Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odličje sv. Jožefa Posavcema Černeliču in Slakonji

Objavljeno: Petek, 15.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Odličje sv. Jožefa Posavcema Černeliču in Slakonji

Franc Černelič

Prejemnika letošnjih odličij sv. Jožefa, ki jih podeljuje Škofija Novo mesto, bosta Franc Černelič iz Podbočja in Ignac Slakonja s Čateža ob Savi.

V torek, 19. marca, bomo obhajali praznik sv. Jožefa, glavnega zavetnika novomeške škofije. Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelijo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za našo krajevno Cerkev.
Odličje sv. Jožefa Posavcema Černeliču in Slakonji

Ignac SlakonjaSlovesno somaševanje bo v novomeški stolnici v torek, 19. marca, ob 18. uri vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Med mašo (po nagovoru) bo novomeški škof Andrej Glavan podelil odličje sv. Jožefa dvema letošnjima odlikovancema, Francu Černeliču iz Župnije Sveti Križ – Podbočje in Ignacu Slakonji iz Župnije Čatež ob Savi. Oba odlikovanca kot organista in zborovodji že 60 let oblikujeta glasbeno življenje v domačih župnijah in okolici. Udejstvujeta se tudi v javnem in kulturnem področju, kjer pričujeta s svojim krščanskim življenjem.
 
Uradni besedili listine odlikovanja:

Škofija Novo mesto podeljuje Odličje sv. Jožefa:

- gospodu Francu Černeliču ob 75-letnici življenja in v zahvalo za izredne zasluge in požrtvovalno služenje Cerkvi. Gospod Franc Černelič v Župniji Sveti Križ – Podbočje že šestdeset let kot organist igra pri mašah, je zborovodja in se pevsko udejstvuje tudi na področju dekanije. V župniji in škofiji je zelo dejaven tudi na karitativnem področju. V povojnih letih komunizma je vedno ostal pokončen kristjan. Po osamosvojitvi pa je bil dejaven tudi v družbenem življenju, kjer je javno zagovarjal krščanske vrednote.

- gospodu Ignacu Slakonji ob 75-letnici življenja in v zahvalo za izredne zasluge in požrtvovalno služenje Cerkvi. Gospod Ignac Slakonja v Župniji Čatež ob Savi kot organist že šestdeset let igra pri mašah, je zborovodja in se pevsko udejstvuje tudi na dekanijski, škofijski in širši družbeni ravni. Zelo dejaven je v kulturnem življenju in je vodil več zborov tudi na območju občine. Obenem je bil v vseh povojnih letih do danes vedno zgled dobrega kristjana in krščanskega pričevalca.

P. P./vir: Škofija Novo mesto
 
« Nazaj na seznam
»