Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Od sobote dalje delno zaprtje države; drugi dan zapored novih 40 okužb v Posavju

Objavljeno: Četrtek, 22.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_1177

Od sobote dalje bo v veljavo stopil vladni odlok, ki - zaenkrat za teden dni - delno zapira državo (foto: arhiv PO).

Premier Janez Janša je v četrtek popoldne na novinarski konferenci predstavil dopolnitve ukrepov, ki jih je v luči hitrega slabšanja epidemiološke slike v zadnjih dneh sprejela vlada. Od sobote dalje lahko pričakujemo delno zaprtje države, približno takšno, kot je bilo že spomladi. Zaprti bodo hoteli, dijaški in študentski domovi, gostinski obrati ter frizerski in kozmetični saloni, trgovski centri bodo delno odprti, omejen bo javni potniški promet, naslednji teden se zaprejo tudi vrtci.

Pri sprejemanju ukrepov je vlada predvidela tudi nekatere izjeme. Vrtci bodo zaprti, razen za otroke staršev, ki delajo in ne morejo zagotoviti varstva. Ob tem je Janša pozval župane, naj glede na razmere v svojih krajih za te otroke organizirajo varstvo v vrtcih. V soboto se zaprejo gostinski obrati (dovoljena sta dostava hrane in osebni prevzem, ki je dovoljen le med 6. in 21. uro), zaprejo se tudi hoteli z izjemami za poslovne delegacije, diplomate in športne profesionalne ekipe. Omejeno bo delovanje trgovskih centrov, ki bodo imeli prilagojen delovni čas. V njih bodo še naprej odprte živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom, hrano za male živali in trgovine s kmetijskimi potrebščinami. Za teden dni bodo zaprti tudi frizerski in kozmetični saloni.

Odloki, ki bodo začeli veljati v soboto, bodo sprejeti za teden dni, nato bodo naslednji četrtek presodili, kako naprej, je še dejal. Obstaja tudi možnost omejitve gibanja na občine, o čemer bodo odločali v prihodnjih dneh. Janša je še pozval delodajalce, da tam, kjer je mogoče, uvedejo delo od doma. Omenil je tudi možnost množičnega testiranja prebivalstva v roku prihodnjih tednov.

Včeraj, 21. 10., je bilo v državi potrjenih 1663 novih primerov okužbe s koranavirusom, s čimer se je trenutno število evidentiranih aktivnih primerov povzpelo na 10.136. Tekom srede je bilo hospitaliziranih 61 oseb, skupno jih je trenutno 357 oz. le tri osebe manj (360), ko lahko vlada po sprejetih ukrepih aktivira tretji paket rdeče faze, kar je zdaj delno tudi storila.

Kaj kažejo novi podatki za Posavje?

Stanje___tevila_oku__b_s_COVID-19_po_KS_v_ob__ini_Bre__ice_22_10_2020

Stanje števila okužb po krajevnih skupnostih v občini Brežice (objavljeno na spletni strani Občine Brežice)

Drugi dan zapored je bilo v naši regiji na novo odkritih 40 okužb. Največ primerov so potrdili v občini Krško - 18, v občini Brežice osem, v občini Sevnica pet, v občini Radeče tudi pet in v občini Kostanjevica na Krki štiri. Največje število aktivno okuženih je še naprej v sevniški občini (156), sledijo krška (105), brežiška (94), radeška (22), kostanjeviška (16) in bistriška občina (štiri), kjer so zadnji primer okužbe odkrili 16. oktobra. V Posavju je okuženih že skoraj 400 prebivalcev, natančneje 397. Po podatkih covid-sledilnika je do zdaj v posavski regiji umrlo deset ljudi s covidom-19.

V sredo je bilo po 6215 testiranjih potrjenih 1663 okužb, kar je 26,8 % vseh opravljenih testov. Od 357 bolnikov, ki so trenutno v bolnišnicah, jih je 62 na oddelkih za intenzivno nego. Včeraj je umrlo še devet bolnikov, tako da je število umrlih poskočilo na 211. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je narasla na 484. Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji aktivno okuženih že več kot 10 tisoč ljudi. Skupno je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 17.646 okužb, opravljenih je bilo 307.243 testiranj.

Dobra novica: na Impoljci so zajezili širjenje okužb

Iz DUO Impoljca pa sporočajo, da so v posebni enoti na Impoljci uspeli zajeziti širjenje virusa. Tudi tretje testiranje je pokazalo, da ni nihče od testiranih stanovalcev in zaposlenih, ki so bili v rizičnem stiku, okužen. Trenutno imajo eno okužbo pri sodelavcu, ki pa ni v neposrednem stiku s stanovalci. Opravljajo testiranja vseh zaposlenih, ki so bili v stiku z njim.

"Naše življenje se še naprej odvija v »mehurčkih«, kot pravimo, na posameznih gospodinjskih enotah. Posebno skrb namenjamo še naprej, da so stanovalci in stanovalke čim več na svežem zraku, gredo na sprehod v park, posedajo na balkonih, terasah. Skrbimo za dobro voljo, razvedrilo, pogovore, razbremenitev stisk. Poleg nudenja osnovnih storitev, potrebne nege in oskrbe ves čas tečejo programi aktivnosti, zaposlitvenih dejavnosti, družabnih aktivnosti. V danih okoliščinah si prizadevamo ohranjati čimbolj »normalen« ritem življenja," sporočajo in dodajajo, da zaenkrat zmorejo zagotavljati zadostno število zaposlenih, saj so relativno zdravi. Glede na okužbe v DU Brežice lahko v prihodnjih dneh pričakujejo tudi manjši izpad, saj so primorani prerazporejati zaposlene v Brežice.

Slaba novica: v DU Brežice okuženih že 55 stanovalcev

V Domu upokojencev Brežice se okužba še širi, saj so proti koncu četrtka beležili novo število okuženih stanovalcev in stanovalk, in sicer skupno 55. Pri zaposlenih je za zdaj 14 okuženih. Skupno število okuženih v domu se je torej povzpelo že na 69. Dve stanovalki sta na zdravljenju v bolnišnici, ostali pa so nastanjeni v rdeči coni na enoti Sava in v prostorih v pritličju doma, piše na njihovi spletni strani.

Kot je še zapisano, so iz enote DU Sevnica in DUO Impoljca razporedili šest sodelavk in sodelavcev, da bi tako čim bolj nadomestili kadrovski izpad. "Zaenkrat kadrovsko še obvladujemo situacijo, saj problem velikega izpada kadra lahko rešujemo iz naših dveh enot zavoda, v katerih smo še zdravi, brez covida-19. Lahko pa se prav hitro znajdemo v problemu pomanjkanja in izčrpanosti kadra, zato prosimo in pozivamo k pomoči in sodelovanju strokovnih služb, ustanov!" velja poziv vodje enote DU Brežice mag. Valentine Vuk in direktorice DUO Impoljca Darje Cizelj. Navajajo še, da so bili primorani zaradi okužbe v službi prehrane za nekaj dni ustaviti pripravo obrokov, na pomoč so jim prišle službe prehrane iz Sevnice in Impoljce ter iz Osnovne šole Brežice. Po priporočilih koordinatork in epidemiologinje bodo, če bodo vzpostavljeni vsi pogoji, od ponedeljka naprej spet kuhali obroke v brežiški kuhinji.

V Trubarjevem domu upokojencev 90 stanovalcev v t. i. rdeči coni

Vodstvo Trubarjevega doma upokjencev v Loki pri Zidanem Mostu pravi, da je v domu trenutno 93 stanovalk in stanovalcev okuženih s koronavirusom, zaposlenih pa 31. Okuženi stanovalci so prostorsko ločeni od stanovalcev, pri katerih okužba ni bila potrjena, z enimi in drugimi pa delajo ločene skupine zaposlenih. V rdeči coni je tako nameščenih 90 stanovalcev, trije pa so na zdravljenju v bolnišnici. "Stanje okuženih stanovalcev je še vedno precej različno, saj imajo nekateri blažje bolezenske znake v obliki kašlja, povišane telesne temperature in podobnega, stanovalci z zahtevnejšim zdravstvenim stanjem pa so bili premeščeni v bolnišnico. Večina okuženih okužbo prestaja brez zdravstvenih težav in se počutijo dobro," pravi direktor doma mag. Robert Potočnik. "Koncem tedna sledi nov obsežnejši krog testiranja stanovalcev, pri katerih okužba doslej ni bila ugotovljena, po prejemu rezultatov pa se bomo še istega dne tudi ustrezno odzvali z nadaljnjimi aktivnostmi. Takrat, torej v soboto ali nedeljo, bomo v zvezi s tem objavili tudi nove informacije," doda in se zahvali za podporo in spodbudna sporočila vseh dobrih ljudi, kar jim zelo veliko pomeni.

B. M., P. P., R. R., S. R.
« Nazaj na seznam
»