Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Krško za nakup mamografa namenila pet tisoč evrov

Objavljeno: Petek, 10.03.2017    Rubrika: NOVICE    Ogledov: 2188Redakcija
mamograf_podpis pogodbe obcina kk_bolnica brezice (7)

Župan občine in direktorica bolnišnice med podpisom pogodbe o sofinanciranju mamografa

Župan občine Krško mag. Miran Stanko in direktorica Splošne bolnišnice Brežice mag. Nataša Avšič Bogovič sta danes dopoldne podpisala pogodbo o sofinanciranju nakupa digitalnega mamografa za Onkološki inštitut Ljubljana, katerega specialisti bodo na podlagi dogovora v brežiški bolnišnici izvajali preglede za zgodnje odkrivanje sprememb v dojkah žensk.

Sofinanciranje nakupa mamografa v višini 5.000 evrov je soglasno na februarski seji podprl krški občinski svet, sicer pa je občina Krško za opremljanje in delovanje brežiške bolnišnice od leta 2008 do danes namenila že skupno okoli 95.000 evrov: "Saj si želimo", kot je dejal mag. Stanko, "da bi bili naše občanke in občani deležni ustreznega standarda in oskrbe." Direktorica bolnišnice je ob tem izpostavila, da sama akcija zbiranja sredstev za nabavo sodobnega mamografa poteka na pobudo Društva Zdravje za Posavje že od leta 2013, do sedaj pa je zbranih dobrih 78.000 evrov. Ocenjujejo, da bo sicer investicija znašala med 130.000 in 150.000 evri, z namenom zbiranja ponudb dobaviteljev pa so včeraj že objavili tudi javni razpis.

Sodoben digitalni mamograf bo v primerjavi z analognim mamografom, s katerim zaenkrat razpolagajo v bolnišnični ambulanti dojk, omogočal visoko resolucijo, s tem pa bolj natančno in čisto sliko ter nizko sevalno obremenitev pacientk. Mag. Nataša Avšič Bogovič je še dejala, da upajo, da bo ob reviziji programa Dora v prihodnjem letu v ta državni presejalni program vključeno tudi območje Posavja, saj so sedaj ženske iz krške občine, stare med 50. in 69 let, vabljene na preventivni pregled v Zdravstveni dom Novo mesto, medtem ko preglede žensk na območju občine Sevnica opravlja mobilna enota. Dobava mamografa naj bi bila realizirana do začetka poletja.

B. M.


 
« Nazaj na seznam
»