Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občnega zbora se je udeležilo skoraj 200 brežiških vojnih veteranov

Objavljeno: Sobota, 10.03.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
obcni_zbor_ozvvs_brezice75

Jedilnica cerkljanske vojašnice je bila zapolnjena do zadnjega.

V petek so se v jedilnici Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki na vsakoletnem občnem zboru zbrali člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Brežice. Dogodka se je udeležilo 189 članov, sicer pa je OZVVS Brežice ena najštevilčnejših veteranskih organizacij pri nas, saj ima registriranih 575 članov.

obcni_zbor_ozvvs_brezice32

Prejemniki srebrne medalje »Obranili Posavje 91« s predsednikom OZVVS Brežice Supančičem

Po svečanem veteranskem dejanju, ki sta ga opravila predsednik OZVVS Brežice Anton Supančič in Marjan Tomše, ter Supančičevi pozdravni besedi je navzoče nagovoril župan občine Brežice Ivan Molan, ki se je udeležil tokratnega zbora. Poudaril je, da bi bilo vredno razmisliti o postavitvi občinskega obeležja v spomin na osamosvojitev, kar jim ob 25-letnici osamosvojitve ni uspelo realizirati, »zato je zdaj pravi čas, da začnemo o tem razmišljati, da bi ga lahko postavili ob 30-letnici. Ste namreč ena redkih organizacij, ki tovrstnega obeležja še nima.« Molan je še povedal, da bo v kratkem objavljen razpis o sofinanciranju veteranskih organizacij, pogoji pa ostajajo isti, čeprav je bilo nekaj pobud o spremembi pravilnika o sofinanciranju, a bi po županovih besedah to povzročilo nepotrebne zaplete in nove razdelitve med organizacijami.

obcni_zbor_ozvvs_brezice61

Generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič je spregovoril o aktualnih zadevah v zvezi z vojnimi veterani.

Supančič je v uradnem delu občnega zbora, ki ga je vodilo delovno predsedstvo v sestavi dr. Tomaž Teropšič, Martin Krajnc, Slavko Humek in Srečko Zore, predstavil delo brežiškega združenja v letu 2017 in načrte za 2018. Letošnje športno-družabno srečanje veteranov bo 12. maja na Senovem. Poleg obeležja na Rigoncah imajo namen postaviti še informacijsko ploščo, da bodo mimoidoči seznanjeni, kaj se je leta 1991 dogajalo v tem kraju (podobno ploščo so lani postavili že na Prilipah). 50. obletnico ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije (TO RS), ki jo bodo obeležili letos, bodo v brežiškem združenju zaznamovali s postavitvijo spominske table na stavbi občinskega štaba TO. Finančno poročilo je predstavil blagajnik Igor Iljaš, poročilo nadzornega odbora predsednik Ivan Žibert in poročilo častnega razsodišča predsednik Stanislav Zlobko.

Do besede so prišli še ostali gosti. Generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič je omenil, da bo osrednja proslava ob 50-letnici ustanovitve TO RS 10. oktobra letos na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in da je bil vložen predlog spremembe zakona o vojnih veteranih, saj so bile po ocenah veteranov nekatere kategorije upravičencev neupravičeno izločene, zato bodo poskusili vrniti status vojnega veterana vsem kurirjem, tistim, ki so vozili in varovali barikade, ter vsem reševalcem in gasilcem, ki so bili neposredno na območjih spopadov. V imenu Združenja slovenskih častnikov Brežice je spregovoril predsednik Milko Veršec in začel z besedami: »Lep pozdrav, slovenski vojaki! Tako in nič drugače. Kakor koli bosta občina in država ravnali, mi bomo vedno branili našo domovino.« Navzoče sta pozdravila še predsednik OZVVS Sevnica Ivan Cajner in predstavnik OZVVS Krško Zoran Pfajfar. Vojni veteran Mitja Teropšič pa se je razgovoril o pomenu TO za občino, državo, dotaknil pa se je tudi aktualnih razmer v Slovenski vojski. Po njegovem so namreč za vse probleme znotraj vojske krivi politiki, razvoj vojske je šel v napačno smer, saj se je odtujila od prostora in ljudi, prav tako naša država nima koncepta nacionalne obrambe. Teropšičevim besedam je nato pritrdil še Tone Hribernik, tudi sam član TO.

Potekala je tudi podelitev priznanj zaslužnim članom OZVVS in prijateljem združenja, ki že več let pomagajo pri izvedbi številnih programov združenja. Bronasto medaljo »Obranili Posavje 91« so prejeli Jože Špilek, Roman Kač, Jože Butkovec in Karol Vimpolšek, srebrno medaljo »Obranili Posavje 91« pa Martin Kodrič, Slavko Rostohar in Marjan Lubšina. Vsi našteti so bili udeleženci v vojni za Slovenijo, so dolgoletni člani OZVVS Brežice, še posebej pa so se lani izkazali na športnem področju (3. mesto v šahu, 1. mesto v streljanju z malokalibrsko puško ter 3. mesto ekipno in 2. mesto v sektorju v ribolovu). Prejemnik bronaste plakete ZVVS je Mirjan Lipičar, ki je bil pripadnik Zaščitne enote 25. Območnega štaba Teritorialne obrambe, zdaj pa je že drugi mandat praporščak OZVVS Brežice. Srebrno plaketo ZVVS je dobil Ferdo Pinterič, ki se je kot predsednik sveta KS Sromlje še posebej angažiral pri postavitvi stalne muzejske zbirke »Teritorialna obramba je obranila Posavje« na Sromljah, kjer so leta 1991 bojevnike osamosvojitvene vojne lepo sprejeli, v kraju so imeli sedež nekaj vojnih enot in vojno poveljniško mesto 25. Območnega štaba TO Posavja. Prejemnika spominske plakete ZVVS sta Mateja Jankovič Čurič, ki je brežiškemu združenju v veliko pomoč pri organizaciji raznih prireditev, in Glasbena šola Brežice (zanjo ravnatelj Daniel Ivša), ki se z nastopajočimi glasbeniki odzove na vsako prošnjo za sodelovanje na raznih prireditvah v organizaciji OZVVS Brežice. Srebrni znak ZVVS je šel v roke Danielu Ivši, s čigar pomočjo so v OZVVS Brežice organizirali številne prireditve. Kovanec slovenskega rodoljuba je dobil župan Ivan Molan, ki je v času županovanja s svojimi dejanji in sodelovanjem z OZVVS Brežice pokazal, kako je treba negovati spomin na osamosvojitveno vojno 1991 in kakšno vlogo pri ohranjanju spomina na ključne trenutke za obstoj mlade države mora imeti lokalna skupnost. Da je pravi rodoljub, pa je pokazal oktobra 1991, ko je kot oboroženi pripadnik TO RS sodeloval v nalogah ob umiku JLA iz Slovenije. Listino zahvale pa sta prejela Športno rekreativni center Grič (zanj Andrej Oštrbenk) in Moški pevski zbor KD Ivan Kobal Krška vas (zanj predsednik Franc Jurečič).

Za kulturni dodatek so poskrbeli člani MoPZ KD Ivan Kobal Krška vas pod vodstvom Franca Veglja, uradnemu delu občnega zbora, ki ga je povezovala Ana Marija Žerjav, pa je sledil še neuradni del s pogostitvijo z vojaškim pasuljem.

R. R.
« Nazaj na seznam