Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Krško že drugo leto zapored z Naj straniščem 2021

Objavljeno: Sobota, 20.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
1. mesto Občina Krško

Podžupanja Občine Krško Ana Somrak ob prevzemu nagrade za osvojeno 1. mesto

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je včeraj popoldan na Gradu Rajhenburg podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji za leto 2021. Komisija društva je ugotovila, da imajo v MO Ptuj najlepše urejena javna stranišča v kategoriji mestnih občin, v kategoriji ostalih občin pa si je prvo mesto tudi letos prislužila Občina Krško.

Komisija Društva za KVČB je tekom leta ocenjevala dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material. Tekom leta so člani komisije prevozili 4063 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 158 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. Preverili so kakšno je stanje javnih stranišč v 11 mestnih občinah, 84 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Priznanje Naj javno stranišče za leto 2021 za najbolj urejeno, opremljeno in prebivalstvu dostopno javno stranišče so prejeli:
  • v kategoriji mestnih občin je 1. mesto prejela MO Ptuj z doseženimi 4,75 točkami (od 5,00),
  • v kategoriji ostalih občin je 1. mesto prejela Občina Krško z doseženimi 4,98 točkami,
  • v kategoriji bencinskih servisov je 1. mesto osvojil Bencinski servis Petrol Mlake, smer Italija z 4,14 točkami (od 5,00).
Priznanje za slovensko Naj stranišče leta 2021 v kategoriji nemestnih občin je na prireditvi prevzela podžupanja Občine Krško Ana Somrak.

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2021 so prejeli: med mestnimi občinami Mestna občina Nova Gorica, saj je po ocenjevalnih merilih zbrala najmanj točk, samo 2,45, v kategoriji ostalih občin je straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča 2021 dobila Občina Vrhnika z zbranimi 3,42 točkami ter med bencinskimi servisi Bencinski servis OMV Lukovica, smer Ljubljana z doseženimi 2,68 točkami.

prejemniki nagrad

Skupinska slika prejemnikov nagrad

"Po trinajstih letih izvajanja akcije ugotavljamo, da se naš trud obrestuje. Slovenska javnost dobro pozna akcijo in na tak način tudi težave oseb s KVČB, ki nujno potrebujejo javna stranišča. Še vedno zasledujemo cilj, da bi vsaka občina v Sloveniji imela javna stranišča, ki bi bila urejena in lepo vzdrževana, zato bomo z akcijo nadaljevali," je povzela na sklepni prireditvi ugotovitve letošnjega ocenjevanja Danica Koren, koordinatorica akcije Naj javno stranišče. Kot je zapisala predsednica društva Mateja Saje, so najpogostejše težave, ki spremljajo bolnike s KVČB, odvajanje mehkejšega in vodenega blata, bolečine v trebuhu, krči in nujni, pogosti in hitri pozivi na blato. V času zagona bolezni morajo bolniki na stranišče tudi do 30-krat dnevno in zato potrebujejo stalen ter hiter dostop do stranišč, kjerkoli so, naj bo to doma ali zunaj. V javnosti in na delovnih mestih pogosto naletijo na oviro pri dostopu do sanitarnih prostorov. Soočajo se s problemom zaklenjenih ali plačljivih sanitarnih prostorov. Veliko težav imajo tudi na delovnem mestu, kjer zaradi narave svojega dela ne morejo zapustiti delovnega mesta. Prav z namenom opozoriti javnost o težavah oseb s KVČB in ostalih invalidov so poleg ostalih aktivnosti že 13. leto zapored izvedli tudi akcijo »Naj javno stranišče«, s katero ozaveščajo javnost in hkrati spodbujajo občine ter druge javne institucije k razmisleku o čistih, primerno urejenih in
prireditev NJS

Spremljajoči glasbeni program je izvedel glasbeni duet Maja Weiss in Robi Petan, ki sta bila podpornika akcije Naj javno stranišče 2021

dostopnih straniščih za občane.

Društvo KVČB sicer deluje od leta 2004 in ima danes več kot 1780 članov, ki so organizirani v 11 sekcijah po vsej Sloveniji. Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Gre za imunsko pogojeno bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Najpogosteje se pojavi med 15. in 35. letom, pojavnost bolezni pa narašča tudi pri otrocih. Je bolezen sodobnega časa, ki lahko prizadene kogar koli v katerem koli življenjskem obdobju. V Slovenji se s to težko boleznijo sooča okoli 7500 ljudi.

B. M., vir in foto: KVČB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»