Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Bistrica ob Sotli: hidravlične izboljšave, vrtec in telovadnica, nakup gradu

Objavljeno: Petek, 20.01.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
Franjo Debelak (1)

Župan Občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak

Župan Občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je na sredinem ponovoletnem srečanju županov posavskih občin s predstavniki medijev najprej pozdravil idejo o skupnih novinarskih konferencah, na katerih je tudi priložnost najti ideje za skupne projekte.

Zato je uvodoma omenil skupen projekt z Občino Brežice – hidravlične izboljšave vodovodnega sistema, v okviru katerega v bistriški občini poteka obnova devetih odsekov v skupni dolžini skoraj 22 km. »Občankam in občanom bomo s tem zagotovili boljši dostop, predvsem pa bolj varčno ravnanje s pitno vodo, saj imamo danes še precej vodnih izgub,« je poudaril in dodal, da je približno polovica že narejena, ostalo bodo dokončali v letošnjem letu, ko bo zgrajen tudi nov vodohran Trebče in bodo priključevali občane na vodovodni sistem. Sočasno s hidravličnimi izboljšavami so celovito uredili območje od regionalne ceste do občinske stavbe in do zdravstvene postaje. Navedel je še, da je imela Občina Bistrica ob Sotli v zadnjih letih običajno proračun dobra dva milijona evrov, letošnji pa je daleč najvišji do zdaj – več kot sedem milijonov evrov, kar pomeni, da bo leto 2023 verjetno kar investicijsko največje v dosedanji zgodovini občine Bistrica ob Sotli.
7 veličastnih - 3 min.00_00_06_12.Still006

Občina ima namen ruševine gradu Kunšperk po odkupu spremeniti v turistično točko (vir: RRA Posavje).


Dodal je, da je za njimi priklapljanje uporabnikov na javno kanalizacijsko omrežje in čistilno napravo Kunšperk, čaka pa jih še ureditev kanalizacijskega sistema. »Kupili bomo grad,« je izjavil Debelak in pojasnil, da so lani s Slovenskimi državnimi gozdovi pričeli s postopki in pogajanji za možnost odkupa dela zemljišča in ruševin gradu Kunšperk, za kar so tudi prejeli soglasje k parcelaciji. »Sicer se ne bomo šli grajskega dogajanja, ampak bomo poskušali ta naš grad narediti kot turistično točko, skupaj z RRA Posavje smo že izdelali 3D-model, kako je bil grad videti nekoč,« je dejal. V letih 2023 in 2024 bodo izvajali prenovo Bratuševe domačije z izgradnjo treh varovanih stanovanj in enega običajnega, ki bo primerno za mlajšo družino.

Eden največjih projektov v občini letos bo izgradnja vrtca in telovadnice v sklopu OŠ Bistrica ob Sotli, ocenjen je na približno 5 milijonov evrov in bo trajal med leti 2023 in 2025. Po Debelakovih besedah niso velika turistična občina, se pa v celoti nahajajo v Naturi 2000 in Kozjanskem regijskem parku. Predvsem zaradi tega so s še dvema občinama že pričeli s skupnimi aktivnostmi za ponovno pridobitev zlatega znaka Slovenia Green Destination. »To bi bilo ponovno potrditev in priznanje, da je naša zelena destinacija vzor in gonilo razvoja turizma ter prispeva k trajnostnemu razvoju turizma in pisanju zelene zgodbe Slovenije,« je pojasnil.

Omenil je še vlaganja v lokalno infrastrukturo, pri čemer se bodo v začetku leta določile prioritete potrebnih sanacij lokalnih cest in javnih poti. V izdelavi so tudi sanacijski elaborati za tri večje plazove, teh je na območju občine sicer še več, vendar se zadeve urejajo po prioritetnem vrstnem redu. Vsako leto imajo v proračunu zagotovljena tudi sredstva za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu.

Debelak se je ob koncu zahvalil vsem županskim kolegom za odlično sodelovanje, rekoč: »Posavje je zgodba o uspehu tudi zato, ker znamo stopiti skupaj, se povežemo ne glede na to, kdo je večji ali manjši, in vsi smo pravzaprav tudi del slovenskega podeželja, zato razumemo probleme ljudi na tem območju in so naši projekti tudi temu namenjeni.«

R. R.

#povezujemoposavje

E-novičnik Posavskega obzornika
« Nazaj na seznam
»