Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obnovljen most v Cerkljah predčasno končan in danes že sproščen za promet

Objavljeno: Četrtek, 22.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
obnovljen_most_cerklje_ponovno_odprt (24)

Obnova lesenega mostu v Cerkljah ob Krki se je končala več kot dva meseca pred prvotno določenim rokom, tako da je 22. aprila popoldne čezenj že spet stekel promet.

Danes popoldne, 22. aprila, je po celovito obnovljenem lesenem mostu v Cerkljah ob Krki po tehničnem prevzemu ponovno stekel promet, kar pomeni, da so ga v sevniškem podjetju Rafael d.o.o. (s podizvajalci) končali precej pred prvotno napovedanim rokom - koncem junija letos (drugi rok dokončanja, ki so ga postavili, je bil 15. maj, a je šla obnova tako hitro, da je spet sproščen za promet že v aprilu). Obnova je tako potekala le približno tri mesece, ves čas je delavcem služilo tudi vreme.

obnovljen_most_cerklje_ponovno_odprt (15)

Domačini so se zelo razveselili predčasnega zaključka obnove mostu in ponovnega odprtja za promet.

Zadnja dela, ki so se še izvajala pred ponovnim odprtjem, so bila povrnitev gradbišča in okolice mostu v prvotno stanje, postavitev novih tabel in znakov ter asfaltiranje dostopa na most z manjšimi grbinami oz. "ležečimi policaji", ki upočasnijo promet pred prihodom na most. Most je v celoti obnovljen, ima novo leseno konstrukcijo, lesene vzdolžnike, ki povezujejo pilote, so zamenjali z jeklenimi nosilci, kar omogoča povečanje nosilnosti mostu na 15 ton, prej je bila zaradi stanja mostu postavljena omejitev na 3,5 tone. To pomeni, da bodo most lahko uporabljala večja intervencijska gasilska vozila in tudi šolski avtobus, kar bo pomembno skrajšalo poti.
obnovljen_most_cerklje_ponovno_odprt (26)

Nova nosilnost mostu je 15 ton (na znaku sicer piše 10 ton), prečkali ga bodo lahko tudi šolski avtobus in intervencijska vozila.


Pogodbena vrednost del obnove lesenega mostu je slabih 658 tisoč evrov z DDV. Ministrstvo za obrambo RS je v skladu z dogovorom o vlaganjih v lokalno infrastrukturo, ki jo souporablja Slovenska vojska, sofinanciralo obnovo mostu v višini 200 tisoč evrov, preostalo pa je zagotovila Občina Brežice kot investitor.

Že takoj po ponovnem odprtju smo ujeli že kar nekaj prometa čez most, po katerem smo se zapeljali tudi sami, kar si lahko ogledate v spodnjem videu.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam