebi nežno privija svojega prvorojenca, ki je prišel na svet s carskim rezom tri dni po porodnem roku.

V BREŽIŠKI PORODNIŠNICI V LANSKEM LETU 470 PORODOV

Dezurna ekipa, podrodnisnica

Dežurna novoletna ekipa medicinskega osebja v sestavi ginekologa Bobana Gjakova, dveh diplomiranih babic, Karmen Vrtačič in Mance Brilej, ter diplomirane medicinske sestre Anite Mujakić (foto: SB Brežice)

Dežurna novoletna ekipa medicinskega osebja v sestavi ginekologa Bobana Gjakova, dveh diplomiranih babic Karmen Vrtačič in Mance Brilej ter diplomirane medicinske sestre Anite Mujakić je spremljala razvoj dogodkov na ginekološko-porodnem oddelku ter bila v pripravljenosti, da pomaga pri porodu v novem letu 2022, a do zaključka njihove izmene danes ob 8. uri zjutraj ni prišlo do rojstva. Na porodnem oddelku so v pripravljenosti, a kdaj se bo zaslišal jok prve dojenčice ali dojenčka v letošnjem letu, ne morejo napovedati, vedo pa, da se bodo skupaj s starši razveselili prihoda drobnega bitja ter mu ob rojstvu zaželeli vse najboljše.

»Vsako rojstvo je darilo, je čudež,« pojasni diplomirana babica Tjaša Bobnar, ki se je zaposlila na ginekološko-porodnem oddelku brežiške porodnišnice leta 2015 in je danes dežurna skupaj z ostalo ekipo od 7. do 19. ure. Ob tem predstavi število porodov v lanskem letu ter še nekaj ostalih podatkov: »Vseh porodov v lanskem letu je bilo 470, rojenih je bilo 253 dečkov in 217 deklic, dvakrat so bili dvojčki. Pri porodih beležimo 71-odstotno prisotnost očetov. Nekaj porodov je bilo epiduralnih, nekaj s carskim rezom; poroda, pri katerem bi sodelovala ’dula’, obporodna spremljevalka, ki spremlja nosečnico v obdobju pričakovanja otroka, med porodom in po njem, v lanskem letu nismo imeli. Porodnice so nastanjene v triposteljnih sobah, a ker jih imamo skupaj pet, ima pogosto ena porodnica celo sobo zase. Imamo tudi dve nadstandardni sobi z lastnimi toaletnimi prostori. Porodna soba je ena, v njej sta lahko hkrati dve porodnici, a v njej je še prostor za tretjo, če bi bilo kdaj potrebno.«

Kaj bo prineslo novo leto 2022, ali deklico ali dečka, je še neznanka, a že danes lahko novorojenki ali novorojenčku zaželimo veliko zdravja in ljubezni ter varen in topel dom.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte