Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Krško je postala 12. slovenska mestna občina!

Objavljeno: Sreda, 10.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0155-1

Stisk rok in medsebojna čestitka poslanca Dušana Šiška in župana mag. Mirana Stanka po seji

V Državnem zboru RS so poslanke in poslanci s 65 glasovi za in 11 proti podprli zakonsko spremembo (predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij), ki občini Krško omogoča podelitev statusa mestne občine.

Razloge za podelitev statusa mestne občine je kolegom poslancem in poslankam uvodoma predstavil predlagatelj zakonske spremembe, poslanec iz Krškega Dušan Šiško (SNS). "Mislim, da je danes velik dan za mojo občino, za moje Krško, za moje Posavje," je dejal Šiško.

Stališča poslanskih skupin

DSC_0153

Poslanec Dušan Šiško med predstavitvijo predloga

Podporo predlogu so nato izrazili Blaž Pavlin v imenu poslanske skupine N.Si, mag. Dušan Verbič v imenu SMC, Vojko Starović v imenu SAB, Jani Ivanuša v imenu SNS, Tomaž Lisec v imenu SDS in Predrag Baković v imenu SD, Robert Polnar je v imenu DeSUS dejal, da bodo glasovali po svoji vesti, Nataša Sukič pa v imenu Levice predloga ne podpira. Na glasovanju je predlog, kot omenjeno že uvodoma, dobil večinsko podporo Državnega zbora.
DSC_0131

Na sejo je prišel tudi župan Stanko s soprogo in direktorico občinske uprave Melito Čopar.


Dušan Šiško: To je zgodovinski dan

Šiško je bil v prvi izjavi po zaključku seje precej čustven: "Vesel sem in verjel sem, da bo do tega prišlo. Ko smo na občinskem svetu sprejeli pobudo, da bi šli v postopek za mestno občino, sem vedel, da je to dobra stvar in takoj, ko me je župan poklical, sem sprejel to zadevo." Zahvalil se je kolegoma poslancema Tomažu Liscu in Matjažu Hanu, državnemu svetniku Srečku Ocvirku in županu mag. Miranu Stanku za podporo. "Konec koncev smo zmagali in postali mestna občina!" je še poudaril, dogodek pa označil za zgodovinskega.
DSC_6243

Krška podžupanja Ana Somrak in ostali uslužbenci Občine Krško, ki so v sejni sobi v živo spremljali sejo DZ, po izidu glasovanja razumljivo niso mogli skrivati navdušenja.


Stanko: Ne gre le za prestiž

Župan Miran Stanko je izpostavil dolgoletna prizadevanja Krškega za status mestne občine, kot odločilen dejavnik pa izpostavil enotno podporo vseh svetniških skupin v občinskem svetu. "Če se neka pot, ki se je začela pred toliko leti, konča s takim uspehom, je to seveda zgodovinski dan in stem bomo imeli odprto pot za naprej," je delil Šiškovo oceno o pomenu tega dogodka. Prepričan je, da status ni le prestižnega pomena, ampak pričakuje tudi konkretne posledice za hitrejši razvoj občine, po njegovem mnenju pa ne gre le za dosežek Krškega, ampak za dosežek Posavja. Za uspeh pobude je posebej izpostavil dobro sodelovanje med posavskimi poslanci, še posebej pa je izpostavil zasluge poslanca Dušana Šiška.
DSC_6005

Izid glasovanja za zgodovino


Zorčič: Prav je, da ima Posavje mestno občino

Prvi med poslanci, Brežičan Igor Zorčič, je povedal, da je zakon podprl, saj se mu zdi pomembno, da Posavje dobi vsaj eno mestno občino, če želimo nekoč imeti svojo pokrajino. "Občina Krško se je v zvezi s tem podvizala, hitreje izpeljala vse potrebne postopke, zato je prav, da je ta zakon danes tudi sprejet," je dejal.

Celotne izjave lahko poslušate v spodnjih videoposnetkih.

Bogovič: Posavje je korak bližje k temu, da postane tudi samostojna pokrajina


Nekdanji dolgoletni župan Krškega in sedanji evropski poslanec ter podpredsednik SLS Franc Bogovič je ob sprejetju novele zakona izrazil veselje in zadovoljstvo, da so se uresničila enotna prizadevanja občanov Krškega ter svetnikov krške občine, na čelu z županom mag. Miranom Stankom ter v sodelovanju s poslancem Dušanom Šiškom (SNS) iz Krškega, da se Krškemu dodeli status mestne občine. »Čestitam vsem, ki so/smo se borili za to, da občina Krško, ki je dejansko tako z geografskega, upravnega, pa tudi gospodarskega, znanstvenega in energetskega (Fakulteta za energetiko, Nuklearna elektrarna Krško – NEK, HE na Spodnji Savi, TE Brestanica)  ter kulturnega vidika že dlje časa dejansko središče Posavja, postane mestna občina. Še posebej čestitam  krškemu poslancu Dušanu Šišku in krškemu županu mag. Miranu Stanku za odlično izpeljan postopek v Državnem zboru RS, kot tudi poslancem Državnega zbora RS za visoko podporo tej noveli zakona. Rezultat glasovanja sam po sebi pove vse. Verjamem, da je od danes naprej tudi Posavje korak bližje temu, da postane pokrajina,« pravi Bogovič.                          

Večmesečni postopek

Spomnimo: Potem ko je Občinski svet občine Krško 16. julija letos soglasno in s podporo lokalnih odborov vseh desetih v njem zastopanih političnih strank podprl pobudo župana mag. Mirana Stanka, da občina ponovno skuša pridobiti status mestne občine, je predlog župana v nadaljnji postopek prevzel poslanec Državnega zbora Dušan Šiško (SNS) in vlogo s predlogom spremembe zakona o ustanavljanju občin in določitvi njihovih občin konec septembra osebno oddal v Državni zbor. Mestne občine predloga niso podprle, ga pa je podprla Skupnost občin Slovenije. 21. oktobra je predlog dobil podporo Državnega sveta oziroma njegove Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, 27. oktobra pa še pomembno podporo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v Državnem zboru. Takoj naslednji dan je Šiško v skladu s poslovnikom vložil v Državni zbor zahtevo za obravnavo zakonske spremembe po skrajšanem postopku, kar je 5. novembra kolegij predsednika DZ pod vodstvom Igorja Zorčiča tudi odobril in sklical današnjo izredno sejo Državnega zbora.

P. P., foto: P. P. in R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte