Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprtje prenovljenih prostorov in fotografske razstave v Zdravstvenem domu Sevnica

Objavljeno: Ponedeljek, 13.03.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
ZD Sevnica, transplant, razstava (17)

Odprtja prenovljenih prostorov ter razstave, ki govori o uspešno presejanih organih, so se udeležili tudi prejemniki darovanih organov.

V Zdravstvenem domu Sevnica so v torek, 7. marca 2023, otvorili prenovljene prostore dveh ambulant družinske medicine in prenovljene prostore ambulante medicine dela, prometa in športa. Ob otvoritvi so odprli tudi fotografsko razstavo z zelo pomembnim sporočilom.

ZD Sevnica, transplant, razstava (74)

36-letna Nina iz Prlekije ...

Direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič je v svojem nagovoru ob odprtju nove fotografske razstave poudarila pomen galerije Esculap, kjer že 28 let svoja umetniška dela razstavljajo domači umetniki. »Galerija Esculap je del Zdravstvenega doma Sevnica, ki osmišlja vizijo naše ustanove,« je poudarila ter predstavila tudi nekaj zanimivih in zgovornih podatkov, s katerimi je povzela uspešno delovanje zdravstvenega doma v letu 2022. Med drugim je povedala, da so imeli samo v ambulantah družinske medicine v lanskem letu kar 80 tisoč primerov. V otroškem in šolskem dispanzerju so obravnavali 23 tisoč primerov, v zobozdravstvu 6.500 primerov, v specialističnih dejavnostih pa 30 tisoč primerov.

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk je poudaril, da je Zdravstveni dom Sevnica primer dobre prakse, ki se odziva na potrebe pacientov, opravlja veliko nalog na področju primarnega zdravstva, hkrati pa nadgrajuje svoje storitve in nudi tudi specialistično obravnavo. Ob otvoritvi prenovljenih prostorov sta zbrane pozdravila tudi Jurij Pesjak, dr. med., spec. druž. med., in Marko Ratej, predstojnik medicine dela, prometa in športa. Ker v tednu od 6. do 12. marca obeležujemo 40. slovenski teden boja proti raku, je bila k besedi povabljena tudi Alenka Krenčič Zagode, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, predsednica Društva za boj proti raku Posavja in Obsotelja.

RAZSTAVA O POMENU DAROVANJA ORGANOV

ZD Sevnica, transplant, razstava (76)

... in 48-letni Andrej iz Prekmurja živita z jetri neznanega darovalca.

Fotografska razstava z naslovom Moja brazgotina, moje življenje je delo priznanega fotografa, Sevničana Mirana Juršiča. Nastala je v sodelovanju z zavodom Slovenija-transplant in društvom pacientov Slovensko društvo Transplant. Namen razstave je odpirati prostore za razmislek in pogovor, hkrati pa spodbuja k opredelitvi glede darovanja organov.

ZD Sevnica, transplant, razstava (53)

Za sevniškega fotografa Mirana Jurišiča je bilo fotografiranje teles z brazgotinami, nastalimi po presaditvi notranjih organov, poseben izziv.

Ob odprtju razstave sta spregovorili tudi prim. Danica Avsec, dr. med., namestnica direktorja zavoda Slovenija-transplant, ki je predstavila poslanstvo zavoda, in Nina Žitek, predstavnica Slovenskega društva Transplant in ena od enajstih članov društva, ki so pogumno odvrgli oblačila, stopili pred fotografski objektiv in pokazali svoje brazgotine, ki nosijo "zgodbo o strahu, o žalosti, o razočaranju, o jezi. Hkrati je tudi zgodba o pogumu, o upanju, o bitki za življenje in veliki želji po življenju." Fotograf Miran Juršič je povedal, da je bilo fotografiranje poseben izziv. Želel je poudariti in prikazati brazgotine, ki nosijo pomen ločnice med življenjem in smrtjo. Ob tem je poudaril, da še danes neguje prijateljstva z vsemi sodelujočimi in izrazil zadovoljstvo, da prav ob tej priložnosti prvič razstavlja svoja dela v domačem kraju.

Razstava bo v galeriji Esculap na ogled 60 dni. Prostor, kjer so čakalnice Zdravstvenega doma Sevnica, je eden izmed javnih prostorov v Sevnici, kjer domači umetniki lahko razstavljajo svoja dela. Razstave likovnih, fotografskih, kiparskih in drugih umetniški del so na ogled tudi v prostorih občinske stavbe, v Trškem dvorcu, Knjižnici Sevnica in na sevniškem gradu.

Prijeten glasbeni del programa sta oblikovali učenki in učenec GŠ Sevnica.

Vir: Občina Sevnica, foto: S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»