Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ocvirk: »Besede in dejanja naj postanejo usklajeni«

Objavljeno: Ponedeljek, 16.04.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSCN0247

Na Malkovcu se je odvijala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na padle za svobodo.

V včerajšnjem nedeljskem dopoldnevu se je na Malkovcu odvijala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na odhod prvih vaščanov, ki so v začetku marca 1942 odšli v bojne vrste Duletove čete 1. dolenjskega partizanskega bataljona ter v počastitev dneva upora slovenskega ljudstva, ki ga bomo praznovali 27. aprila. Obeležili so tudi letošnjo 70-letnico ustanovitve Zveze združenj borcev NOB in 76-letnico ustanovitve Duletove čete.

DSCN0263

Med obiskovalci je bila tudi dr. Jelena Švara, vdova znanega poveljnika Duletove partizanske čete – Dušana Švare.

Ključne dogodke, zaradi katerih poteka na Malkovcu spominska slovesnost, je v svojem pozdravnem nagovoru strnila predsednica Krajevne organizacije borcev za vrednote NOB Tržišče Vladka Blas, predsednik Republiškega odbora ZB za vrednote NOB Tit Turnšek pa je povedal, da bo omenjena krajevna organizacija prejela na letošnji državni svečanosti ob praznovanju OF priznanje za svoja prizadevanja pri ohranjanju spomina na vse tiste, ki so padli za svobodo.

DSCN0270

Generalpodpolkovnik Mirko Mirtič in upokojeni polkovnik JLA in Slovenske vojske Milan Gorjanc (od leve proti desni).

Slavnostni govornik je bil sevniški župan in državni svetnik v Državnem svetu Republike Slovenije Srečko Ocvirk. »Naš cilj je ohranjanje svetovnega ravnotežja,« je dejal med drugim in nadaljeval, da naj besede in dejanja postanejo usklajeni.

Med številnimi obiskovalci in gosti so med drugim bili - 98-letni Stanko Kušljan iz Šentjerneja, ki je bil borec Cankarjeve brigade, eden še zadnjih živih velikih partizanskih poveljnikov Franc Sever Franta, 92-letni general Lado Kocjan in 89-letni generalpodpolkovnik Mirko Mirtič, upokojeni polkovnik JLA in Slovenske vojske Milan Gorjanc ter dr. Jelena Švara, vdova znanega poveljnika Duletove partizanske čete – Dušana Švare.

Prireditev, ki jo je povezoval Peter Techmeister, so s spremljajočim kulturnim programom obogatili člani in članice KD Godba Sevnica, učenke in učenci OŠ Tržišče ter septet Fortuna iz Šentjanža.

Dogodku so dodali poseben pomen še ljubitelji starih vojaških vozil društva Hrast iz Tržišča, ki sledijo izročilu Duletove čete, ter v svečanem postroju nasledniki izročila narodnoosvobodilnega boja, in sicer Duletova spominska četa 1. dolenjskega partizanskega bataljona, Gorjanska četa, Slobodanova četa, četa Pod svobodnim soncem in revirska spominska četa. Sodelovali so tudi Veterani vojne za Slovenijo ’91, predstavniki policijskih veteranskih združenj Sever in člani Zveze slovenskih časnikov. Svečan ton so dogodku dajali tudi prapori borčevskih in veteranskih organizacij.

Pred osrednjo spominsko slovesnostjo ki se je odvijala pri Vinskem dvoru Deu, so predstavniki borčevske organizacije skupaj z gosti položili venec pred spomenik žrtvam fašizma, ki stoji v vasi Malkovec.

S. R.
« Nazaj na seznam