Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Osrednja skrb krških borcev so spomeniki

Objavljeno: Torek, 26.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Osrednja skrb krških borcev so spomeniki

Zbrani na skupščini krškega borčevskega združenja

Krško združenje borcev za vrednote NOB je v petek, 22. marca, opravilo letno skupščino, na kateri so se, kot ponavadi, zbrali v krškem hotelu City.

Na skupščini se je zbralo 28 od 40 predstavnikov krajevnih borčevskih organizacij iz Krškega, Senovega, Brestanice, Kostanjevice na Krki in Podbočja, pa tudi gostje iz prijateljskih veteranskih in borčevskih združenj, vključno z gosti iz hrvaškega Samoborja. Delovno predsedstvo skupščine so sestavljali Tone Petrovič, Lucija Golob in Jakob Gašpir.
Osrednja skrb krških borcev so spomeniki

Lojze Štih


 
Predsednik združenja Lojze Štih, ki to funkcijo opravlja že 16. leto, je povedal, da so bili v lanskem letu uspešni pri uresničevanju zastavljenega programa. Njihova osrednja skrb so spomeniki, glede česar so februarja že podpisali pismo o nameri o sodelovanju z Občino Krško in Kulturnim domom Krško oz. Mestnim muzejem Krško. Lani so obnovili spomenik na podboškem pokopališču, kjer so pokopane planinske in druge žrtve vojnega nasilja, letos bodo obnovili še celotno grobišče. Obnovili so tudi steber pri spomeniku prvim krškim borcem pri krški šoli, naredili so tudi tablo, ki ob cesti opozarja na spomenik prvim krškim borcem v gozdu Dobrava. Organizirali so nekaj proslav: na Bohorju, Dobravi, Planini, Mladju, Oštrcu, Vodenicah …, poleg tega so se kar dvajsetkrat udeležili drugih proslav širom Slovenije. »S tem hočemo pomagati organizatorjem proslav, da imajo udeležbo,« je dejal Štih. Dobro sodelujejo z drugimi veteranskimi organizacijami v občini, s katerimi so imeli kar nekaj skupnih akcij, vzdržujejo tudi čezmejno sodelovanje z že omenjenimi kolegi z druge strani Gorjancev oz. iz Samoborja. Tudi letošnji program dela sledi že utečenim aktivnostim.
 
Borčevska organizacija ima v krški in kostanjeviški občini 659 članov, kar je povsem enaka številka kot leto poprej. »Zaenkrat smo s članstvom kar zadovoljni, upamo pa, da bomo pridobili še kaj novih, ob tem pa ne izgubili sedanjih,« pravi Štih, ki je na skupščini z zadovoljstvom pozdravil tudi krškega podžupana Silva Krošlja (ravno s tem dnem je postal član združenja) in predsednico sveta KS mesta Krško mag. Natašo Šerbec.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»