Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprli nov cestni odsek, obnovili cerkveni zvonik in podelili krajevna priznanja

Objavljeno: Torek, 12.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Praznik KS Zabukovje (59)

Praznik domače krajevne skupnosti je obogatila ženska vokalna skupina Rosa.

Prva sobota v mesecu novembru je v najvišje ležeči krajevni skupnosti v sevniški občini minila praznično, saj so v KS Zabukovje osmo leto zapored obeležili svoj krajevni praznik ter podelili tudi dve krajevni priznanji.

Uvod v praznovanje bila uradna predaja namenu na novo urejenega odseka lokalne ceste na Mrzli Planini, in sicer odseka Reber. Krajša otvoritvena slovesnost se je odvijala pri domačiji Kajič v Trnovcu, kjer je v nedeljo, 10. novembra, potekal še blagoslov obnovljenih del na cerkvi sv. Jurija. Na cerkvi so obnovili zvonik in pri tem našli leseno deščico z imenom kleparskega mojstra Nikolaja Pustineka ter njegovega pomočnika Antona Štriclja. Imenovana sta zvonik, ki ga je med drugo svetovno vojno poškodovalo strmoglavljeno ameriško zavezniško letalo, še v času vojne obnovila.

Praznik KS Zabukovje (41)

Predsednica Sveta KS Zabukovje Ana Ivanić je krajevno priznanje podelila aktivni krajanki Mariji Žveglič, plaketo pa nekdanjemu predsedniku krajevne skupnosti Jožetu Baumkirherju.

Na osrednji prireditvi ob prazniku KS Zabukovje, ki je potekala v večnamenskem domu v središču vasi, kjer je včasih stala šola, so zbrane v praznovanje popeljali s hudomušnimi skeči članice in člani KD Franc Požun Zabukovje pod vodstvom Janeza Podlesnika, z zvonkimi glasovi v zapetih pesmih pa domača ženska vokalna skupina Rosa in duet Modra minura, ki ga sestavljata Ema Štigl in Milan Mitrović. V nadaljevanju sta zbrane nagovorila predsednica zabukovške krajevne skupnosti Ana Ivanić in sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je v svojem nagovoru poudaril, da odgovornost, vztrajnost in dobra mera varčnosti omogočajo doseganje razvojnih ciljev lokalne skupnosti, uresničeni razvojni cilji pa nosijo ključno vlogo pri ohranjanju poseljenosti krajev, ki so bolj oddaljeni od večjih centrov. »Asfaltiran cestni odsek v nekem kraju ne pomeni velike spremembe za občino Sevnica kot celoto, a prinaša ključno dodano vrednost za tiste posameznike in družine, ki so zaradi te posodobljene ceste bolje povezani s svetom, preprosteje opravljajo svoje dnevne poti in se zato redko odločijo, da bi zapustili kraj, v katerem so se ustalili,« je pojasnil pomen urejenosti cestne infrastrukture župan ter ob tem dodal še pomen vodooskrbe in optičnega omrežja.

V nadaljevanju je predsednica krajevne skupnosti podelila letošnja krajevna priznanja. Marija Žveglič je prejela priznanje za aktivno sodelovanje pri Aktivu kmečkih žena Zabukovje ter sooblikovanje prenekaterih dogodkov v krajevni skupnosti. Plaketo je prejel Jože Baumkirher za prepoznano dolgoletno prizadevno delovanje v domači krajevni skupnosti, ki jo je dva mandata tudi vodil.

Prireditev, ki sta jo povezovali Andreja Kobal in Renata Podlesnik Pajk, se je zaključila ob pogostitvi in zvokih ansambla Jarica.

S. R., foto: S. Radi, J. Hvala
« Nazaj na seznam