Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Partnerji projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja izvedli Zoom dogodek Antonovo 2021

Objavljeno: Torek, 19.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
krškopoljski prašič6

Dejan Mastnak med pokušanjem prigrizkov iz krškopoljca

V nedeljo, 17. januarja, na god sv. Antona Puščavnika, zavetnika živinorejcev, ki mu pravijo tudi prašičkar, saj je na njegovih slikah ali kipih vedno ob njem prašiček, so partnerji projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja izvedli spletni Zoom dogodek Antonovo 2021. Spregovorili so o novostih projekta, pokomentirali degustacije prigrizkov krškopoljca in licitirali dve krači.

Zaključili so s prvo fazo projekta, katerega skupna vrednost je 126 tisoč evrov, sofinancira pa ga Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. V prvi fazi so izpeljali kar nekaj aktivnosti in nadaljujejo že z drugo, v okviru katere so kreirali nove, posebne krožnike s prigrizki krškopoljca, je uvodoma dejala Janja Jordan z Občine Krško (poleg nje v projektu sodelujejo tudi Posavski muzej Brežice, Gostilna Kunst 1966, Kmečka zadruga Sevnica in Društvo rejcev krškopoljskih prašičev).
krškopoljski prašič3

Janja Jordan z Občine Krško

Do zdaj so v sklopu projekta izvedli študijsko turo za novinarje v deželo krškopoljca, uredili kar nekaj točk za fotografiranje s simbolom krškopoljca in oblikovali akcijski načrt za razvoj gastronomskega turizma v Posavju. »Želimo si, da v nadaljevanju projekta vse to nadgradimo, ne samo da oblikujemo nove krožnike s krškopoljcem, ampak želimo oblikovati tudi nove turistične produkte, da bo blagovna znamka krškopoljca še bolj prepoznavna in da unovčimo njegovo kvaliteto,« je poudarila Jordanova.

Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj je omenila, da je njihova upokojena sodelavka dr. Ivanka Počkar že pred časom začela s poglobljeno raziskavo o krškopoljskem prašiču, tej avtohtoni pasmi z območja Krškega polja. V teku projekta so v muzeju raziskovali gastronomijo, iskali recepte in jih nekaj tudi obudili, sami spekli »salovčke« oz. piškote, narejene s pomočjo svinjskega sala. »Ta dogodek tudi sovpada z začetkom leta, v katerem je Slovenija postala evropska gastronomska regija,« je še dodala in ob tem predstavila nekaj starejših in novejših fotografij, povezanih s krškopoljcem in aktivnostmi projekta.

Ob Antonovem 2021 so pripravili poseben Antonov krožnik z izdelki iz krškopoljca, ki so ga ob tej priložnosti pokusili in pokomentirali Anton Kregar, Katarina Simončič, Dejan Mastnak, Nuša Derenda in dr. Janez Bogataj. Vsi po vrsti so izrekli vse pohvale tako jedem kot projektu. Bogataj je pokomentiral, da bo treba idejo krožnika s proizvodi krškopoljca, ki se mu zdi zelo dobra, še bolj razviti, ne toliko v gastronomskem smislu, ampak bolj v smislu same podobe (primeren krožnik, servieta, ustrezno poimenovanje jedi). Kot je ob tem predstavil Srečko Kunst, so pripravili hrenov mousse s prekajeno kračo krškopoljca, pujskov paté z lešniki in pršutom krškopoljca, hrbet krškopoljca z gorčično omako in za sladico še šarkelj, ki sicer nima neposredne povezave s prašičem, a se je jedel na kolinah. »Imamo odlične rejce krškopoljca, v vseh teh letih pri njih še nisem naletel na slabo ’robo’, tako da vsa čast,« je še dejal Kunst.

»V projektu smo želeli privabiti tudi mlajšo generacijo, da ji še bolj približamo krškopoljca, zato smo pripravili tudi dva promocijska filma, animiran film, krškopoljca bomo aplicirali tudi s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti,« je navedla Jordanova in na koncu predala še enkrat besedo Kunstu, ki je vodil licitacijo kar dveh svinjskih krač. Izklicna cena za obe je bila 20 evrov, na koncu pa so ju prodali za 100 evrov (družina Ivanšek) in 80 evrov (Andrej Kastelic). Denar od licitacije bo šel Društvu rejcev krškopoljskih prašičev.

Celoten Zoom dogodek si lahko ogledate v spodnjem videu.

R. R., foto: zajem zaslona

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam