Časopis za pokrajino Posavje
23.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odkrivanje narave s turnim kolesarjenjem

Objavljeno: Ponedeljek, 13.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Kolo fest 2019, Lisca (17)

Na Lisci se je odvijal MBT tečaj, ki se ga je udeležilo 30 kolesarjev različnih starosti, ki so bili razdeljenih v skupine do osem oseb.

V soboto se je na Lisci odvijal celodnevni kolesarski dogodek, poimenovan »Kolo fest 2019«, ki je del čezmejnega projekta »Interpretacija naravne in kulturne dediščine za aktiven oddih – Ride & Bike II« in je namenjen promoviranju jezdenja ter kolesarjenja.

Kolo fest 2019, Lisca, Robert Kosaber (3)

Eden od sodelujočih na delavnici v prostorih Tončkovega doma na Lisci je bil predsednik KD Sevnica Robert Kosaber.

V dopoldanskem času je potekal na območju Lisce tečaj z uporabo gorskih koles. Na ogled so bila postavljena električna kolesa, s katerimi je bilo mogoče opraviti krajšo poskusno vožnjo. Vtise po zaključeni 4-urni kolesarski delavnici nam je zaupal 10-letni Svit Cestnik iz Sevnice, ki je dejal, da so v skupini veliko vadili in se veliko novega naučili. "Izvedel in spoznal sem, kako pomembne so zavore na kolesu," je še dodal mladenič. Zvonko Virant z Loga pri Sevnici je prikolesaril na vrh posavskega bisera z lastnim električnim kolesom, ki ga uporablja že dve leti in pol. "S kolesom običajno naredim okoli dva tisoč kilometrov na leto. Kolo je opremljeno z električnim motorjem in pomaga pri poganjanju, če ne dosežeš hitrosti 25 km/uro. Vožnja, predvsem v klanec, je lažja, ne utrudiš se toliko," je opisal kolesarsko izkušnjo vožnje z električnim kolesom.

Kolo fest 2019, Lisca (49)

Popoldanski spust z gorskimi kolesi z Lisce na Lovrenc

TURNI KOLESARJI NE ŽELIJO BITI TUJEK V NARAVI

Na delavnici, ki se je odvijala v notranjih prostorih Tončkovega doma, je načelnik komisije za turno kolesarstvo pri Planinski zvezi Slovenije Atila Armentano spregovoril o zakonskih okvirih ter omejitvah gibanja v naravi s kolesi ter umeščanju mreže turno kolesarske poti v Sloveniji. Menil je, da je Lisca vredna pozornosti turnih kolesarjev, ki so pohodništvo zamenjali za vožnjo z gorskim kolesom. "Turni kolesarji pri Planinski zvezi Slovenije smo planinci, ki za gibanje v naravi uporabljamo za to prilagojena gorska kolesa. S tem premagujemo večje razdalje, obiščemo več zanimivih krajev. Turni kolesarji smo dobri gostje, smo ljudje, ki želimo odkrivati naravo," je povedal in se dotaknil tudi naravovarstvenih zahtev. "Turno kolesarstvo želimo umestiti v okvir dejavnosti, ki nima škodljivega vpliva na okolje, na naravo. S svojim zgledom in pojavnostjo v naravi spreminjamo razmišljanje nevozečih, da nismo tujek in da nam je dovoljeno biti na nekem mestu tako kot pohodnikom," je pojasnil.

RAZVOJ ZELENEGA TURIZMA TUDI S TURNIM KOLESARJENJEM

Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek je predstavila projekt "Ride & Bike" ter strategijo razvoja turizma v sevniški občini. "Pred leti smo začeli z iskanjem novih produktov, s katerimi bi se še bolj približali turistom ter gostom in s partnerji v projektu smo začeli razvijati tematske poti. Začeli smo s konjeništvom in kolesarstvom. Razvili smo šest kolesarskih in tri konjeniške poti ter nekatere nove pohodne poti v sodelovanju s sevniškimi društvi. Opazili smo tudi, da postaja vse bolj zanimivo turno kolesarjenje in vožnja z električnimi kolesi. Samo Lisco želimo turistično in športno oživeti in z razvijanjem novih aktivnosti se približujemo želeni vsebinsko bogati ponudbi za vse starostne skupine," je razkrila tudi nekaj načrtov. Učitelj gorskega kolesarjenja Marko Mac Šimenc je predstavil možnosti trženja gorskega kolesarstva kot turističnega produkta s primeroma dobre prakse v Kranjski Gori in Novem mestu.

Za našo medijsko hišo je vtise iz delavnice strnil Robert Kosaber, predsednik Kolesarskega društva Sevnica, ki sodeluje pri umeščanju namenske kolesarske poti z Lisce: »Današnja delavnica je bila zelo široko zastavljena in je prinesla mnogo zanimivih informacij, vse od poteka osveščanja ljudi o prisotnosti gorskih kolesarjev do možnosti, ki jih prinaša ta oblika rekreacije za razvoj turistične ponudbe, pri čemer so pomembne zakonske osnove za možnost gorskega kolesarjenja. Gorsko kolesarstvo je dodaten produkt, magnet za popestritev aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Želimo si, da bi gorsko kolesarsko pot z Lisce v doglednem času predali namenu.«

NA IZLET Z GORSKIMI KOLESI

Popoldanski del dogodka je bil namenjen vodenemu turističnemu kolesarskemu izletu po okolici Lisce, in sicer na trasi Tončkov dom–Jošt–Lovrenc–Okroglice–Lisce–Sončna pot–Tončkov dom. Ob vožnji z gorskimi kolesi je nastal tudi zanimiv videoposnetek Benjamina Kovača in njegovega prijatelja Uroša Hlastana (posnetek si lahko ogledate na naši Facebook strani).

S. R.
« Nazaj na seznam
»